RSS Feed

Foarfecă pentru raţiune

vezi toate articolele de
15 Aug 2011 la 16:34 54 comentarii 1204 vizualizari.

Nu găsesc nicio posibilitate de trăire a libertăţii în cercul raţiunii. Libertatea mea e nebunie, goană sau plutire, după ce au fost tăiate toate aţele care ţineau mâinile şi picioarele păpuşii. Nici semnele de punctuaţie nu-şi au locul în libertate iar limbajul mă strânge mai neputincios ca oricând de fiecare dată când am chef să fug şi să scap de pe scenă. Dacă puneam virgula, trebuia să mă fi oprit, iar eu voiam doar să alunec. Ca să fac ce vreau, am sărit virgula, aşa cum m-am întors acum la ea, pentru că tot eu vreau să scriu corect şi să arăt că îi respect pe cei ce citesc. Iată cum renunţ la libertate. Măcar sunt liberă să o fac.

Lucrurile pe care ştiu că nu le voi mai avea niciodată mă dor de parcă aş avea o lesă încolacită de trei ori în jurul gâtului şi priponită de un ciot, pe un câmp pustiu. Pustiu mi se pare implacabilul. Timpul trecut, minunile copilăriei plecate pentru totdeauna. Cât de liberă mai pot fi, când trebuie să accept că am pierdut pentru totdeauna?

Atât de liberă cât mă lasă iluzia mea de fugă. Atât.

Atât cât reuşesc să tastez fără să clipesc şi să adun cuvinte fără să gândesc. Alt exerciţiu de eliberare. Haloul şi ameţeala, eludarea condiţiilor, obţinute fără niciun stimulent, în afară de golul gândirii. Alunecare dulce spre tot ceea ce timpul şi locul nu îmi pot da, spre stări de bine care sfidează programul obligatoriu de lucru şi minusurile unei vieţi doar normale.

Am nevoie sa ies din gânduri şi din prezent ca un alcoolic de băutura lui. Ca un dependent care s-a lăsat de mult timp, a uitat durerile şi chinul, dar regretă zâmbind că a pierdut şi beţiile din prima tinereţe, pe când deschidea orice lume, alături de prieteni şi de viitor. Dorul de orizonturi albe mă face să pun uneori un deget pe vizorul raţiunii  şi să alunec liberă, făcând realitatea să se îndoaie, ca un tobogan, în jurul meu.

N-am mai scris de 10 luni. Îmi pare rău că am stat atît fără doza mea de libertate şi mă bucur că am regăsit-o. E minunat să îmi cunosc, în viaţa asta de păpuşă de teatru, foarfeca secretă care taie uneori aţele. Sper că fiecare om are foarfeca lui.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


54 comments
 • 1

  Te aştept cam de multişor. Te-am şi strigat, şi nu doar eu. Azi-dimineaţă, mă rog, pe la 10.00, m-am gândit la tine şi imediat la o prietenă de-a mea. Habar nu am de ce în această combinaţie. Cu ea am vorbit, de tine nu ştiu cum să dau, altfel decât scriind acest comentariu. Am vrut să-ţi las unul la textul din iarnă, dar am renunţat fiindcă acolo te strigasem împreună cu Nora şi Marcel şi m-am gândit că nu te mai uiţi.

  Iar în timp ce dădeam o raită pe aici, ce văd? Că tu scrii un text nou. Lumea numeşte aşa ceva coincidenţă. Tu?

  Mi-a fost dor de tine, Irina. Şi, da, poţi să te simţi şi vinovată că te-ai lăsat aşteptată, dar numai un pic, din cochetărie. Să nu mai pleci! :twisted:

 • 2

  Foarfecă pentru raţiune are tot animalu’, da’ ac si aţă pentru emoţiune se găseşte mai greu. Că e criză.

 • 3

  Mulţumesc, Ana. Mult timp mi-am dorit să mai scriu şi nu am putut, dar mesajele voastre, pe care le-am descoperit recent, m-au încurajat să îmi mai împart din gânduri cu voi. Uite cum gândul cheamă gânduri. Mulţumesc că m-ai chemat.

  Irina Burdusel
  2011-08-15 17:11:20 | Raporteaza
 • 4

  @Ana …bun sfatul/îndemnul tău câtre Irina dar și tu meriți o mică dojană… este mai bine de o lună de când nu ai mai scris… ;) acum să nu te superi pe mine :(

 • 5

  Dupa ce am citit primele trei fraze m-am luminat brusc…Am reusit insa sa duc pana la capat textul.Pacat ca anumite senzatii ,cum e consternarea de exemplu , nu pot produce sughit.

