RSS Feed

Libertate de cuvînt

vezi toate articolele de
29 Sep 2010 la 22:40 65 comentarii 785 vizualizari.

Valoare

Nu-i un concept uşor de discutat. În ceea ce vreau eu sã-l aplic acum, (deşi e aiurea sã defineşti ceva prin ceea ce nu este) nu se va referi la: valoare matematicã, economicã, ciberneticã, de marketing, de drept sau semioticã. Preiau cuvîntul în accepţiunea de valoare personalã şi culturalã, respectiv atribuirea unui grad de oportunitate, utilitate sau necesitate a unui obiect, acţiune, atitudine, funcţie, sau persoanã (la rîndul lor, aceşti termeni suportã discuţii ulterioare, dar sã ne încredem în Wikipedia şi sã îi discutãm la fel de ulterior).

Bun.

Blog

Definiţia cea mai comunã este “jurnal online”. Cu multe variante, pe care nu le am acum în vedere.  Mã leg de cea mai des întîlnitã formã, şi anume blogul personal.

Bun.

Blog personal valoros/ cu valoare/ de valoare (am avut eu chef sã alãtur termenii)

1) De ce scriu blog?

“Eu pentru mine scriu. Nu mã intereseazã celebritatea!”- Minciunã.

“A, pãi eu scriu exact ce simt, aşa sînt eu, nu mã intereseazã cine citeşte!” – Minciunã.

“Nuuuu, eu nu mã consider o persoanã specialã!” – Minciunã.

Zic minciunã pentru cã: prin definiţie (aşa, de prin 1997), blogul este o treabã interactivã. N-ai cum sã faci abstracţie de lector, comentator, spammer, hacker, şi cicã este şi stalker în mediul ãsta (scuze pentru termenii în altã limbã, dar cum sînteţi lectori avizaţi, v-aţi prins la ce mã refer. Dacã nu, întrebaţi). Mai zic minciunã pentru cã: ieşi din anonimat, şi asta ştii/ îţi asumi din start, presupunînd cã ai o vagã idee despre ce va sã zicã www punct. Adicã World Wide Web. Adicã te expui. Deci nu-mi spune cã “nicidecum ideea de a te exhiba, fiindcã te consideri o persoanã aparte, nu e de interes”, chiar dacã ştii din acelaşi start cã o sa îţi citeascã producţiunile exclusiv (deşi adormi seara visînd la Comentatorul Necunoscut) urmãtorii: pãrinţii, partenerul de viaţã şi prietenii apropiaţi (îţi pui adresa blogului oriunde poţi, şi dacã n-ai destule medii – status la Skype, Yahoo/ Windows/ MSN Messenger, GMail, Facebook, Hi5, Plaxo, Photoblog etc. – îţi cauţi unele noi unde sã poţi semnala discret faptul cã ai blog) şi contactele ce ţin de locul de muncã. Mai zic minciunã pentru cã: e uşor. Mult mai uşor decît sã scrii de mînã. Poţi sã scrii tot ce îţi trece prin cap, fãrã prea mult autocontrol, fiindcã ai vãzut cã şi alţii o fac (nu stai sã analizezi cum o fac, şi în plus toţi sîntem autentici, varietatea e imensã şi nu ai cum greşi). Dacã ai o zi aiurea şi nu îţi trece nimic prin cap, pui trimiteri la: poze (proprii sau nu), reţete, melodii, emisiuni, filme, cãrţi, acţiuni umanitare, scandaluri politice/ mondene, modã, cãutãrile de pe Google/ Bing/ Ask Jeeves prin care s-a ajuns la blogul tãu. Mai zic minciunã pentru cã: e gratis.

Bonus pãrerea mea: orice, oricum şi oricînd o persoanã se apucã de imortalizat ceva, în scris, poezie, picturã, graficã, muzicã, în zilele noastre nu este capabil/-ã sã facã abstracţie de public.

2) Ce scriu?

- “Am gãsit ceva pe net”

- “Sã vedeţi ce-am pãţit”

- “Pasiunea mea este: gãtitul, filmul, muzica, lectura, animalele, cãlãtoriile, sexul”

- “Sînt/ nu sînt de acord cu:….”

Bun.

Probabil pãrea cã pînã în momentul de faţã fac nazuri, fiţe, sînt mai mult sau mai puţin absurdã, habar nu am despre ce vorbesc, doar şi eu fac la fel, etc.

Ce vreau sã zic e:

3) CUM scrii/ postezi?

