RSS Feed

Azi, istorie. 1 si 1378.

vezi toate articolele de
02 Oct 2010 la 13:30 66 comentarii 1501 vizualizari.

1 an

Fiin’ca eu is din Ardeal si pe toate le fac mai incetuc, iaca, la o zi dupa initiativa fetelor din spatiul Pandorei, chiar daca probabil nu ma numar printre cele mai active sau lecturate sau comentarete, rasare si urarea mea – nu pentru baietii sau fetele, ci pentru oamenii care au investit timp, ginduri, energie in Vox Publica. Cuvinte muscatoare va doresc tuturor.

1378 km

Zilele astea in Germania s-a iscat un tumult pe tema unui joc pe computer:  Jens Stober, 23 de ani, absolvent al Universitatii de Design, Media si Arte din Karlsruhe, a realizat ca proiect de lucrare de admitere un joc PC numit simbolic 1378, respectiv lungimea in kilomteri a zidului care despartea Germania de Est de cea de Vest in timpul Razboiului Rece. Este un Multiplayer RPG (Role Playing Game), adica presupune o asumare a unui tip de personaj de catre maximum 16 jucatori. In decorul Zidului, in anul 1976 posibilitatile jucatorului – dupa cum probabil incepeti sa banuiti – sunt: cetatean est-german incercind sa treaca dincolo sau gardian cu misiunea de a impusca pe oricine are tentative de fuga. Reactiile publicului sint pe masura: politicieni si cetateni care au trait framintarile perioadei considera ca un asemenea produs este cu totul inacceptabil si ca ia in deridere cele aproximativ 1000 (dupa alte surse, 600) de victime ale perioadei 1961 (ridicarea Zidului) – 1989. Autorul isi sustine proiectul atragind atentia asupra faptului ca intentia este aceea de pune tineretul fata in fata cu o lectie de istorie intr-un mediu nou si mult mai atractiv din punctul lor de vedere, de a-i invata si de a-i face sa participe ei insisi la un moment dramatic din trecutul nu foarte indepartat al propriului popor. “Te intrebi: Ce sa fac?”, spune Stober, “Ai putea ajunge la concluzia ca pina la urma nu vrei sa iti impusti conationalii” – pe aceasta linie de conduita jocul permite mai multe optiuni pentru cei care aleg rolul de gardian: pot sa nu traga, ci doar sa captureze fugarii sau chiar sa li se alature. Pe de alta parte, daca jucatorul-gardian prefera oi anihileze cu sete pe cei dornici de evadare, exista un anumit moment in care cumulul de victime  transporta jucatorul direct intr-un tribunal virtual, in anul 2000, unde este judecat pentru crima.

1378 fusese programat sa fie scos pe piata gratuit, la cea de-a 20-a aniversare a Reunificarii Germaniei. Adica 3 octombrie. Acest lucru nu se va intimpla miine, din cauza puternicelor reactii ale publicului, insa creatorul sau spera ca varianta beta sa fie totusi publica pina la sfirsitul anului.

Nu sustin violenta, sub nici o forma, si am convingerea ca un produs mediatic participativ (prin medii inteleg aici calculator, video, televiziune – desenele animate mai ales, internet) care face uz de impuscaturi, lovituri, cafteala cu sabii ninja, buzdugane, lanci, archebuze, etc. poate sa isi piarda foarte usor orice miza educationala, chiar daca, teoretic, ofera catarsis-ul de “eu is ala bun care le scutura fulgii celor rai”. Sa dai, asa cum a facut tinarul de 23 de ani, cuiva posibilitatea asumarii unui rol violent in cadrul unui joc video, intr-un context psiho-social care din start se dovedeste unul de o mare sensibilitate si capabil de inflamari rapide ale opiniei publice si personale este, din punctul meu de vedere, un conglomerat de (in ordine aleatorie): curaj, vanitate, dorinta de faima, provocare a unor valori, naivitate,  dorinta de a invata altfel, resituare fata de istoria nationala. Nu imi dau seama si nici nu doresc sa etichetez daca ideea e buna sau rea, daca tinerii germani vor invata ceva sau nu, daca tragediile comunismului sint sau nu minimalizate prin aparitia unui astfel de joc. Dar imi place in schimb foarte mult ideea ca germanii, ca popor, nu se ascund de istoria lor si ca se cauta mereu cai de reinterpretare.