  Bai,ce satisfactie ai tu scriind in felul asta? Care e esenta textului tau scremut cu atata filosofie? Poleiala asta ,absolut “chicioasa”? Smiorcaiala ,degizata strategic in filosofie existentiala? Prea plinul din dumneata?

  Care e mesajul tau ingropat atat de tare sub tot felul de brizbrizuri de colectivist dus cu forta ” la specializare”?

  Mai nenica,mai femeie : vorbeste ,bre! Transmite ce vrea muschiu’ tau inghinal ,insa fa-o bre romaneste, ,logic,concis .

  PS :nimicul poleit in platina,tot nimic existential este,mamuca . Da-te’n “Schopenhauer” ‘a ei de treaba!

 • 6

  @Ooka_Emor: Ia mătăluţă de citeşte un manual de rezistenţa materialelor. Ori cartea de telefoane. Logic, concis. Sigur vei fi scutit de consternare, pentru sughiţ nu garantez. Of, ce vă inmulţiţi, intelighenţii maichii!

  alt Nastasia Filippovna
  2011-08-15 18:58:38 | Raporteaza
 • 7

  @Ooka_Emor: io is perfect de acord cu textu’ “scremut”. Dar cred ca poti sa o lasi mai usurel… te poti incorda in fata alora de “talie internationala” daca tot ai cu ce. In cazul in care ea sustine ca-i abisala si textul ii o valoare filosofica – te poti “desfasura”.. dar asa.. gratuit… nu vad sensul. Nu lasi impresia ca esti revoltat datorita neputintelor intelectuale ale autorului… lasi impresia de mitocan.

 • 8

  In primul paragraf chiar ai starnit interesul, aveai ce spune. Ai dezamagit cu restul.

 • 9

  @Adrian G: Mitocan e putin zis…Pe internet imi permit sa sufar de personalitate multipla.Inca nu’s sigur daca din lasitate sau comoditate.Si nu te iau la misto absolut deloc,Adriane cand zic toate astea.

  Insa tu,cum ai inghiti un asa text ? Ce ai putea spune autoarei ? Poti alege (din cavalerism,din ignoranta romantica ,din discriminare pozitiva) sa-l ignori,insa textul in sine e un “gang-bang” al bunului simt .E o ieftineala. Mie imi face trista parere ca “fiţosenia” asta de acum,loveste inclusiv in logica unui mesaj ,in cazul asta unul scris.

  Eu aleg sa-mi spun parerea sincera despre autoare,in primul rand si apoi despre textul mariei sale. Tu ce alegi?

 • 10

  @Nastasia Filippovna: Uite,de ce ma faci sa-mi intind mucii (si) pe tine? Esti tu mai tare asa? Gasesti in masochism o satisfactie ,alta decat fizica?

 • 11

  @Ooka_Emor: nu in textu’ asta sade siguranta nationala. Nu din textul acesta se formeaza generatia urmatoare. Deci: daca nu are o asa mare insemnatate, spumele nu isi au rostul. Energia pe care o ai (vad ca ai) o poti canaliza in alta parte.

 • 12

  @Ooka_Emor: De ce crezi că mucii tăi mi-ar putea provoca altceva decât greaţă? Satisfacţie pesemne găseşti tu, când îi întinzi.

  alt Nastasia Filippovna
  2011-08-15 20:08:46 | Raporteaza
 • 13

  Tie si oglinda iti provoaca greata…Apa,la fel.Fereasca’te D’zeu de pasta de diniti ca avortezi pe loc alte atitudini din astea de Zoe Petre.

  Mergi tu,nenica si teleporteaza-ti mirosul pe “sunt gay.ro” in asa fel incat sa ma pot opri si eu din ras .

  PS : cat de poponar poti fi sa scrii cu “nick name” feminin?

 • 14

  Ai revenit mânca-ţi-aş ochii tăi de frumoasă ce eşti!

  Iar textul, ce să mai zic, ca pe vremuri!

 • 15

  “mânca-ţi-aş ochii tăi” hai sa ne romeofantasticim!