Pãi în mama dracului, fã şi matale un efort, o selecţie, informeazã-te cînd faci ceva public, sau mãcar asigurã-te de surse, fii altfel. Ştiu cã nu mã obligã nimeni sã citesc şi cã pot sã închid rapid fereastra şi nici capul sã nu mã doarã şi sã uit în secunda doi. Sau pot sã fac efortul de a tasta un comentariu acid, ironic, destructiv, etc., pe care sã-l moderezi. Dar mãcar, te rog eu, chiar dacã nu mã cunoşti, dacã tot te-ai bãgat în schemã, încearcã sã mã atragi. Cumva. (A scrie corect în limba naţionalã poate fi un criteriu!)

Propun ca platformele şi domeniile de jurnãlit online gratis sã aibã teste eliminatorii la înscriere.

P.S. Jur pe roşu cã postarea aceasta nu are nici o legãturã cu nici o persoanã prezentã în vreun fel sau altul pe platforma asta

Editare dupa 13 minute de la postare: oare de ce mi-or fi trecut automat postarea la categoria “Erotism”?  A, e prima. Cu de la  mine putere mai aleg o categorie.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


65 comments
 • 1

  ufff!mă temeam că ai blog şi eu nu ştiam. :)

  (ăla nu se pune ;) )

 • 2

  Lauraaaaa, bună seara, tocmai luasem curba (strîns) spre pat. :)

  foarte bine şi frumos! clar şi răspicat. asta să vedem cum rezolvăm, asta mi-a plăcut:

  “teste eliminatorii la înscriere”

  propuneri?

  teste din gramatica de clasa a cincea?

  hmm… eu aş pune şi nişte probleme de matematică din Gheba (nu cred dacă-l ştii, e mai vechi)…

  şi… un raid prin biblioteca viitorului blogăr, şi prin colecţia de CD – uri…

  plus o discuţie liberă, la bere, după cinci beri, despre extremism, americani şi popi.

  sigur, am uitat ce e mai important: nu cumva a omorît pe cineva? sau, ar omorî pe cineva?

  cam atît, momentan, noapte buuuuună!

 • 3

  @val_cu_memorie_jdemii_RAM: nici vorba! as face eu asa ceva?? :) ) (“ala” care dintre ele??)

 • 4

  @andreluta: Gheba … de la ce pagina sa te-ntreb?? (nu ma subestima draga, et in Arcadia ego!) Si sint de acord cu teste de: gramatica, ortografie, ortoepie, punctuatie, imaginatie, CD-uri, DVD-uri, mp3 -uri,Open Office-uri, Word-uri… (Daca a omorit, sa descrie palpitant!)

 • 5

  @andreea: hm… bere… vii tu-ncoa? merg eu incolo? incape s-o copertina in discutie?

 • 6

  blogul ca spovedanie?!

 • 7

  @andreea_deturnata_din_curba_strinsa: sau sa ne marturisim unii altora pacatele?

 • 8

  eu aş vrea să omor un client… :roll:

  (ne putem întîlni la mijlocul drumului. la… Copşa?)

 • 9

  Laura? :roll: :roll: :roll:

  alt val_cu_lator_on_refresh
  2010-09-29 23:16:26 | Raporteaza
 • 10

  @andreea_inca_neajusa_la_finalul_curbei: vorba lui Cosbuc: Numai unul????? (La Copsa Mica zici? Nu vrei la Brasov sau Sibiu? NU ca ar fi relevante in materie de “mijloc” da macar n-avem de spalat asa mult dup-aia…)

 • 11

  @val_cu_lator_dara_jdemii??: Da draga :mrgreen: Aci sunt. Iecsplica-te.

 • 12

  @val_nestiutor: SPER ca nu faci aluzie la faptul ca nu ai sti ca sunt MAI MULTE bloage!!! (Da Photoblogul de unde crezi ca l-am scos???)

 • 13

  n-o să-mi fac niciodată blog. dacă-mi fac blog o să devin prizoniera blogului. o să ştie prea multe despre mine şi o să mă şantajeze. uneori o să mă şi violeze… :(

  gata, am luat-o razna, mă duc să-mi continui virajul…

  :)

 • 14

  @andreea_virata: deci ma leshi? TU sa-ti faci blog, ca ai de/cu ce! Daca nu vrei sa iti faci patratelu tau, da la altii, ca te publica.Deci sa nu te-aud. Ci sa te citesc.

 • 15

  Laura,mi-am testat limitele informative! :)

  Sibiu?sună „periculos” de incitant.

  sibiu.ro/LiveOK../

  pe aici sînt nişte locaţii ideale.