(surse text:  Gamepolitics.com, news.yahoo.com, gamepron.com, poze de la Gamepolitics.com, library.thinkquest.org si myviewsandreviews.com)

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 66 comments
 • 1

  Ai beut gaz !

 • 2

  @cosa: fotoghin, mai precis.

 • 3

  Jur ca ma gandisem la un joc de genul Find and seek the romanian securist !

  Desigur ar fi putut fi si multiplayer. Punctajul dupa valoarea celui anihilat. Pentru delator: 10 points, pentru informator: 20 p. , subofiter: 50 p. ofiter 80, 90, 100 p. (in functie de grad) s.a.m.d. iar pentru tortionar seku 500 p.

  Asta pentru lumea dinainte de 89. Reloaded pentru cea de dupa 89. Destroy the Master of Corruption ! Cu multiple optiuni (scenarii): mafia FSN, PDSR, PDL, etc. Selectand PSD pentru Nastase ai primi 10.000 p. Asisderea pentru Udrea (in varianta PDL) s.a.m.d.

 • 4

  RPG… da, da, o sa il joc, sa spui cum si de unde il iau

 • 5

  @rich guy: Jur ca m-ai citit gindul de a intreba in final “Pe ce tema ati crea un joc PC in Romania?” :) Optiunile sint covirsitoare, clar. Dar ar avea rol educational? Si daca da, pentru cine?

 • 6

  @mishu: Pai uite ca inca nu-l lanseaza la termenul stabilit. Tu de ce l-ai juca? Si ce rol ai alege?

 • 7

  Am făcut şi eu câteva scenarii la Age of Empires, cu Ştefan cel Mare şi Vrâncioaia şi cu Mihai Viteazul la Şelimbăr :D

  Da’ le-am pierdut, că am formatat hardul de tot :|

  Nişte jocuri educaţionale sau mai degraba desene animate cu Istoria Românilor ar merge băgate pe ţeavă, nu !?

 • 8

  @Habarnam: Hihi, si Empire Earth cu Deceneu coordonind palmasii de linga templu, bonus Caesar cu Lupta de la Podul Inalt. Acuma luind-o pe cea dreapta, presupunind ca nu lucrezi in domeniu si nu esti pasionat de subiectul istoria nationala ca sa te apuci de citit tratate, ce produse de masa ai la capitolul asta? Filmele lui Sergiu Nicolescu, cele 3 volume subtirele ale lui Alexandru Mitru, citeva productiuni alte stimatilor pasoptisti si samanatoristi si…?

 • 9

  @ # 5. Productivitatea ! Cu P mare, pentru ca acesta mi se pare punctul de suspin al societatii noastre. Altfel spus, nu avem mijloace de productie. Si de aceea, zic eu, romanii invata (constient si/sau inconstient… n-are importanta) tocmai opusul, si anume sa-si canalizeze energia resp. potentialul in scopuri infractionale.

  Jocul ar trebui sa motiveze asocierea sociala cat mai productiva. Spre ex.: la incheierea cu succes a unui nivel, respectiv dupa anihilarea unei retele, jucatorul nostru ar urma sa intre pe o strada cunoscuta lui, pe care observa absenta cersetorilor cunoscuti si vede in locul acestora niste muncitori la treaba (ma rog, variante infinite… ideea conteaza)

 • 10

  @Laura Bucur: pai l-as juca in ambele roluri desi banuiesc ce a simtit fiecare dintre parti, la vremea respectiva. As mai invata ceva istorie, astfel

 • 11

  @rich guy: Hm, iti dau dreptate, dar ca sa produci eficient trebuie sa beneficiezi si de un suport legal bine pus la punct, transparent, si de infrastructura. Dar sa stii ca mi se pare o idee foarte buna. Ai putea sa o propui unor companii care se ocupa de creatii din astea.