 • 16

  @Adriane – Ce-i cu tine azi, ca te-ai trezit foarte …cavaler? :)

 • 17

  @Florin Bratu: dapi.. ma dispera tiganizatu’ asta de cosa nostra. El se da roman… dar tot e tigan. din cap pana in picioare.

 • 18

  Nu inteleg ce ai vrut tu sa exprimi prin textul asta.Personal,cred ca ai scris doar ca sa atragi niste vizualizari si atat,ca de transmis nu transmiti nimic: macar de ai fi abordat problema “libertatii spirituale” intr-o maniera filosofica,nu intr-un stil adolescentin-frustrat.

 • 19

  @ Ooka_Emor

  In principiu subscriu. Esti totusi o idee cam dur. Cu siguranta exista texte pe acest blog carora li s-ar potrivi mai bine comentariul tau.

 • 20

  @ Nastasia F

  Poezia si filozofia au si ele logica si sensul lor. Textul de sus e fortat. Clar. Alea 10 luni au fost fie prea mult, fie prea putin.

 • 21

  Buna dimineata! Multumesc pentru interventii. Toate criticile sunt binevenite, pentru ca imi semnaleaza cat si pe unde am de lucru cu mine. Textul este unul scris in 10 minute, in care m-am rupt de programul de lucru, ca singura metoda disponibila de a “pleca”. Nicio intentie de filozofare, ci doar un exercitiu de scurta eliberare. Stilul fortat ar fi parut mai firesc, paradoxal, daca as fi incercat sa il revizuiesc. Asa cum este, descrie starea pe care am experimentat-o, in modul in care m-am priceput sa o redau, fara sa iau degetele de pe tastatura nicio clipa. Un experiment. Fara nicio pretentie de opera literara, m-am gandit sa deschid o discutie despre modurile pe care le avem la dipozitie, fiecare din noi, pentru a fugi uneori din prezent.

  Irina Burdusel
  2011-08-16 09:31:34 | Raporteaza
 • 22

  parcă-parcă aş fi zis exact pe dos…

  nu este NEBUNIA cea care locuieşte la capătul opus, pe direcţia pierderii raţiunii? şi oare, chiar îţi poate aduce nebunia libertate? te poţi bucura de libertatea asta, găsită cu preţul pierderii raţiunii? o mai poţi aprecia cum trebuie? mă întreb şi eu…

  hmmm.

 • 23

  @andreea: pierderea raţiunii, da, trimite la nebunie. renunţarea la raţiune, ca legătură directă cu limitările realităţii, pentru cateva minute, poate oferi o scurtă senzaţie de eliberare. eu mă bucur de ea, dar asta nu inseamnă ca mi-aş da pentru ea raţiunea, în sensul sănătăţii mintale.

  Irina Burdusel
  2011-08-16 10:07:29 | Raporteaza
 • 24

  pentru doar cîteva minute?!! păi… e prea puţiiin! ori facem o treabă, ori nu! :)

 • 25

  @andreea: decât deloc? :)

  Irina Burdusel
  2011-08-16 10:21:18 | Raporteaza
 • 26

  @ Irina Burdusel

  Irina, nu te preface ca nu intelegi: caracterul fortat provine din continut, nu din forma. Te cred ca l-ai scris in 10 minute, dara asta nu intereseaza pe nimeni. Daca iti ia mai mult sa scrii un articol bun, atunci foloseste mai mult timp. Asa ai putea sa scrii cine stie ce tampenie si sa spui ca trebuie sa o apreciem pentru ca ai scris-o in trei minute.

  Si hai sa intru in jocul tau si sa te iau in serios: libertatea de care vorbesti tu se numeste nefiinta. Moarte. Librertatea autentica inseamna sa-ti cauti si sa-ti intelegi limitele.

  In plus, ultima propozitie arata ca finalul unei compuneri de clasa a III-a.

  Cu toate astea, nu zic ca n-ai putea scrie si articole mai bune. Astept sa le citesc.

 • 27

  @ Irina Burdusel 24

  De ce crezi tu ca libertatea poate insemna si pierderea temporara a ratiunii? Sa presupunem ca asa este. Cum poti tu atunci sa-ti apreciezi libertatea si sa te bucuri de ea fara ratiune?

  Explica-ne si noua, te rugam.

 • 28

  @adrenalitera: Spunându-vă că am scris textul în 10 minute nu încercam să îi justific calitatea, ci să arăt că actul de a-l scrie a fost o exemplificare a stării despre care vorbeam.

