Franța îl ”execută” pe apostolul hidroxiclorochinei. Dr. Raoult, expulzat din instituțiile medicale pentru ”iresponsabilitate”

Franța îl ”execută” pe apostolul hidroxiclorochinei. Dr. Raoult, expulzat din instituțiile medicale pentru ”iresponsabilitate”

august 22, 2021 0

Comunitatea științifică și birocrația sistemului de sănătate de stat au reușit să ajungă să-l expulzeze pe doctorul Didier Raoult din instituțiile de profil din Franța, după ce acesta a provocat controverse amare cu privire la tratamentele mai mult sau mai puțin imaginare ale Covid-19, de un an și jumătate, semănând îndoieli în rândul societății civile, anunță Le Monde.

Considerat ”apostolul hidroxiclorochinei”, Dr. Raoult a câștigat o anumită celebritate națională în primăvara anului 2020, când a anunțat „efectele pozitive” pe care le va avea utilizarea hidroxiclorochinei în lupta împotriva pandemiei, în ciuda absenței unor dovezi științifice clare care să ateste eficacitatea produsului farmaceutic cu pricina.

Epidemiolog care lucrează la Institutul Spitalului Universitar din Marsilia, Dr. Raoult a câștigat o popularitate amețitoare pentru o mare parte a anului trecut. Rețelele de radio și televiziune se întreceau în a mediatiza declarațiile sale, mereu mesianice, făcându-l un personaj ultra popular.

Emmanuel Macron însuși a ajuns să accepte să-l asculte pe Raoult, declarându-se „impresionat”, ceea ce a exacerbat o parte a societății galice. Grupul de consilieri medicali și de sănătate care fac parte din echipa șefului statului, încă de la începutul crizei, și-au făcut publice rezervele, serioase și profunde.

În ultimul semestru, declarațiile intempestive ale lui Raoult i-au agravat cazul. Colegiile medicilor au fost primele care i-au denunțat comportamentul, l-au expulzat sau l-au pus în la marginea sectorului profesional.

În cele din urmă, cei mai înalți oficiali ai Institutului Spitalului Universitar și ai Asistenței Publice din Marsilia au decis să rezilieze contractele cu profesorul, care va fi invitat să-și părăsească postul în serviciile de infecție și epidemiologie pe care el însuși le-a creat în 2011.

François Crémieux, director general al Asistenței Publice-Spitale din Marsilia, care gestionează toate serviciile regionale de sănătate, a declarat:

„Continuăm să ne confruntăm cu o criză globală. Instituțiile noastre nu pot fi supuse presiunii unui comportament iresponsabil. Trebuie să curățăm funcționarea spitalelor noastre. Reînnoirea personalului și adaptarea la criză, națională și internațională, este o urgență absolută”, a declarat el.

Celebru microbiolog, personaj foarte colorat, temut polemist, Raoult anticipase expulzarea sa previzibilă din instituțiile de sănătate din Marsilia și din regiunea sa, prezentând cereri de prelungire a serviciilor sale, în ciuda pensionării iminente.

Asociațiile medicale, mai întâi, birocrația națională din domeniul sănătății, apoi, au ajuns să câștige lupta împotriva unui personaj ale cărui declarații au provocat ravagii în rândul unei opinii publice victime a intoxicărilor informaționale diverse.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.