De ce a învins Spania pandemia, iar alte țări din vestul Europei revin la restricții anti-COVID

De ce a învins Spania pandemia, iar alte țări din vestul Europei revin la restricții anti-COVID

noiembrie 5, 2021 1

În Spania, Ministerul Sănătății a raportat că peste 1,3 milioane de cetățeni au primit doza de rapel a vaccinului. 78,7% din populație are program complet de vaccinare, 37,3 milioane de persoane, iar 90,2% din populație este vaccinată cu cel puțin o doză.

Spania este a patra țară ca impact mare al vaccinării din Europa, după Portugalia, Islanda și Malta, dar ce este specific Spaniei față de celelalte state UE cu populație vaccinată mult sau acceptabil e că viața la Madrid și în absolut toate locurile iberice se desfășoară normal.

Oamenii pot ieși împreună la orice eveniment sau la cumpărături, la film sau restaurant, concerte, spectacole sau pe stadion, fără mască chiar (deși mulți o poartă din proprie inițiativă).

Autoritățile spaniole au raportat joi doar 3.291 de noi infecții și au adăugat 15 decese pe zi la numărul oficial, cel mai mic număr de decese din iulie, la o populație de 47 milioane de locuitori.

În Germania, în schimb, autoritățile au sesizat vineri pentru prima dată peste 37.000 de cazuri de coronavirus, ceea ce reprezintă a doua zi consecutivă în cifre maxime.

Revista The Lancet evidențiază rata mare de vaccinare a țării din Peninsula Iberică și evoluția diferită a infecțiilor față de alte țări europene. De asemenea, este evidențiată incidența scăzută a infectărilor cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor sub 12 ani, în ciuda faptului că nu sunt încă vaccinați.

Spania a fost una dintre țările cele mai puternic afectate de pandemia SARS-CoV-2, cu peste 5 milioane de infecții și 87.000 de decese. În primele etape, a figurat împreună cu Italia sau Regatul Unit printre zonele zero ale coronavirusului de pe Bătrânul Continent.

Cu toate acestea, acum, jurnalul medical The Lancet se întreabă, într-un articol: „A atins Spania imunitatea de grup?”

În ciuda încetinirii actuale a vaccinării împotriva Covid, „mai mult de 80% din populația spaniolă este complet vaccinată, iar experții încep să creadă că țara este pe cale să realizeze ceva ce părea imposibil în urmă cu doar câteva săptămâni: imunitatea de turmă”.

Această afirmație publicată într-un jurnal medical de maximă credibilitate științifică este surprinzătoare, mai ales că în ultimele luni fusese exclusă posibilitatea realizării imunității de grup împotriva acestui virus.

Dar The Lancet subliniază că, în timp ce alte țări europene au fost nevoite să reimpună restricții puternice (ultima, Țările de Jos), ”în Spania activitățile sociale și economice continuă să se redreseze, fără ca lumea să facă pași înapoi”.

Este considerat ca un indiciu că poate exista o oarecare imunitate de grup faptul că incidența a scăzut și în rândul copiilor, care nu sunt încă vaccinați.

Copiii sub 11 ani au trecut de la o incidență foarte mare la 65 de infecții la 100.000 în 14 zile (6,5 cazuri la 1.000 de copii), iar asta cu sălile de clasă deschise.

În ceea ce privește creșterea incidenței acumulate, Carolina Darias, ministrul Sănătății din Spania, a precizat că este „ușoară” și că viteza de transmisie este minimă, motiv pentru care se poate vorbi de o „aparentă stabilizare” a Covid-19.

«Situația este foarte lejeră, nu are nicio legătură cu valurile trecute; sunt de trei ori mai puțini internați și de zece ori mai puține decese”, a declarat Darias, care a mai spus că legat de „vaccinare mai sunt multe de făcut”.

În ciuda datelor oficiale foarte bune, ministrul a cerut „să lucreze în continuare”, în special pentru „vaccinarea celor care nu au făcut-o încă”. „Nimeni nu rămâne fără vaccin”, a îndemnat Darias, deoarece este „foarte important” să se inoculeze toți, pentru a ucide virusul.

Posibili explicații pentru faptul că, în Spania, oamenii au viață normală

  • Populația este masiv vaccinată, 90,2% cu cel puțin o doză
  • Spania a folosit în proporție foarte mare vaccinul AstraZeneca, pe care alte țări l-au refuzat pe motiv de risc de embolii (cazul Spaniei arată că nu a existat acest risc)
  • Spaniolii continuă să poarte mască din proprie inițiativă, în ciuda faptului că nu există restricții pe nicăieri
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.