  Nu trebuie să faci un efort să intri în joc, dacă este sub nivelul tău. Eu nu aş face asta. Dar pentru că tot l-ai făcut, îţi răspund: Liberatatea de care vorbesc eu este o iluzie de eliberare. Nu am zim nimic de libertatea autentică. E altă discuţie.

  Irina Burdusel
  2011-08-16 10:58:15 | Raporteaza
 • 29

  @adrenalitera: 28. Aşa cum te bucuri de o muzică ce te scoate din toate – spaţiu, timp, constrângeri, tristeţi. Provizoriu şi iluzoriu, dar real şi intens. Repet, vorbesc despre o stare de eliberare şi nu despre liberate.

  Irina Burdusel
  2011-08-16 11:04:15 | Raporteaza
 • 30

  @ Irina Burdusel

  Asa da, imi plac raspunsurile tale, sunt provocatoare. Nu ca textul. Dar:

  1. Repet, nu intereseaza pe nimeni in cat timp ai scris textul. Nimeni nu foloseste acest aspect drept criteriu atunci cand citeste si judeca un text, nici macar pentru a-i determina “starea”.

  2. Imi cer scuze daca am dat impresia ca este “sub nivelul meu”, n-am vrut sa te iau de sus. Mai mult am vrut sa spun ca oricine poate da si un mic rateu, se intampla si la case mai mari.

  3. Apreciez turnura pe care ai luat-o, desi, recunoaste, nu asta se intelege din text. Tu nu vorbesti acolo despre iluzia libertatii. In cazul asta da, are sens ce zici.

  4. N-am inteles care e diferenta dintre starea de eliberare si libertate. Daca ascult o muzica buna, asta nu inseamna ca mi-am pierdut ratiunea, inseamna ca mi-am delectat-o. Real si intens. Big difference.

 • 31

  Aşaaaa. Ce bine! S-a întors Irina! Aveam nevoie de un supliment de frumuseţe. :)

  În rest, aruncând un ochi peste comentarii, mi se pare incredibil cum se critică STĂRI. Atenţie, stări! Nu idei.

  Şi da, aşa sper şi eu ca fiecare să aibă foarfeca aia şi ca fiecare să aibă degetul potrivit pentru a obtura vizorul. Din când în când.

  Cosa Nostra: :lol:

 • 32

  @Nora: io am avut una taaaaare desteapta care avea STARI de-a pixu. Am avut noroc ca nu le-a pus pe hartie.

 • 33

  exagerezi, Nora! dacă cineva are o stare de… ebrietate avansată, eu am dreptul să-i critic critic starea sau nu? :roll:

  nu e cazul aici. :)

 • 34

  @ Nora

  N-are nimeni nicio treaba cu starea. Ci de cum este ea exprimata.

 • 35

  Adrenalitera: Păi mai sus zici altceva. “caracterul fortat provine din continut, nu din forma.”

  Deci, cum e până la urmă?

  Andreea: hm, nu prea. Decât dacă umblă în patru labe şi te deranjează estetic, sonor sau mai ştiu eu cum. :D

 • 36

  @ Nora

  N-am inteles unde e contradictia. Continutul este ideea textului, la asta ma refer. Starea este altceva. Ceva ce n-are oricum importanta cand judeci un text, am mai spus asta. Pentru ca eu pot scrie un text si sa pretind ca am avut nu stiu ce stare cand l-am scris. Modifica asta cu ceva valoarea textului? NU. Deci nu starea este continutul ci mesajul, ideea. Got it?

 • 37

  Pfiu, Adrenalitera. Păi tu ziseşi cu gura ta că ai ceva împotriva modului de exprimare. La 35. Modul de exprimare=formă. Eu aşa ştiu. Dacă tu ştii altceva, corectează-mă.

  Şi eu nu mă refeream oricum la starea autorului. Ci la starea dinăuntrul textului. Eu pot să scriu un text şi să mă doară capul în momentul redactării. Asta nu înseamnă neapărat că textul va fi unul despre durerea de cap.

 • 38

  @ Nora

  1. Nu exista starea dinlauntrul textului, daca asta este altceva decat starea pe care ti-o provoaca tie textul.

  2. Modul de exprimare al starii!!!!!!!! Ea sustine ca a scris din cauza / datorita unei stari. De aici rezulta ca ideea, continutul textului sunt modul de exprimare a starii. Asta strict in contextul dialogului nostru, bineinteles. Daca citeai tot dialogul nostru ai fi inteles.