 • 12

  @mishu: crezi ca ai simti diferit, ca jucator, nu ca persoana care banuie decorul sentimental din spatele rolului? Stii Wolfenstein? (Return to the Castle cred ca am jucat eu)

 • 13

  şi eu sînt împotriva jocurilor ce implică violenţa,pentru că o stimulează,scot la lumină acea latură întunecată a spritului uman.să nu uităm că astfel de jocuri se adresează mai ales adolescenţilor la o vîrstă la care discernămîntul nu este suficient consolidat.

  anecdotic,în armata americană s-a interzis soldaţilor un joc RPG de acest fel.nu mai ştiu exact care,dar era vorba de un joc în care puteai alege drept „caracter” un taliban,un terorist.cum mulţi soldaţi se distrau „omorînd” virtual colegi de-ai lor,s-a ales măsura interdicţiei.

 • 14

  @Laura Bucur: nu stiu Wolfenstein ( daca imi zici cum si de unde il iau, il joc!!), eu am jucat seria Gothic. Putem discuta ce am simtit acolo, daca ai jucat. Daca jocul e bun, te face sa simti altceva decat ai fi crezut ca vei simti

 • 15

  @val_one: daca nu ma insel jocul despre care vorbesti e Medal of Honor – acolo e absolut ciudata (eufemistic vorbind) multitudinea de posibilitati pe care le ai pentru a ucide, de zici ca ar vrea sa iti provoace imaginatia in ale cruzimii. Pe de alta parte jocurile sint accesibile unei categorii de virsta care include si adolescentii, dupa cum spuneai, dar si adultii – insa ce te faci cu desenele animate (si aici sint convinsa ca o armata intreaga de mame ne da dreptate) pline de scene de violenta mai mult sau mai putin justificata la care sint expusi copii de virste mai mici si care vor reactiona in consecinta? Acuma vis-a-vis de 1378 al tinarului astuia, jocul mi se pare adresat exclusiv germanilor, daca e sa aiba un efect – adica pentru mine, care nu am trait istoria aceea, este violenta gratuita, insa pentru ei cred ca are alta incarcatura. De discutat, totusi.

 • 16

  @mishu: nu stiu seria Gothic, eu de felul meu sint fan Heroes (3, in special, 4 si 5 nu m-au prea atras, si nici Disciples, de exemplu, din categoria “3D si mega-grafica”). Wolfu’ e un first-person shooter, il gasesti la wolfenstein.com – eu am jucat (de mult) o varianta veche, pentru calculator, nu MMORPG cum cred ca e acum. Dar era vorba de impuscat nazisti, ceea ce se leaga cumva de subiectul articolului, in sensul in care sentimentul era ca eu is “ala bun” si ca nu fac prea mare rau, ca deh, is nazisti. Ceea ce nu e tocmai dezirabil, din punct de vedere moral vorbind.

 • 17

  @Laura Bucur: aaa, daca e shooter nu, multumesc. Gothic e mitologie, personajul se dezvolta nu gasind pur si simplu arme, ci alegandu-si caracterul (intotdeauna minim 3 variante). Iar citind Sven Hassel am aflat ca nu erau numai monstri in armata germana

 • 18

  Laura,cu desenele animate „moderne” ai mare dreptate.eu le-aş interzice total.cei care le produc şi cei care le distribuie nu conştientizează sau nu le pasă de efectele profund negative asupra psihicului copiilor.

  revenind la acest joc,1378,da,nemţii au o mare sensibilitate la trecutul lor.numai că sensibilitatea lor nu s-a transformat în isterie,ca la alte neamuri (vezi-i pe români).luciditatea cu care-şi privesc trecul de care nu se prea pot mîndri i-a ajutat să-şi construiască una din cele mai tolerante societăţi.

