Cât costă un trai decent în România? Pentru o familie cu doi adulți și doi copii: 6762 lei/lună

Cât costă un trai decent în România? Pentru o familie cu doi adulți și doi copii: 6762 lei/lună

octombrie 31, 2018 0

Se discută doar despre supraviețuire, despre traiul la minim. Prea puțin despre cât ar costa un coș de trai decent în România. Rezultatul unui studiu proaspăt  e șocant, mai ales pentru că la modă printre elitele românești e văicăreala că e prea mare salariul minim – care, practic, nu acoperă nici supraviețuirea angajatului, d-apăi decența traiului.

E vorba despre studiul pentru Friedrich Ebert Schtiftung făcut de Ștefan Guga / Adina Mihăilescu /Marcel Spatari – avem aici o propunere de calcul cât se poate de precisă a nevoilor pentru trai decent. (aveți acces gratuit aici)

Pentru o familie cu doi adulți și doi copii costul lunar pentru un trai decent este de 6762 lei pe lună. Pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5551 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4146 lei pe lună, iar coșul minim pentru un trai decent pentru o persoană adultă este de 2552 lei pe lună.

Nu vă închipuiți că e un calcul al luxului românesc. Cheltuielile sunt absolut necesare: mâncare ceva mai variată și echilibrată, haine de calitate, acces la internet, acces la cultură, o vacanță cu un buget minimal, posibilitatea economiei, evadarea din casa părinților pentur tinerii (”tineri” care deja bat spre 40 de ani în statistici) și multe astfel de ”mărunțișuri” care compun viața acceptabilă în mileniul trei.

Sunt combătute și diverse mituri distruse de realitățile ultimilor decenii. De exemplu, ”țara de proprietari”. A fost valabil în 90. Acum, în realitate, foarte puțini își permit un credit ipotecar și mutarea într-o casă nouă. Caracteristică e supraaglomerarea spațiului locativ. Cităm:

”Scumpirile ulterioare de pe piața imobiliară au redus treptat posibilitatea locuirii independente și decente în special pentru persoanele ajunse la maturitate după prima parte a anilor 2000. Acest lucru este vizibil dacă ținem cont că în România
peste 40% din tinerii cu vârstele între 25 și 34 de ani locuiesc cu părinții (42,2% în 2017, 43,4% în 2015). Situația este mult mai proastă decât media europeană de doar 28,7%.”
Există și un calcul pentru o ”rată decentă” pentru o astfel de familie: ”La un curs euro / leu de 4,65, rezultă o rată lunară de 1781 lei, care reprezintă costul lunar pentru o locuință minim decentă pentru o familie de doi adulți și doi copii.”
Acest calcul constituie un șoc pozitiv, arată distanța reală față de un scop acceptabil pentru orice formă de politică socio-economică. La aceste sume, sigur că se va râde superior și se va explica imposibilitatea susținerii unor astfel de venituri pentru cei mulți (o majoritate a românilor sunt clar sub acest venit pe familie). Dar șocul e pozitiv pentru că arată distanța teribilă între ce avem și o țintă minimală pentru orice fel de politică în România.
Avem cam 20% de contracte înregistrate cu salariul mediu în cazul angajaților din România. Două salarii medii ar bate cu greu spre această valoare pentru un trai decent. Tocmai asta e marea bătaie politică.
Sigur că ”decența” traiului poate fi atacată politic de pe multiple fronturi, nu doar cu măriri de salarii: costurile cu energia, sănătatea, cu casa pot fi influențate prin reglementare a pieței, prin intervenție viguroasă în zone dereglementate în mod stupid. Rezultatele obținute acum ne arată de fapt și că familiile sunt nevoite să tot preia încet chletuieli care erau în responsabilitatea statului.
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.