  Normal ca ai dreptate in chestiunea cu durerea de cap. Nu stiu de unde ai tras concluzia ca eu as sustine altceva.

 • 39

  @adrenalitera: 31

  3. Uite propoziţia din text în care zic eu că am specificat faptul că vorbesc despre iluzia de libertate: “Atât de liberă cât mă lasă iluzia mea de fugă. Atât.” Că din restul textului nu se înţelege foarte clar aceeaşi idee, e foarte posibil. Recunosc ca a-l scrie a fost un act egoist.

  4. După cum îi spuneam şi Andreei, nu m-am referit la pierderea raţiunii, ci la renunţarea la ea. Ca gest deliberat, cu scop de eliberare. Aşa cum pentru tine muzica este delectare a raţiunii, pentru mine e fugă. Explicaţia e simplă: suntem diferiţi şi interiorizăm diferit anumiţi stimuli. Poate nici nu trebuie să încercăm să ne înţelegem reciproc.

  Despre diferenţa libertate-eliberare mi-e greu să vorbesc pe scurt, însă cel mai simplu e să iei “eliberarea” ca pe cea mai superficială ipostază a libertăţii; cumva reducerea ei la fugă/evadare.

  Irina Burdusel
  2011-08-16 16:58:45 | Raporteaza
 • 40

  @Nora: 32

  Multumesc, Nora, pentru primire!

  Irina Burdusel
  2011-08-16 16:59:26 | Raporteaza
 • 41

  @Irina Burdusel: nu stiu de ce te complici :) oricum ideea lui adrenalitera era sa fie critic si nu stia ce sa critice.simplu.

  ca poti sa spui ca te eliberezi de ratiune in sensul in care dai frau liber imaginatiei si pleci spre taramurile visului. :) ceea ce e util pentru un scriitor nu?da ce sa ii explici unui obtuz si unui complexat

  si libertatea poate fi de mai multe feluri.libertate fata de constrangeri,libertate in gandire,libertate sociala etc.

 • 42

  @ octa

  te-ai bagat si tu ca musca: “eliberarea ca imaginatie”. Inca doi, trei ca tine si o sa intelegem libertatea ca satisfacere a nevoii de urinare.

 • 43

  @ Irina

  Imi place discutia. Deci:

  1. Da, din restul textului nu se intelege aceeasi idee. E un pic in contradictie cu propozitia citata de tine. Asa am perceput eu lucrurile. Tu poti sa sustii ca, totusi, aceea e o propozitie explicativa. Posibil, dar eu cred ca ai trisa un pic daca ai face asta.

  2. Orice act uman este egoist, sper ca n-ai nevoie de lamuriri suplimentare in ceea ce priveste aceasta afirmatie. Asa ca n-ai de ce sa te scuzi sau sa recunosti.

  3. A-ti pierde ratiunea sau a renunta la ea este acelasi lucru. Nu stiu unde vezi tu diferenta. Si nu te poti elibera de ratiune si sa ramai tu insati. Ratiunea e parte din tine, iar daca ucizi o parte din tine, nu mai esti tu. De aceea a spune ca te eliberezi prin renuntarea la ratiune este o absurditate.

  4. Da, suntem diferiti, dar nu atat de mult cat crezi tu. functionam la fel, avem tot un creier cu doi lobi de caciula. Mai degraba avem o neclaritate in ceea ce priveste anumiti termeni.

  5. Referitor la ce zice octa la # 42, asta este impresia pe care o ai, ca incerc sa te critic cu orice pret?

 • 44

  eliberarea basinilor filosofice.

 • 45

  Daca stai sa te gandesti un pic ! Ce e RATIUNEA ….ratio ?

  Nu exista de una singura ci mereu ca o proprietate de sistem teoretic (un fel de quintesenta observatiilor facute pana-n prezentul uni om ) !

  de aceea e si corect sa zici …..RATIUNI (adica are …plural !).

  Ratiune in gol nu exista ci ….ratiune la o DOGMA ca prioprietate iminenta a ei ….ca logica interna …..ca ratio ….raport intre zceri(=”axiome”).

  Rational = Formal = (aranjat dupa o regularitate aruncat temporar peste o suma de idei )

  Pamantul plat a fost candva ….rarional si in baza datelor de atunci ar fi fost irational sa nu-i zici PLAT !

  Ratiune de azi ….atat de ….”oblighatorie” ……..e GLUMA viitorului ….hahaha.