 • 19

  @mishu: suna interesant Gothic, in acest caz. Caut. :) ) Sven Hassel si latura umana si dur-amuzata a armatei germane, da da, Porta & gasca.

 • 20

  @val_one: exact ideea asta de luciditate fara isterie si trintit dorsalul de pamint am apreciat din toata intimplarea, m-a facut sa imi amintesc o chestie care, la momentul respectiv, mi s-a parut o asumare fantastica a istoriei… jos palaria! Eram in Muenster si la un moment dat am vazut pe caldarim niste placute metalice cu nume si ani. Am intrebat despre ce este vorba si mi s-a spus ca s-au pus in fata caselor unde au murit evrei, pentru ca ei si ce s-a intimplat sa nu fie niciodata uitat. Iar desenele animate… poate n-ar fi rau o campanie, serios.

 • 21

  ..Heroes e tot shooter ?…asa mi se păru

 • 22

  @mishu: noooo! strategie, 8 natii de cavaleri/ cetati, resurse, contructie castel, up-grade armata de creaturi fabuloase, de-astea. :)

 • 23

  pai inseamna ca nu e rpg…

 • 24

  @mishu: Pai cine-o zis ca e? :mrgreen: Eu spuneam ca “nu stiu Gothic, eu sint fan Heroes” – Gothic e RPG? Daca da, probabil de acolo banuiala ta ca si Heroes ar fi :)

 • 25

  cel mai „shooter” rămîne zuma,totuşi. :roll:

 • 26

  @val_trei_pe_linie: dac-ai sti citi nervi mi-o mincat Zuma… grrrrrrrr!

 • 27

  laura,dar măcar l-ai „dovedit”?că are 13 nivele. :D

 • 28

  @val_all: :D nuu….

 • 29

  Nu eşti tu Laura Badea, bagaboanta de care m-am îndrăgostit eu ! Eşti o clonă creată de un băieţoi de 19 ani după chipul şi asemănarea lui !

 • 30

  nu

  nu-mi place :(

  nu vreau.

 • 31

  un zid nu desparte doar teritorii ci si destine…

  youtube.com/wat../

 • 32

  @val_one: “cei care le produc şi cei care le distribuie nu conştientizează sau nu le pasă de efectele profund negative asupra psihicului copiilor.”

  Ehe,asta s-o crezi matale!Le si pasa si sant si extrem de constienti!Doar o fac cu un anume scop:de a creea Omul Nou!

 • 33

  @Laura Bucur: nu am fost atent, cred ca vorbeai de seria “Age of Empires”

 • 34

  @our cosa: Teama mi-e ca nu cunosc personajul despre care vorbiti. Oaia Dolly? Sau…?

  @andreea: cine te-o suparat, mumoasa mea? Jocul? Vox Publica box dei? Zuma?

  @florin: drept graiesti, dar trebuie sa incercam sa privim dincolo de ziduri, cu youtube.com/wat../

  @Radu Popescu: SPER ca glumiti!

  @mishu: pai vorbeam si de aia, dar mai sus :)

 • 35

  ce-i în poză? un pahar? o lumînare? hm.

  mă supără ăştia cu jocurile lor. eu sînt foarte pacifistă… :)

 • 36

  N-am vrut să spun Laura Badea, nu te preface că n-ai înţeles, sustrăgându-te criticilor !

 • 37

  Si eu la fel, Andreea. Am incercat acum cativa ani sa invat o chestie numita Starcraft. Nu de alta, dar erau luni de zile de cand nu intelegeam o iota din ce se vorbea in jurul meu la bere! Si am fost tare indurerata cand, in timpul primei partide, armata lor a omorat muncitorii mei! Adica niste civili! Pai unde s-a pomenit asa ceva?!

  Si jur ca nu faceau nimic. Doar strangeau niste critale mititele si din cand in cand niste galetuse cu un gaz verde. Total inofensivi!

 • 38

  Erata: cristale.

 • 39

  hi! puneţi de o şuetă? vă dă mîna, azi n-aţi muncit! eu sînt frînt.

 • 40

  Nora, din ce se vorbea la bere !?

