RSS Feed

Ascultăm glasul poporului, atunci când spune ce vrem noi

vezi toate articolele de
11 Jul 2012 la 05:20 13 comentarii 364 vizualizari.

Ceea ce se petrece, în această vară fierbinte, în ceea ce ne priveşte pe noi, românii, se poate asimila cu un extraordinar stagiu de practică în ceea ce înseamnă psihologia socială, manipularea şi dezinformarea. Dacă apelăm la cei despre care putem spune cu certitudine că nu au preluat de la nimeni idei şi noţiuni, Platon şi Aristotel, vedem că amândoi filosofii antichităţii au fost foarte critici la ceea ce înseamnă democraţie. Platon defineşte democraţia ca o organizare statală în care oamenii vor să-şi aleagă singuri conducătorul, crezând că acesta le va reprezenta interesele, dar dacă masele nu sunt educate, alegerile lor sunt proaste. Aristotel, la rândul său, spune că „democraţia este singurul sistem social în care fiecare face ce vrea” şi că majoritatea cetăţenilor va alege pe cel care pare că este dispus să le satisfacă nevoile lor. Mai încoace, Henri Bergson, prin secolul trecut, deşi se declară susţinător al democraţiei, îi vede totuşi un păcat de moarte: „în democraţie, numai întâmplarea naşte un mare conducător”.

Paradoxal, pentru că acum suntem mult mai informaţi şi evident mai educaţi decât cei de acum 100 de ani sau două milenii, ar trebui să fim mult mai capabili să discernem între ceea ce e bine şi rău, între ceea ce ne foloseşte pe termen scurt ca indivizi şi pe termen lung ca naţiune, dar acest lucru nu e valabil. Aşa ar trebui să fie dacă nu am fi într-un adevărat război, în care suntem atacaţi mental şi emoţional de informaţii, tocmai de cele care ar fi trebuit să ne lumineze şi să ne fie de ajutor pentru a alege conştient ceea ce ne trebuie. Un fapt este prezentat în diferite moduri, este asociat, întors, schimbat, îmbogăţit sau sărăcit în conţinutul său, astfel încât să servească unui scop bine ascuns celor cărora le este prezentat, dar foarte clar pentru cei care îl manipulează şi distorsionează. Cei care fac toate acestea pot fi conştienţi şi cu intenţie în acţiunile lor sau, şi mai eficient, de bună credinţă şi inocenţi. O persoană care crede în ceea ce spune este mult mai convingătoare decât una care o face pentru că i s-a spus să spună acel lucru.

Ca astrolog, mi-a devenit clar mai demult că omul, deşi o fiinţă dotată cu raţiune, ia deciziile cele mai importante ale vieţii sale, pe baza impulsului, a pasiunilor şi nu pe baza raţiunii. De la alegerea partenerilor de viaţă, de afaceri, până la alegerea profesiei, a cumpărării celor mai importante bunuri ca şi în ceea ce priveşte opţiunile politice, o persoană este predispusă, în proporţie covârşitoare, să se lase influenţată de ceea ce simte şi nu de ceea ce e de bun simţ, căci până la urmă o bună judecată nu se dobândeşte neapărat prin şcoli absolvite. Cu atât mai mult e predispusă spre a avea acest comportament, cu cât societatea actuală pune accent maxim pe manifestarea necenzurată a oricărui instinct şi a dat complet la o parte norme, reguli, necesitatea autocontrolului, dorinţa de deschidere şi acceptare a altor semeni. Pe plan politic şi social, suntem toţi „ajutaţi”, indiferent de vârstă şi de orice altceva care ne-ar deosebi, să ajungem la acele comportamente şi alegeri care sunt utile celor care decid cu adevărat în societate. Ne contaminăm unii de la alţii şi ne întrebăm de unde avem atâta ură şi invidie, de ce nu ne găsim prieteni adevăraţi, de ce nu avem o viaţă de familie armonioasă, de ce nu ne înţelegem copiii, de ce copiii ne urăsc, de ce nu ne mai pasă de fraţii şi surorile noastre. Un om pradă impulsurilor sale animalice este un om uşor de condus şi care îşi va schimba mereu preferinţele şi antipatiile, după cum sforile vor fi trase într-o parte sau alta.

Pentru a modela masele mari de oameni, niciun preţ nu e prea mare şi niciun efort nu este de prisos, căci astfel se conduce lumea. Nu există reguli, ci doar targeturi şi pentru ele, se calcă pe orice şi pe oricine. Pentru a ajunge la simţurile noastre, imaginile şi cuvintele, care ar trebui să ne aducă informaţie reală şi să ne facă conştienţi şi responsabili, sunt traduse în mesaje care se adresează direct subconştientului nostru, luând-o astfel pe calea cea mai scurtă, spre mintea şi sufletul fiecăruia din noi. Din această categorie fac parte mesajele subliminale care sunt folosite în politică, dar şi în artă(au fost dezvăluite cazuri concrete de inserare a lor în muzică). Mesajul subliminal poate fi vizual sau audio şi constă în inserarea unei imagini sau a unui cuvânt, într-o transmisiune televizată(vectorul folosit cel mai adesea), cu o durată foarte scurtă(de obicei, până în două secunde). Este atât de rapid încât mintea conştientă nici nu-l percepe şi astfel el ajunge în subconştient, unde lucrează, ca să mă exprim plastic, ca un virus informatic, ca un Cal Troian care ne deposedează de capacitatea de a ne comporta şi de a gândi spre binele nostru.