  Viitoreni ne vor rade si cu …spatele …..ratiune noastra !

  PS: Pai atunci nu e decat un MOFT …..RATIUNEA asta ….se poate traii bine mersi si fara ea …

  Maidanezii n-o au …..bonobo-si la fel ….placere simt totusi si in lipsa acestui MOFT (Ratiune!) ….

  :D

 • 46

  “Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu toate zidesc”. Mi-a placut textul tau. E izvorat dintr-o pasiune ce pare a te devora. In conditiile in care, asa se intelege, tu nu ai vrea sa fii. Ideea e ca uneori trebuie sa pui virgule. Chiar si punct. Fie doar si pentru a te uita inapoi, sa vezi cam ce pustiu ai lasat dupa tine. Sau ce bucurii, dar cred ca nu e cazul…nu? Ce mi se pare interesant e ca tu nu esti rationala. Cred ca de asta nu gasesti nicio posibilitate de a trai in “cercul ratiunii” (apropo, de ce “cerc”?).

 • 47

  Thanks so much for giving everyone an exceptionally breathtaking possiblity to read in detail from this web site. It really is very enjoyable and also stuffed with fun for me and my office fellow workers to visit your site at least 3 times a week to find out the fresh stuff you will have. Of course, I’m also at all times happy with your unbelievable information served by you. Selected 3 areas in this posting are basically the most effective we have all ever had.

 • 48

  A lot of thanks for all your labor on this web page. My mother loves getting into research and it is easy to see why. My partner and i learn all about the powerful form you produce very important thoughts by means of the blog and strongly encourage response from some other people on that theme and our own daughter is discovering a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a really great job.

 • 49

  Thanks so much for giving everyone such a marvellous chance to read critical reviews from this blog. It is always so lovely and also full of a great time for me personally and my office friends to visit your web site no less than thrice in a week to read through the new tips you will have. And definitely, we are certainly astounded considering the unique solutions you give. Some two ideas in this posting are particularly the most beneficial we’ve had.

 • 50

  Thank you for every one of your work on this web site. My aunt loves participating in investigations and it’s really simple to grasp why. All of us know all of the powerful manner you offer very useful guidance through this website and even increase participation from some others on that subject plus our favorite daughter has always been studying a whole lot. Enjoy the rest of the year. You’re performing a superb job.

 • 51

  I definitely wanted to compose a quick message to say thanks to you for these fantastic ideas you are giving out at this site. My time-consuming internet look up has finally been recognized with extremely good concept to exchange with my contacts. I ‘d repeat that many of us readers are definitely fortunate to be in a really good place with many lovely people with useful basics. I feel very much blessed to have seen the weblog and look forward to some more entertaining moments reading here. Thank you again for all the details.

 • 52

  I am only writing to let you understand of the awesome experience my girl had studying your webblog. She came to find lots of things, which included what it is like to possess an amazing helping character to have many others without difficulty understand specified tricky subject areas. You undoubtedly did more than readers’ desires. I appreciate you for presenting these important, dependable, educational and even cool thoughts on that topic to Mary.

 • 53

  I would like to express some thanks to the writer for rescuing me from this type of challenge. As a result of checking throughout the internet and coming across proposals which are not pleasant, I was thinking my life was gone. Being alive without the solutions to the problems you have solved all through your main website is a crucial case, and the ones that might have negatively damaged my career if I hadn’t discovered the website. Your capability and kindness in dealing with all the stuff was helpful. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a stuff like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks for your time very much for your impressive and amazing help. I will not think twice to endorse your site to any individual who should have counselling about this subject matter.

 • 54

  My husband and i have been now fulfilled that John managed to finish off his researching through the precious recommendations he got when using the web page. It is now and again perplexing just to possibly be releasing thoughts others might have been making money from. And we all know we need the blog owner to give thanks to because of that. The specific illustrations you’ve made, the simple blog navigation, the relationships your site help to foster – it’s everything sensational, and it’s aiding our son and us reckon that the subject matter is exciting, and that is truly pressing. Thank you for all the pieces!

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Sunt un om în construcţie. Sunt fericită că am descoperit ce vreau să fiu şi că Dumnezeu a pus în mine toate cărămizile cu care să mă construiesc. Îmi cultiv voinţa, imaginaţia şi caracterul pentru a trăi frumos, cu inima vie şi cu ochii deschişi.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!