 • 16

  @val_cu_optiuni: poi eu fusai prin zona, nu vorbii num-asa, ca una dintre cele mai minunacioase si extraordinare prietene pe care am avut norocul sa le cunosc in viata (asta) e sibianca, arealul e un fel de casa numarul 3 pentru mine. Doara nu zici ca si tu… p-acolo… ca am un Dacos programat inainte de finalul anului! Hmmm…

 • 17

  Laura_cu bloguri,

  uite cum putem micşora lumea… ;)

  (nu ştiu cum,dar ai nimerit cevaaaa!)

 • 18

  @darling: uuuu! would you…? (Oricum lumea e mirific de micutica). Bineee. Facem sa fie bine! ;)

 • 19

  pina una alta, somnusor tuturor: youtube.com/wat../

 • 20

  lauuuuuraaaaa:

  …”valoare matematicã, economicã, ciberneticã, de marketing, drept sau semioticã”…

  nţţ! ci aşa: valoare matematică, economică, de marketing, DE drept sau SEMANTICĂ.

  am mult mai mari pretenţii de la tine! şi sînt şi justificate, ce naiba!

 • 21

  Laura,

  :) ar fi păcat să nu…

 • 22

  cîrcotaşule!

 • 23

  he, he! nu dormi, cîrcotaşo?

 • 24

  cît p’aci… cît p’aci…

  am o problemă gravă: am fantome în casă!

 • 25

  @marcel: bine bine, acuma ai si tu niste pretentii… Acu ma duc sa corectesc! (ma intreb de ce nu doarme Andreea, pna nu aparusi tu nu mai zisese nimica mindretea)

 • 26

  uffffff! v-a găsit vorba şi eu mor de somn! o fi vîrsta?!

 • 27

  pe hol am făcut viraj la dreapta spre bucătărie (în loc de la stînga spre pat) şi m-am oprit în frigider ca o femeie slabă şi neputincioasă ce sînt. acolo am observat şi fantomele, aşa că m-am întors aici – pare mai sigur decît în pat…

 • 28

  @pinul, zada si alte conifere: EU AM ZIS DE MULT canoapte buna, da voi nu, ca Batman, Batman… gata, acu chiar dispar! A demain! (aujourd’hui imediat!)

 • 29

  youtube.com/wat../

  noapte bună!

 • 30

  … sforrrrr…

 • 31

  lauraaaa (strig cu ultimele puteri):

  SEMANTICĂ, nu semiotică!

  andreea:

  omor (şi) fantome, dacă e cazu’! numai la comandă fermă, însă…

  noapte buuuuuună!

 • 32

  andreea si laura: gheba? ghebaaaa??! pai cu gheba va prezentati voi!? da’ petrica ce are? da’ gazeta matematica?!

  pfuai! auzi, gheba!

  si, ca sa fiu si on topic, laura, ai dreptate. cine spune ca nu’i pasa, minte. atata timp cat scoti capul, chiar si virtual, astepti o reactie. si, desigur, iti doresti sa fie buna.

 • 33

  Dara cu accentul pe a-ul de la sfârşit [dará] este o înjurătură ţigănească, foarte grea aşa cum sunt:

  izdrá dap ci mui, dap ci mij et c.

  Dacă eşti în criză de personalitate, nu trebuie să-ţi iei noi identităţi. Identitatea ne-conferindu-ţi şi o personalitate pe măsură.

  Şi eu am impresia că se subevaluează rolul pizdii în contextul socio-cultural actual. Caz în care e din ce în ce mai greu să te adaptezi, obişnuită fiind pe cai mari [dar în mare măsură nemeritaţi]. E şi asta o criză ca cele financiară, economică, demografică et c.

 • 34

  @marcel: să ştii că am priceput din prima, dar ăla fiind citatul din sursa menţionată, aşa am lăsat. Dacă Wikipedia zice semiotică, eu nu mă bag cu semnatica.

  @andreea: fantomă ăla sigur era Saussure, stîrnit de strigătele cu ultimele puteri ale lui Marcel!

  @PRuxandrescu: Ioi că bine zici! Petrică e MAXIM. Bonus: Gazeta Matematică! Ai de capu meu! On topic: jur că susţin crearea unui sistem de restrîngere a libertăţii blogului personal. Că văd că auto-cenzura nu funcţionează. Şi e plină blogosfera autohtonă de nulităţi. Pfaaai!

  @cosa nostra: haştemelé! (explic după ce beau o cafea şi meditez asupra dedublării, cabotinismului şi rolului fofoloancei raportat la Zeitgeist)

 • 35

  mneaţa! am zis gheba, aşa, ca să fiu îndurătoare.

