RSS Feed

Iubirea este mai mult decât un sentiment: este dorinţa de a iubi

vezi toate articolele de
06 Sep 2012 la 11:22 25 comentarii 8638 vizualizari.

Din constatările mele, cea mai mare confuzie este dată de ceea ce înseamnă cu adevărat iubirea: fiecare are varianta sa şi înţelege ce vrea din dragoste. De aceea am vrut să găsesc o definiţie completă, care ar putea fi aplicată universal. Am făcut chiar şi o mini-anchetă în căutarea definirii dragostei de către oameni. Unele dintre definiţii au fost incomplete, altele doar superficiale. Dar cea care mi-a atras atenţia a fost următoarea: “Dragostea este unul dintre motivele existenţei unui cuplu, împreună cu atracţia fizică şi prietenia. În momentul în care cuplul ajunge la maturitate, dragostea devine puterea voinţei “.

Eu văd această definiţie completă, deoarece include toate trăsăturile esenţiale: iubirea se bazează pe încredere continuă şi auto-dezvăluire (ca în prietenie), acesta are o componentă sexuală (atracţia fizică) şi, evident, este caracterizată prin nivelul predominant afectiv (este sentimentul care îi uneşte pe oameni).

Dar am ales această definiţie pentru ultima sa adăugire: ajunsă la o maturitate relaţională, iubirea se transformă în puterea voinţei. În limba spaniolă, există un verb care desemnează afectivitatea şi are, de asemenea, şi un sens volitiv – “querer”: Te iubesc şi vreau să te iubesc. Ea întruchipează definiţia absolută. Dragostea nu este doar un sentiment, nu este euforie – ea include, pe lângă acestea, decizia de a iubi în mod continuu aceeaşi persoană. Această componentă face din iubire ceva divin. Şi, în acelaşi timp, o face accesibilă: am putea alege să iubim aceeaşi persoană pentru o viaţă.

Din punct de vedere antropologic, definiţia cea mai acceptată este cea dată de Aristotel: “A iubi înseamnă a dori binele celuilalt”. Este o definiţie foarte umană şi altruistă: a ieşi din tine şi a te dărui altcuiva. Şi, mai mult decât atat, aceasta este o definiţie care confirmă: Eu nu iubesc o persoană pentru modul în care mă face să mă simt, ci pentru cine este. Eu nu o iubesc pentru avantajele pe care le primesc, ci pentru ceea ce aş putea să-i ofer.

Şi aici am putea vedea importanţa tuturor sferelor iubirii. Iubim pentru că vrem să iubim. A simţi nu este echivalent cu a iubi. Autorii cărţii “Fundamentos de Antropología: un ideal de la excelencia humana” spun că sentimentul care însoţeşte iubirea poate fi numit afecţiune. Dar mai mult decât afecţiunea, dragostea are efecte: se manifestă prin acte, ofrande şi acţiuni care atestă, de asemenea, existenţa voinţei. Afecţiunea este sentimentul, acţiunea este voinţa.

Varianta in engleză pe www.loverevolution.ro, “Love is more than just a feeling: it is the willingness to love”

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


25 comments
 • 1

  Aiurea. Eu am iubit si cand nu voiam absolut deloc sa simt asta (i.e. sa ma chinui din dragoste). O iubeam (cumplit) pe cealalta si cand imi venea (uneori) sa dau de pamant cu ea. N-o iubeam deloc pt ce puteam sa-i ofer, ci pt ca ma bagase efectiv in boala, ca-i vedeam chipul si-i simteam obsesiv mirosul pana si-n somn.

  …Doraaa, zi si tu, de unde-ai mai destupat-o si pe asta, ca spune numai tamppenii?! :(

  ps: cred ca demult n-am mai dat peste o asemenea “definitie” crettina (iubire = dorinta de a iubi). Tu cati ai avut la pat, draga? Ghici ghicitoarea mea, cred ca esti virggina. Dar bine-ai venit pe Pandora’s, ca arati futtabila. ;)

 • 2

  Florin, de ce eşti aşa aspru? Cum ai vrea ca oamenii tineri să evolueze, dacă nu întrebând şi întrebându-se, căutând, luând-o pe arătură şi întorcându-se? De ce neapărat tâmpenii? Uşor e, după ce ai trecut prin toate cele, să-ţi pară tâmpiţi cei care abia încep drumul.

  alt Nastasia Filippovna
  2012-09-06 12:46:59 | Raporteaza
 • 3

  Deci, nu pot să cred!

