Băgați emoție, ca să facem revoluție. 112 e ultima rămășiță de stat

iulie 31, 2019 0

Discuții inutile de etică și deontologie, dacă e bine sau nu că s-au dat înregistrările de la 112. S-au dat întâi, după aia etica. Principalul argument: s-au dat pentru că oricum apăreau, că așa e în epoca netului. Argumentul năucitor însă e politic: dă-le emoție la fraieri, să turbeze pesedeul, să facem revoluție și să vină ”ăia buni”.

Mă tot uit la captura asta

Justificarea politică pentru publicarea înregistrărilor audio

Stelian Ion, de la USR, nu e singurul care a tot insistat zilele astea că trebuie să facem un soi de criză de nervi totală pentru a executa marea revoluție anti-PSD. PSD e o obsesie, nu mai e un partid care a guvernat prost și trebuie dat jos. Lupta a ieșit din zona democrației de foarte mult timp. PSD însuși a lăsat baltă democrația și a instaurat un soi de autoritarism soft, de familion. Dar îndemnul ăsta USR e sinistru: i-am văzut ce fețe aveau când ascultau, deci să dăm înregistrările, să-i rupem.

Aici nu sunt doar probleme de etică. Sunt probleme politice. E un extremism venit de fapt din vid politic, din antisistem mediatic și atât.

NU se discută politică pe bune – de ce nu mișcă poliția, de ce e atât de sexistă, de ce tolerează abuzul în zonele sărace sau față de victime vulnerabile, copii, femei, de ce e prost pregătită, decimată, de ce se dau banii numai pe pensii și nu pe tehnologie la zi, de ce sunt proști procurorii etc. -, se discută numai cu ”emoții”.

Păi poate tot cu emoție trebuia discutată înfiorătoarea răceală și ineficiență a duetului Dăncilă-Iohannis, care s-au întâlnit ieri la CSAT și au tras fără grețuri o mărire de sute de milioane de euro pentru servicii, da, și pentru STS. N-a avut niciunul tupeul de a spune: ne întâlnirăm și le-am dat ălora și mai mulți bani, că oricum sunt buni de nimic.

Ca să nu mai zic de o ceremonie de premiere a Simonei Halep, plasată absolut aiurea, ceremonie în care IOhannis a cerut terenuri de tenis pe iarbă pentru copii.

Argumente ”antisistem” sună cam așa: e vinovată guvernarea pentru halul în care a a juns poliția. Sigur, faptul că tot pui șefi interimari, faptul că tot ai cazuri incredibile de trafic de persoane și în același timp România apare în rapoartele Poliției ca ”țară sigură”, toate astea țin de administrare. Cu soluțiile și deciziile politice pe termen lung nu se ia nimeni în piept. Am avut emoții la Colectiv și n-avem locuri de tratat mari arși. Am avut emoții când o judecătoare și-a bătut joc de victima unui viol în grup, lăsându-i liberi pe cei 7 făptași și nu s-a întâmplat nimic. Emoțiile nu schimbă nimic, de aia sunt iubite de unii politicieni.

N-are nimeni tupeu să spună că astea sunt efecte ale unor politici asumate de toate guvernele, unele prezentate cu emfază ca fiind semn de modernizare: descentralizare (adică poliții locale inutile, mulți bani pentru poliții private închiriate pt obiective de stat), mutarea fondurilor către ”strategic” și către ”elite” (servicii suprapopulate, supraplătite și polițiști de teren prost antrenați cu mulți generali-doctori și middlemanagement inutil).

Ironia cruntă vine și din alte direcții. Alexandru Cumpănașu țipă la sistem, dar cei care îl întreabă dacă el n-a fost în sistemul cel prost nu greșesc nici ei. Mulți bani publici din MAI au mers și către ONG-ul lui. Cu ce efecte? (Cumpănașu, histrion și ipocrit cum e, cu toți banii ăia de la stat paralele și neparalel, a avut măcar rolul că a făcut legătura între părinți și media, între părinți și autorități.)

Apoi, din nou ironia cruntă face ca șeful USR – da, ăla care n-are nicio legătură cu sistemul corupt pesedist – să fi luat bani europeni și publici grămadă din colaborări tot cu MAI. După chiar logica lui, faptul că a pus mâna pe banii publici și că nimic nu s-a schimbat îl cam face ”pesedist”.

Nu mai vorbim de partidele tradiționale, cu vinile lor administrative istorice. Nasol e că și antisistemul s-a hrănit bine cu bani din sistem.

În DECODOR de aseară am încercat să explic și o chestiune trecută prea ușor în generalități: de ce sunt atâtea ”apeluri false” la 112? Tocmai pentru că statul e diluat, a rămas un centralism doar în scheme de privilegiu, pentru că bogăția se tot concentrează și lasă neacoperite teritorii din ce în ce mai mari. S-a concentrat averea și puterea, s-a diluat complet statul în țara nimănui, aia cu PIB mic pe cap de locuitor.

Oamenii din satul Alexandrei nu mai îndrăzneau să sune la 112, rugau primarul să sune, pentru că altfel ar fi fost amendați. Dar 112 a rămas singura lor legătură cu statul, de aia sună, poate uneori aiurea. Oamenii fără carduri de sănătate, oamenii fără medic aproape, fără polițist pe aproape, unde să sune? Sună la 112. Arafat tot îi dă cu farsele și glumele de la 112. Dar nu ne spune câte din aceste apeluri nu sunt de fapt IRELEVANTE PENTRU STAT PENTRU CĂ VIN DE LA CETĂȚENI DE MÂNA A DOUA CARE STAU ÎN ZONE DE MÂNA A DOUA.


VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.