Chiar ajută vitamina C bolnavii COVID? Rezultatele primului studiu științific

Chiar ajută vitamina C bolnavii COVID? Rezultatele primului studiu științific

martie 7, 2021 0

Noi studii aprofundate demonstrează o dată în plus că ”legendele” care circulă pe internet despre leacuri miraculoase sunt bune cel mult să mărească profiturile companiilor producătoare de suplimente și medicamente, nicidecum să ajute la vindecarea sau măcar prevenirea unor afecțiuni cumplite cum este COVID-19.

De când cu pandemia, e plin internetul despre ”sfaturi” care circulă în avalanșă între utilizatorii de Facebook și alte rețele de socializare despre care nimeni nu mai știe cine le-a scornit, cât de verificate au fost sau sunt din punct de vedere științific și dacă, într-adevăr, au efecte probate clinic.

Bunăoară, Vitamina C și zincul pot fi ele cu adevărat de folos în lupta împotriva Covid-19?

Nu, nici măcar la doze mari! Asta a demonstrat primul studiu clinic randomizat făcut pentru a testa cele două suplimente sub supraveghere medicală.

În ciuda utilizării populare a vitaminei C și a zincului pentru a combate sau a reduce severitatea răcelii virale și a gripei, noul studiu, publicat vineri în JAMA Network Open, a constatat că cele două suplimente nu au avut absolut niciun beneficiu pentru persoanele care s-au izolat acasă, infectate cu Covid-19, relatează CNN.

Erin Michos

De fapt, constatările au fost atât de neimpresionante încât studiul a fost oprit chiar mai devreme decât își propuseseră inițiatorii săi.

„Din păcate, aceste două suplimente nu au reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor”, a scris dr. Erin Michos profesor asociat de medicină la Școala de Medicină a John Hopkins University și dr. Miguel Cainzos-Achirica, asistent profesor de cardiologie preventivă la Houston Methodist, într-un editorial comun care a explicat rezultatele cercetărilor medicale.

Studiul clinic a folosit doze mari din fiecare supliment, singur și în combinație cu altele, pentru cele trei grupuri de 214 de adulți care se tratau acasă împotriva infecției cu noul coronavirus.

Un al patrulea grup a primit îngrijiri standard, cum ar fi odihna, hidratarea și medicamentele de reducere a febrei, dar fără suplimente.

Dr. Milind Desai

„Doza mare de gluconat de zinc (zinc), acid ascorbic (vitamina C) sau ambele suplimente nu au redus simptomele SARS-CoV-2”, potrivit cardiologului clinicii Cleveland, Dr. Milind Desai și unei echipe de la Cleveland Clinic.

Cu toate acestea, dozele mari au provocat unele efecte secundare neplăcute pacienților care au folosit celebrele suplimente.

„Au fost raportate mai multe efecte adverse (greață, diaree și crampe stomacale) în grupurile de suplimente decât în grupul de îngrijire obișnuită”, au mai scris Erin Michos și Miguel Cainzos-Achirica.

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.