 • 4

  Cred că de vreu an n-am mai comentat pe Pandora, că nah, nu chiar am avut ce :) dar am simțit efectiv nevoia să comentez la articolul ăsta, o nevoie de care n-am putut-o controla! Fatăăă…câți ani ai, drăguțo? Pentru binele tău. având în vedere teoriile cu care-ți umpli timpul, sper sincer că nu mai mult de 18. Adică, si 18 ar fi cam mult! Definiția iubirii se scrie în oracol, la 13 ani. Sau pe facebook, mai nou.

 • 5

  Deea, dacă nu poţi controla o biată nevoie ca asta, cum dracu faci cu celelalte?

  alt Nastasia Filippovna
  2012-09-06 17:09:46 | Raporteaza
 • 6

  Nastasia: să stii că n-am asa probleme cu alte nevoi, dar cu asta am avut. Articolul ăsta…pur si simplu m-a dat peste cap, mi-am pierdut si eu controlul, na, ce să fac?

 • 7

  Dra Ana Subtirica, esti o fata subtirica. Ai grije ca dupe starea civila sa nu bagi in mataluta alimente care ingrase ca sa te faci cat o batoza, caci alminterea sotul se uita dupa altele. Nu incerca sal desparti de prietenii pe care ia avut inainte. No adu pe mama sa locuiasca cu voi. Valabil si pentru sot. Sfatul nui valabil si pentru nevastamea , co adora pe soacrasa, dar acestea sunt cazuri rarisime………. Deea, inteleg daca nai fi postat de 3 luni ca datuncea am aparut io pe pandoras, dar dun an e prea mult. Sau teai indragostit si nu mai ai timp ?……… Nastasie, lasal pe Florin sai bage mintile in cap inca de la ceput Anei. Mai e ceva Ana: detii acelasi prenume cu Dna Barton. Sar putea sa ai succesuri. Ai grije la sfaturi, sa navem necazuri, ca mai cunosc io neste cazuri.

  alt Raj sfatosu la obrazu grosu
  2012-09-06 18:13:45 | Raporteaza
 • 8

  Ba să nu bage nimeni minţile în capul nimănui. Intră ele singure, cu vremea.

  alt Nastasia Filippovna
  2012-09-06 18:27:42 | Raporteaza
 • 9

  Nu zau ! si la mine de ce nau intrat singure, cu vremea ?

 • 10

  Încă n-a venit vremea.

  alt Nastasia Filippovna
  2012-09-06 21:44:58 | Raporteaza
 • 11

  Nastasie, tu ai si ceva de spus la subiect pe-aici sau te-ai trezit doar cu morala ieftina? :P

  Nu vezi ca fata asta-i cu pluta, ca scrie doar ca sa se auda? Aceleasi concepte ca la aiurita de Alina Rad. Cand doar acu’ cateva zile vorbeam cu Ana cealalta (cea desteapta) pe tema “prietenia nu inseamna dragoste”, iar cuplurile se despart chiar din cauza asta. Cand ajungi sa tii la cel de langa tine prin puterea vointei sau pe baze morale, aia nu mai e iubire.

  Numeste-o altfel, cum vrei (afectiune, apreciere, amicitie sau prietenie), da’ lasa-ne cu pretentiile ca tre sa luam cu binisorul pe toate zapacitele astea. Ca d-aia s-au inmultit in nestire. Si, vorba lui Raj sau a lui Deea mai sus, in capul astora greu ar mai intra ceva la varsta lor, daca nu s-a intamplat pana acum… :)

 • 12

  La subiect n-am ce spune. De ce ar trebui definită iubirea? Ori o trăieşti cum ţi-e felul, ori nu. Definiţiile nu folosesc la nimic. Dar tot îmi pare rău de fetele astea, că le cam bruscaţi. Nu cred că-i strict necesar s-o ia peste bot, nu produc daune. Şi-apoi pot fi şi ignorate. Fie cum ziceţi voi, pe mine nu mă irită aşa de tare. Chiar n-am vocaţie să aduc pe cineva pe calea cea bună, că nici eu n-am habar care-i aia.

  alt Nastasia Filippovna
  2012-09-06 22:08:25 | Raporteaza
 • 13

  n-a luat-o, draga, deloc “peste bot”. Nu mai insista atata cu exagerarea asta de una singura… :(

  Iar maine-poimaine te trezesti cu ea tinand prelegeri adormite pe Antena 3 si-o sa te-ntrebi tot tu cine a cocotat-o acolo. Ca tot asa ati facut cu atatea alte “vedete”.

 • 14

  Ai dreptate cu cocoţatul, nu mă gândisem până acolo. În viaţa reală mă exasperează platitudinile cu pretenţii, aici, în virtual, oi fi eu mai duioasă şi mai tolerantă.

  alt Nastasia Filippovna
  2012-09-06 22:21:52 | Raporteaza
 • 15

  1@Ana:

  “Eu nu iubesc o persoană pentru modul în care mă face să mă simt, ci pentru cine este. Eu nu o iubesc pentru avantajele pe care le primesc, ci pentru ceea ce aş putea să-i ofer.”