  (Laura, nu mai rîde că e grav: mi se deschide televizorul noaptea, cade ceasul de pe perete, se închid ferestrele, nu mai găsesc lucrurile unde le-am lăsat… :( )

  vedeţi căcosanostra vrea să deturneze sensul discuţiei înspre pantaloni.

 • 36

  Bucur,

  haştemelé tu nu eu, da !?

  Şi vezi cui îi era adresat comentariul !

 • 37

  cultule ce eşti!

  da`de mine,văd că n-ai auzit… :D

 • 38

  @La cosa e bella: eu dară!? (ca să fiu pe subiectul off-topic). Am văzut cui îi era adresat! Era o întîmplare draguţă cu un prieten al unor prieteni de-ai mei care a asistat la o ceartă între nişte doamne rrome şi le-a adresat pseudo-răstit vocabula mai sus menţionată, reducîndu-le la tăcere. Da nu o mai povestesc acuma.

  @andreea: hm. Bine, nu mai rîd. (mi-am amintit de bancul cu:

  Bunicul: “Nepoateeee, cum îl cheamă pe neamţu ăla care îmi tot ascunde lucrurile??”. Da nu rîd. Promit).

 • 39

  neata… Sper ca ti-a trecut raceala, n-am chef sa-mi fac stoc de servetele…

  “Libertate de cuvant” in ale chatului :)

  Fiecare cu ce-l doare evident :)

 • 40

  @Mierea: Natural! Trecut trecut, sărna de interes. Ia să nu ne doară nimic!

 • 41

  stai, că mie îmi pică fisa mai greu (din cauza ramurii ardeleneşti din mine): auzeam un susurat prin casă, am crezut că e de la vasul de WC; acum înţeleg – era Saussure ăla, că bine zici…

  să ştii că m-am plimbat prin wikipedii, pe la semantici şi semiotici şi mai rău m-am rătăcit… dar parcă nu e wikipedia cel mai potrivit loc pentru căutări adînci…

 • 42

  @Laura Bucur: Sa’r(amana) intre noi…

  Daca nu ne-ar durea nimic…ne-am numii “nesimtiti” :)

  Cine-ar mai scrie pe bloguri daca nu ne-ar durea :)

 • 43

  bună dimineaţa!

  laura: să-ţi zic de unde mi se trage exigenţa cu care îmi tratez prietenii.

  bunica mea dinspre mamă, sîrbo-unguroiaca margarita, era taaaaare pretenţioasă…

  cînd o nemulţumea ceva – şi-şi găsea în fiecare zi ceva care o nemulţumea! – zicea abia şoptit: “vlaşca rabota!”.

  margarita punea şi dispreţ, şi resemnare, şi ironie în vorba asta.

  deci, semantică; pentru că, în context, semiotica se potriveşte ca nuca-n perete! wikipedia? vlaşca rabota!

  andreea: dacă te mai vizitează fantoma lui saussure, dă-i, te rog, şi adresa mea! am cîteva chestii de lămurit cu el: insignifiante pentru alţii, dar semnificative pentru mine… pauvre ferdinand!

 • 44

  @Wikandreea: ba da, uite: en.wikipedia.or../

  @Mierea: ei, doar nu se scrie pe bloguri exclusiv din motive de durere!

  …şi am mai găsti asta (mai fain decît al meu post): bradut-florescu../

 • 45

  @marcel: exigenţa e o treabă prolifică, mînuită cum trebuie. Acuma pot să mă dau mare că ai sugerat public că sîntem prieteni??

 • 46

  laura:

  păi, chiar sîntem, nu?

 • 47

  marcel, laura,

  (oarecum) off topic,

  ce bine scrie domnul Dâncu de la PSD! – am rămas cu gura căscată după ce i-am citit articolul despre moartea MM; aş fi fost prima care comentează – îmi venea să-l laud, să-l pup, dar m-am abţinut, din cauza politichiei de mărgăritar… :(

 • 48

  @marcel: dar bineînţeles! Numai că în ziua de azi ştii şi tu cum e cu asumarea, recunoaşterea în public, declararea sentimentelor, implicarea, cerutul de garanţii, et caetera. :)

 • 49

  @andreea_anti_mărgăriteea: mă duc să văd.

 • 50

  andreea:

  dl dâncu m-a surprins (deosebit de) plăcut şi pe mine. dar nu e de la psd, e de la cluuuj! hai să vedem ce zice şi laura…

  laura:

  sînt pregătit să(-ţi) ofer orice garanţii!