  Te-am pierdut şi pe tine ! Ce dracu băi frate nu mai avem bagaboante de clasă pe aici !?

 • 41

  de ce crezi tu că n-am muncit?!

 • 42

  @cosa nostra: De Starcraft, bre! Un joc de strategie. Nu stii tu! Tu esti mai retro asa, am vazut eu!

 • 43

  Nora, eu mă refeream la faptul că vorbeaţi la bere!

  Adică tu, la bere ! Spărgeai şi seminţe !?

  Jocuri de strategie !??? Ce dracu băi Nora !

  Ce drac de strategii, să stai şi să dai din deşte uitându-te la lumini care se mişcă !?

 • 44

  păi, e weekend, nu? d-aia-mi închipui că oamenii se distrează, se relaxaeză… bla-bla-bla… unii-l aniversează pe “voxulica”, alţii cad în (pardon!) CUR plimbîndu-se pe role et caetera…

 • 45

  Laura Bucur: imi da frisoane tot ce este intolerant, xenofob, rasist, fanatic,extremist, violent… si eu am auzit de acest joc, se vorbeste despre el de ceva timp aici unde sunt eu, unii comentatori au spus ca tinerii au dreptul sa doboare toate prejudecatiile despre lucruri care pentru noi astia mai trecuti ar insemna doar lamentabile tabuuri.oare chiar asa sa fie??????????

 • 46

  Deh, ma, Cosa, nu ne permiteam mereu cate un Bourgogne Aligote si camembert . Astea erau asa, de sarbatori. In restul timpului, beam bere Azuga, faceam campionat de ragaieli si scuipam seminte in mod ritmat. Din cand in cand, cate unul pica in coma alcoolica, dar isi revenea repede cand venea pro tv-ul si punea camera pe el. Eheei, ce vremuri!

  Tii, ca m-ai facut sa fiu nostalgica.

 • 47

  a, nu, marcel, la mine în week-end e jale! muncă, muncă şi iar muncă!

  de luni pînă vineri e relaş. :)

 • 48

  Mai merge “industria” asta de jocuri ? :)

  Inseamna ca are lumea timp mai frate :)

 • 49

  Ar trebui si unul cu lagarelele din Delta Dunarii cu role play. Cred ca toti ar constientiza mai bine cum a fost comunismul in tara cand esti pus sa culegi stuf infometat si bolnav.

 • 50

  bă, merge formatarea !?

  nu merge, dă-o-n … colo !

 • 51

  doar onoare … sau ….youtube.com/wat../

 • 52

  Am revenit. Aleator: @Cosa: doara nu ma veti fi criticind!!! Ca ce? Era un film cu niste baietandri care si-au facut ceva tipesa prin intermediul calculatorului – despre ala vorbim?

  @Nora::) :) :) imi dai voie sa te citez pe undeva cu raspunsul cu camembertul??? Sau sa scriu un articol pornind de la? E prea mortal sa ramina doar comentariu!

  @andreea: mda, edci pentru tine de miine, relache baby! Te invidiez, zau asa!(In poza e si una si alta, doar ca e un pahar mai mare folosit pentru un anumit tip e baututra)

  @Miericica: merge, ca orice industrie – unii au chiar slujba de a testa jocuri, da-ti seama!

  @adie: ca sa fiu pretioasa, vin cu un citat din poetul national: “De vezi raul ori e nu-l vezi, el pe lume tot ramine”. A dobori prejuedcati nu e un drept, eu cred ca se intimpla pur si simplu, e in firea lucrurilor, si fiecare trebuie sa aleaga la un moment dat in ce crede, cu riscul de a fi desuet, marginalizat, blamat, neinteles.

  @Nickmann: da, chiar cred ca ceea ce ai spus ar fi o tema sensibila pentru romani – desi, in ziua de azi, probabil trebuie bagati si citiva fotbalisti/ “trazniti”/ “crude” p-acolo daca vrei sa ai un produs vandabil, fiindca cei care au trait direct sau indirect “munca la Canal” nu cred ca se joaca pe calculator.