  Ei na! Hai sa fim seriosi!

  E “demonstrat stiintific” ca un om cand se indragosteste de cineva, nu se indragosteste de fapt de persoana din fata lui ci de imaginea pe care si-o face despre sine insusi ca parte in acea relatie. Adica e o chestie intre noi si “ego-ul” nostru.

  Think about it!

 • 16

  @Florin: Daca ai fi citit articolul cu cat de putina atentie, ai fi vazut ca scrie nicaieri ca iubirea e numai vointa, de tipul “Astazi imi propun sa il iubesc pe Florin pentru toata viata”. Este vointa de a da frau liber sentimentului, manifestarea voita a ceva incidental. Si, in plus, genul acesta de articol nu este unul corect sau fals, fiecare priveste prin prisma propriei experiente. Mai usor cu ego-ul de omniscient.

 • 17

  @oana, daca ai fi citit ce-am scris, nu vedeai nicaieri aberatia “iubirea e numai vointa”, deci nu mai pune tu vorbe-n gura altuia.

  Si tu pari pierduta, vorbesti din basme. Altfel ai intelege ca, atunci cand te indragostesti efectiv, sentimentul e total incontrolabil. Poti tu sa cauti sa ti-l retii cat vrei, nu merge. Sau poti, din contra, sa il exagerezi, dar iar pici de fraiera: daca era doar o simpla indragosteala (nu iubire pura) risti sa apari in scurta vreme ca o zapacita, ca una care se-mbata cu apa rece.

 • 18

  imgur.com/Gwv8L../ Iar ai ochelari de cal, draga Florin. Contraargumentul tau la articol a fost acela ca te-ai indragostit, desi nu ai vrut. Or, ai fost total pe langa subiect cu interventia ta. In primul rand, nu faci distinctia intre iubirea pasionala sau “indragostirea”(Eros) si iubirea matura, altruista, cea careia ii dai curs din daruire de sine, deci voit (comparabila cu iubirea crestina).

  In al doilea rand, au fost multi care au incercat sa defineasca iubirea, atat antropologic, cat si filozofic, era greu sa cada toti de acord asupra unei definitii. Cea expusa in articolul asta e o perspectiva din multe. Daca nu esti de acord, treci mai departe, nu plonja in cuvinte care te depasesc si pe tine.

 • 19

  “comparabila cu iubirea crestina” :lol:

  …auzi, tu? eu ti-am raspuns frumos, chit ca doar faci pe desteapta. de ce n-ai trece tu mai departe, fara sa te mai contrezi atata cu ce sustin eu? hai pa.

 • 20

  cliseu, clisee, cliseu.

  preferintele ne sunt educate in idealul “o ea + un el”.

  mediocritate inseamna sa accepti legatura dintre un el si o ea ca pe un contract: frecventa intalnirilor, exclusivitate, inel.

  i rest my case.

 • 21

  Intr-adevar a iubi inseamna mai mult decat sentiment. Inseamna si vointa, alegere. Cei mai multi insa nu pot face diferenta intre pasiune si dragoste. De aceea exista crime puse pe seama dragostei dar care de fapt sunt doar pasiune oarba, obsesie… Tot ceea ce incercam sa definim a fost scris cu mult timp in urma deja. 1corinteni 13 (este o carte din Biblie)- denumit si capitolul dragostei. Dragostea adevarata inseamna sa cauti binele celuilalt chiar cand asta te costa.

 • 22

  Băi, dă-mă dracu!

 • 23

  Dupa un studiu din care mai mult a fost o pura cunoastere si analiza a omului de rand dintr-o padure urbana am ajuns la o concluzie.

  Doar nebun sa fi , poti exprima sau arata ca ai iubit. Dar nebun sa fi, iubit nu vei fi. Nebun vei ramane si vei iubi.

 • 24

  Cum vedem iubirea si ura sunt idei de o intimitate fara de inteles pentru ceilalti. As extinde polemica la cum il vad pe Dumnezeu, pentru ca daca as povesti cum il vad eu ati spune ca sunt ateu. Iar eu nu ma consider asa. Este in natura umana nevoia de clasificare . Fara clasificare nu poti emite legi si teoreme. Apropo uite o teorie nu teorema. In ordine ierarhica sunt instinctul de supravietuire si apoi cel de reproducere. Daca cele doua sunt “realizate” apare cel de iubire pentru ca fara o motivatie masina biologica numita om nu poate functiona Oricum articolul este prea altruist, prea idealist, altfel corect ….

 • 25

  Hold it!

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
Ceea ce mă caracterizează cel mai mult este că îmi place să fiu înconjurată de frumuseţe
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!