 • 51

  …şi am mai găsti asta (mai fain decît al meu post): bradut-florescu../

  asta poate fi considerata Biblia Bloggerilor :)

 • 52

  @Laura Bucur:

  Din ce-am vazut eu pana acum,ca sant cam nou pe aici, cred ca blogul se rezuma deocamdata la a flecari…binenteles pe trepte de subtilitate,fiecare blog atragandu-si clientii ca atare.dar tot flecareala ramane…Cine face greseala si ataca un subiect mai serios,e un om pierdut,toate parerile care urmeaza sant atat de vehemente,incat nu mai ramane loc si de un zambet.

 • 53

  Andreea: da, impresionant articolul domnului Dâncu. (E de la PSD, Marcel, aşa ştiu şi eu. Sau punem înr-o antiteză “PSD” şi “Cluuuj” ? hihi). Mi-a plăcut tare de tot zicerea “Suntem atât de bogați încât ne permitem luxul de a nu învăța”.

  Miericica: :) eu mi-aş dori să fie aşa, dar am sentimentul că mai sunt nişte colţari şi pioleţi de înfipt în diverse piscuri pînă ajungem la o treabă cu conţinut real, analizabil, de valoare…

 • 54

  Am alergie la gravitatie Laura… Nu ma incumet la asa ceva.

  Iar analizele , tot timpul mi-au iesit PRost….sau PRoaste…cum dracu se spune

 • 55

  @Radu Popescu: nici eu nu sînt maica experienţei blogăristice, şi cred în libertatea de exprimare/ expresie. Dar pe de altă parte deja mă irită la retină, creier şi cot să dau (întîmplător sau nu) peste munţi de cuvinte goale, efectiv idioţenii negîndite, aruncate acolo fără a fi trecute prin nici un filtru, fără nici o miză decît aceea de a beli nişte ochi de melc doar ca să ieşi un milimetru deasupra nivelului lu’ gaşca de la blocul tău. Cred că trebuie o curăţenie, în acest context, un fel de LDIR, dacă vrei :)

 • 56

  laura: andreea:

  nu ştiu alţii cum sînt, dar eu, cînd găsesc pe cîte unul care scrie bine, am aşa… cum să zic? … am o stare de confort mintal.

  ps. hai să vă “perii” (public) un piculeţ: voi scrieţi bine.

 • 57

  :oops:

  OK, acum vine adevărata problemă: FACE domnul Dâncu BINE ce FACE? acolo, în partid la el, sau pe unde mai merge?

  şi, mai mult, oare nu e şi domnul Adrian Năstase şarmant, în scris? (nu ştiu, că nu l-am citit, nu pot face abstracţie de mutră).

  am văzut, întîmplător, şi ce spune IM Vlas – şi ea pare femeie deşteaptă, le zice bine.

  ei, se pare că nu e suficient…

 • 58

  andreea:

  dl dâncu e în partidu’ lu’ ilici, vanghele, hrebe, “bombo”… deci, nu face bine! apropo de “bombonel”: scrie aşa cum îi ei mutra (nu ştiu de ce mi se pare mai potrivit să zic mecla, nu mutra). dnei imv i-am citit un interviu în “caţavencu”. mda, pare a fi o femeie deşteaptă.

 • 59

  As prefera un mix intre Adrian Nastase si Vasile Dancu, sa zicem A.DANCU.

  Scuze!

 • 60

  eh, aici doream să ajung. mi-e teamă că unii deştepţi (care scriu şi bine) cu blog pot fi mai periculoşi decît proştii cu blog… (ştiţi, din ăia de-i vede tot omul că sînt proşti.)

 • 61

  hai să n-o dăm pe panta aia de discuţie, drăguţilor. Omul poate trasmite ceva prin scris şi altceva prin fapte. Salut, clu-jeans – hiihi :mrgreen: !

 • 62

  @andreea: eu aş spune că e periculos să nu gîndeşti cu capul tău. Că dacă ăla scrie într-un fel (care îmi place, sau cu care empatizez), dar se comportă în cu totul alt hal… mai bine mă duc în pădurice!

 • 63

  @ # 60. Un fel de… Ptiuu ! E frumoasa ca Regina Noptii, dar (ce pacat …ca-i) bagaboanta. Apara-ma, Doamne !

 • 64

  mda, o Esmeraldă…

 • 65

  @ 64… sau un seducator trecut ce dadea gata candva pe cele de la Apaca …. dar cat putem vorbi despre impartialitatea lui ?

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Facebook

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!