Reguli şi măsuri speciale de desfășurare a celei de-a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

Reguli şi măsuri speciale de desfășurare a celei de-a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

iulie 27, 2020 0

În pregătirea celei de-a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care va avea loc între 19 și 21 august, organizatorii doresc să asigure comunitatea clujeană că festivalul se va desfășura în conformitate cu reglementările în vigoare și pe baza unor reguli și măsuri speciale de precauții.

De asemenea, dacă situația epidemiologică o va impune, organizatorii precizează că se va modifica regulamentul intern al evenimentului în funcție de noile măsuri implementate de autorități sau se va apela la scenariile alternative elaborate în prealabil. 

’’În anii precedenţi, Zilele Culturale Maghiare din Cluj au fost un exemplu permanent de organizare şi ordine, ca urmare datorăm mulţumiri publicului care a participat la manifestările noastre respectând întru totul regulamentul intern al festivalului. Avem încredere și acum că participanţii se vor comporta în mod responsabil, dar cu toate acestea va trebui să impunem nişte restricţii severe. De altfel, sloganul din acest an, <Cât se poate!>, semnalează că noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a organiza cel mai bun festival, în limita posibilităţilor noastre şi în condiţiile date. Ediţia din acest an a Zilelor Culturale Maghiare poate fi percepută şi ca un excelent test de maturitate, pe care comunitatea noastră trebuie să îl treacă pentru a demonstra că este disciplinată, ordonată şi îşi asumă răspunderea atât pentru urbea care îi este casă, cât şi față de toţi locuitorii oraşului’’, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare.

            În desfășurarea festivalului din acest an, s-a renunțat la manifestările ce atrag mase mari de oameni (spre exemplu, nu vor mai avea loc concerte de amploare în Piaţa Unirii şi nici evenimente în spaţii închise, cu excepţia slujbelor religioase, a pelerinajului din Ziua Sfântului Ştefan şi a expoziţiilor). Totodată se renunță la târguri, la corturile şi standurile unde se vând tradiționalele preparate culinare sau unde se pot degusta vinuri, la programele sportive şi la cele destinate copiilor, precum şi la petrecerile din timpul serii.

Cu toate acestea, organizatorii se străduiesc să înlocuiască evenimentele enumerate cu altele care permit participarea individual sau în grupuri mici a celor interesați, dar oferă experienţe la fel de valoroase. În plus, în elaborarea programului din acest an se are în vedere alcătuirea unor serii de evenimente care să trezească interesul fiecărei generaţii în parte.

’’Deoarece este imposibil să prevedem ce restricţii de circulaţie şi de trecere a frontierelor vor fi în vigoare în luna august, şi luând în considerare faptul că o eventuală agravare a crizei epidemiologice ar putea afecta condiţiile de intrare în ţară impuse invitaţilor din străinătate, dorim să creştem şi mai mult ponderea programelor culturale în care protagoniştii vor fi artişti locali, chiar dacă nu vom renunţa la prezenţa şi spectacolele artiştilor din Ungaria şi din alte ţări’’, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Din cauza măsurilor de combatere a pandemiei, majoritatea covârşitoare a programelor din acest an vor avea loc în aer liber. Astfel, în momentul de faţă, s-au desemnat ca principale spații destinate organizării programelor Piaţa Unirii, Biserica Reformată de pe Strada Mihail Kogălniceanu şi grădina de ruine din vecinătatea acesteia, curtea imobilului situat pe strada Iuliu Maniu nr. 4, precum şi curtea Palatului Bánffy (Muzeul de Artă).

Pentru a compensa inconvenientele aduse de măsurile restrictive avute în vedere, una dintre particularităţile manifestărilor din acest an va fi, conform planurilor organizatorilor, seria de transmisiuni online, care va fi disponibilă în permanenţă de-a lungul celor trei zile şi care va transpune atmosfera specială a Zilelor Culturale Maghiare în casele acelor persoane care, din cauza situației date, nu vor putea fi prezente în persoană la anumite evenimente. Prin intermediul legăturilor live permanente, precum şi a dezbaterilor, concertelor şi a altor programe transmise online se dorește prevenirea situaţiilor în care cineva ar trebui să renunţe la un eveniment favorit. În cazul în care criza epidemiologică va lua amploare astfel încât participarea publicului va fi imposibilă la anumite evenimente, prezenţa online neîntreruptă va oferi publicului oportunitatea de a urmări acasă, în siguranță, programele Zilelor Culturale Maghiare.

Sursa: Realitatea de Cluj

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.