În anul 1988, pe parcursul campaniei electorale pentru prezidenţiale, genericul de ştiri al postului de televiziune francez Antenne 2 a transmis, de aproape 3000 de ori, o imagine a preşedintelui Francois Mitterand, candidat la un nou mandat, inserată invizibil, la viteza de vizualizare obişnuită a ochiului uman. Vezi derularea normală şi cu încetinitorul aici, şi fii atent/ă la secundele 28-30:

În anul 2000, în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA, s-a folosit în timpul unei reclame electorale, un mesaj audio subliminal reprezentat de cuvântul „rats”(şobolani), asociat cu imaginea contracandidatului lui Bush, respectiv democratul Al Gore, destinat a provoca repulsia faţă de persoana respectivă, asemenea celei pe care o simţim faţă de dezgustătoarele rozătoare.

În diferite poze, filmări sau postere, imaginile preşedintelui Barack Obama, îl prezintă pe acesta cu o aureolă de sfânt, cu aluzie la inocenţă şi la arhetipul de salvator al naţiunii. Până una-alta, Obama nu a salvat poporul american de criza economică, dar popularitatea lui care era în scădere în 2011, a crescut semnificativ când teroristul nr.1 al SUA, Osama bin Laden, a fost prins şi ucis, printr-o „coincidenţă fericită”. Probabil că teama de atacuri teroriste era destul de mare pentru electoratul american, mai mare decât jobul şi siguranţa financiară. Dar preşedintele Obama mai are şansa să fie figura providenţială a poporului american în următorul mandat, dacă va fi reales.

În altă ordine de idei, am auzit, în ultimele săptămâni, comparaţia că suntem într-o perioadă care se aseamănă mult cu cea premergătoare izbucnirii celui de-al doilea război mondial. Nu pot decât să confirm, în calitate de astrolog, această similitudine, căci iată că între 2012-2015, se reface un careu fatal între două planete majore, Uranus-Pluton, care reprezintă ciclul planetar al revoluţiilor, războaielor şi/sau mişcărilor sociale, careu care s-a mai format între anii 1932-1934. În 30 ianuarie 1933, a luat fiinţă al treilea Reich, prin numirea, în mod democratic, a lui Hitler în funcţia de cancelar. În ceea ce priveşte recuzita, este clar că, în zilele noastre, aceasta este diferită, şi locul gloanţelor este luat de click-uri şi pixeli, dar situaţia noastră e cam aceeaşi: suntem la fel de bulversaţi şi de înrăiţi precum bunicii şi străbunicii noştri.

P.S. Titlul articolului este preluat din subtitlul cărţii „Tratat de dezinformare” de Vladimir Volkoff. Puteţi s-o citiţi, căci chiar dacă poate fi partizană pe alocuri, în mod sigur nu conţine niciun mesaj subliminal.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 

Etichete: , , ,


13 comments
 • 1

  “În altă ordine de idei, am auzit, în ultimele săptămâni, comparaţia că suntem într-o perioadă care se aseamănă mult cu cea premergătoare izbucnirii celui de-al doilea război mondial.”

  Suntem…cine? Noi, romanii? Noi, omenirea? Zici tu ca WW3 se va face din click-uri pe facebook ?

  Poate o reformulezi p’asta cu careul din doi/doua ca e nostimioara.

 • 2

  “Puteţi s-o citiţi, căci chiar dacă poate fi partizană pe alocuri (foarte foarte foarte putine, parerea mea), în mod sigur nu conţine niciun mesaj subliminal.”

  nouarepublica.r../

 • 3

  @Bananarama: Suntem in razboi o buna parte din omenire. World War 3 nu va fi, sau mai bine zis nu este, ca a inceput de un an sau de 12(nu as putea sa trasez o linie, ci in timp ne vom putea da seama) un razboi care sa insemne un conflict armat generalizat. In ziua de azi, sunt mijloace mai sofisticate si mai eficiente pentru a subjuga economii, resurse si a obtine putere. Democratia poate fi chiar un apanaj, un ajutor pretios pentru a fi folosita in acest razboi. Poti sa spui ca nu se respecta regulile democratice intr-o tara care e apetisanta pentru resursele ei si pe care o poti subjuga si daca poti interveni, o faci in numele democratiei. Facebook-ul poate avea si el rolul lui si am semnalat asta de la inceputul anului 2011 printr-un articol „Inceputul anului 2011: atentate si revolte populare” astrovesta.com/../ Varianta scurtă a materialului in ziarul Adevarul de Iasi:www.adevarul.ro/locale/iasi/Astrolog_pentru_Adevarul_de_Seara_Iasi-_-Eclipsa_de_soare_de_pe_4_ianuarie-responsabila_pentru_revolutia_din_Egipt_0_421158326.html Nu e vorba insa numai de facebook, ci de siteuri de stiri, bloguri, etc. Acea conjunctura planetara imi este greu sa o explic in doua propozitii, dar poate voi scrie un articol pe tema aceasta a lui WW3, daca tot i-ai spus asa concis. Multumesc pentru comentariu.