  @marcel: youtube.com/wat../ ?

  @florin: tu esti pe mintea mea cu muzica! youtube.com/wat../

  @all: sa aveti o saptamina excelentissima.

 • 53

  M-ai indus în eroare şi am comis un sacrilegiu !

  Serios !

  De fapt, e vina mea, trebuia să fiu mai cu băgare de seamă !

 • 54

  Un “testing-gamer” nu face altceva decat sa testeze pe varianta Beta.

  Cautand niste “bug-ulete” , nu inseamna ca-mi si vinde jocul :) … ooof muierile astea :)

  Saptamana deosebita … si tie :)

 • 55

  @Laura Bucur: ma flatezi. Sigur ca da!

 • 56

  @cosa noastră: în continuare nu pricep, dar s-o lăsăm aşa, dacă măcar pentru 50% dintre participanţii la dialog s-a lămurit.

  @Mierea Beta: Femeile care este ele femei şi n-are habar cum îi cu bug-uleţu, variantuţa Beta şi vandabilitatea unui joc… Ce să-i faci! Mai bine hai să-ţi zic o reţetă de prăji mişto, acolo mă pricep mai bine. :P

  @Nora: Mulţămesc – nu dau o dată precisă, da urmează! (Eu deja vizualizez scena!)

 • 57

  era cît p’aci să te cred că ai bărbăţel şi copii şi începusem să te compătimesc gîndindu-mă la viaţa-ţi mult prea aglomerată şi chinuită… :)

 • 58

  @compatimeeaaaaa: mi-am amintit de bancu ăla cu: “nu beau, nu fumez, mă scol dimineaţa la 6, ma culc sera la 10, nu-mi inşel nevasta. Da şi cînd oi iesi din puşcărie….”

 • 59

  Laura, să n-o crezi pe aia cu relaşu’! (relaşu’ – gulaşu’); numai că de luni pînă vineri măcar stau pe un scaun 5-6 ore. în week-end sînt la munca-cîmpului casnic + cultivarea răsadurilor cu copii… :)

 • 60

  ~~~~Mai bine hai să-ţi zic o reţetă de prăji mişto, acolo mă pricep mai bine. :P ~~~~

  Daca juri pe rosu te cred… Pana atunci baga un ochi aici :) Daca ai in plus….adauga :P miereanaturala.../ 90 % realizate ( cu Muierea impreuna ) acasa :)

  Si n-aveau bug-ulete

 • 61

  @andreea: mnu, serios zici să nu te cred cu relaşu???? Vai şi eu care credeam că… ntzntzntz! Şi poţi să zici mersic – 5-6 ore pe scaun e mirific, faţă de cele 9 ale mele…

  @Dulceaţa Naturală: Buuuun! Vidi. Acuma dacă ma coordonezi şi cu o marcă de aragaz cu cuptor bun, că al meu e cam şchiop, şi în continuarea programului postez poze cu producţiunile lecturate!

 • 62

  @Laura Balaura…

  Daca-mi spui si bugetul de care dispui cautam…

  Doamne… bine ca nu i-am arata vreun site de masini… imi cerea garaj cu garsoniera inclusa :)

 • 63

  @Mierea creme de la creme: ;) sar’na, mare domn! Da nu-s asa hrapareata, poti sa pui si link Salonul Auto de la Paris 2010 daca vrei.

 • 64

  Esti esti…. de parca n-as cunoaste “materialul Varsator” :)

  Nu mi-ai spus… de aragaz… sa fie cu 4 sau cu 6 ? :)

 • 65

  @Mierea Multipla: ha? cu 6??? sa poate si cu din astea???? (Daca nu stii bancu, zi sa-ti zic. De hota si variante incorporabile n-am discutat, deci tin-te bine).

 • 66

  @Laura Bucatareasa….

  casesigradini.r../

  Preventiv am zis sa-ti prezint o bucatarie intreaga….

  Nu stiu bancul …

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Facebook

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!