 • 4

  Băi, Vesta, tu scrii bine uneori. Fără mişto!

 • 5

  AstrVesta,

  Doamnă,de ce primul comentariu nu se afișează ? Stă în spam ? Nu este ptr. prima dată când scriu la dvs. și primul nu apare numai dacă mă repet și scriu din nou,îmi apare comentariul,ce procedură mai este și asta :roll:

  din păcate nu mai rescriu,dezamăgită ,dacă aveți comentariul meu în spam,vă mulțumesc ptr.afișare.

 • 6

  Bravo.. Articol intelectual…

  Zi si mie un lucru Dmna Vesta. De ce se inclinca mereu poporul roman la un destin, ca sa zic, Ciorioana?

  alt Anti Nationalist
  2012-07-11 18:20:37 | Raporteaza
 • 7

  Seva, imi pare rau, dar nu am niciun control asupra comentariilor si nu stiu unde e spamul unde ajung. Ba mai mult, inclusiv eu, cand am vrut sa raspund azi la primul comentariu facut, am constatat ca nu apare mesajul meu. I-am scris Dorei si l-a pescuit ea de la spam si l-a postat(asa mi-a scris ea, asa iti spun si eu).

 • 8

  Am citit de ieri, pe sarite, cateva paragrafe, si m-a surprins ca intr-adevar pare un text bun, ai surprins mai multe lucruri interesante.

  M-am abtinut sa comentez iar primul :) si-mi propusesem sa revin sa citesc totul. Dar tot n-am apucat… ;)

 • 9

  I as well as my guys were found to be studying the nice tips and tricks found on your web page and so quickly got a terrible feeling I never expressed respect to the website owner for those secrets. My guys are actually absolutely warmed to study them and already have quite simply been having fun with those things. Thanks for being really helpful and also for settling on varieties of incredible ideas most people are really desirous to understand about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to sooner.

 • 10

  I definitely wanted to write down a quick word to thank you for some of the stunning secrets you are sharing at this website. My incredibly long internet search has at the end of the day been rewarded with awesome knowledge to write about with my friends and classmates. I would assert that many of us readers are really endowed to live in a fabulous community with many brilliant individuals with useful basics. I feel rather grateful to have seen your entire webpages and look forward to really more awesome moments reading here. Thanks again for a lot of things.

 • 11

  I needed to send you a tiny word to be able to thank you very much the moment again for your gorgeous views you have featured on this page. It has been so unbelievably generous of people like you giving extensively all a few people would’ve offered for sale as an electronic book to earn some bucks for their own end, even more so considering that you could have tried it if you desired. The tips also served to become a easy way to understand that someone else have the same eagerness just as my personal own to grasp significantly more in terms of this issue. I believe there are several more enjoyable instances up front for individuals that read carefully your blog post.

 • 12

  I in addition to my friends happened to be digesting the nice information and facts located on your web site and so all of a sudden developed a horrible feeling I never expressed respect to you for those strategies. The young men were definitely consequently warmed to see them and have in effect in truth been enjoying these things. Thank you for really being well accommodating and for utilizing some essential ideas most people are really desirous to be aware of. Our sincere regret for not expressing gratitude to earlier.

 • 13

  My spouse and i were very happy Peter managed to complete his reports through the entire precious recommendations he grabbed out of the site. It is now and again perplexing to simply continually be giving freely thoughts which usually men and women have been selling. And we all discover we need the website owner to give thanks to for this. These illustrations you made, the simple website menu, the friendships you can assist to foster – it’s all astonishing, and it’s letting our son and us imagine that this article is enjoyable, and that is incredibly vital. Many thanks for the whole lot!

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
M-am născut acum 50 și ceva de ani, într-o toamnă, în singurul oraș din România care are străzile dispuse în formă de păianjen și pe care oricare ai merge, ajungi la Dunărea albastră și plină de pește, pe acea vreme. Este vorba de Brăila, orașul salcâmilor și al fetelor frumoase, al lui Panait Istrati, Fănuș Neagu, Mariei Filotti, Vasilicăi Tastaman, Ștefan Mihăilescu-Brăila și altor oameni de seamă care sunt o mândrie pentru orice român.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!