OMS cere evacuarea zilnică a 60 de bolnavi palestinieni în Egipt: RISC uriaș de epidemii mortale în Fâșia Gaza, inclusiv holeră
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere evacuarea zilnică a zeci de pacienți din Fâșia Gaza în Egipt pentu a reduce presiunea asupra spitalelor aproape de colaps. OMS avertizează și asupra unei crize majore de epidemii mortale o dată cu venirea iernii, printre care holera și alte boli infecțioase, inclusiv varicelă în rândul populației de palestinieni din zona de conflict.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut vineri stabilirea unor fluxuri zilnice regulate de pacienţi din Fâşia Gaza în Egipt, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor palestiniene suprasolicitate. În plus, OMS a avertizat în legătură cu declanșarea unor epidemii în sezonul de iarnă, din cauza adăposturilor supraaglomerate și lipsa de produse speciale în Fâșia Gaza.
OMS a precizat și că următoarea mare amenințare pentru Fâșia Gaza o reprezintă bolile transmise prin intermediul consumului de apă și alimente contaminate, cum ar fi holera și alte boli infecțioase mortale, printre care și varicela. Răspândirea acestor boli va fi rapidă dacă ajutorul umanitar nu este furnizat de urgență, a mai transmis OMS. Inexistența serviciilor de salubritate și lipsa apei potabile dunt amenințări majore pentru Fâșia Gaza, au mai spus reprezentanții OMS.
Locuitorii din teritoriile ocupate sunt forțați să folosească apă infectată pentru băut și orice alte activități după ce repetatele sistări ale furnizării apei de către Israel, notează timelinedaily.com.
„Suntem extrem de îngrijorați de răspândirea bolilor, acum, că vine iarna,. Sunt peste 70.000 de cazuri de infecții respiratorii și 44.000 de cazuri de boli diareice în Fâșia Gaza (simptomul holerei, n.r.), în rândul palestinienilor. Este mult mai mult ca de obicei”, a declarat șeful biroului organizaţiei în teritoriile palestiniene ocupate, Richard Peeperkorn, într-o videoconferinţă la care a participat din Ierusalim.
Și Programul Alimentar Mondial (PAM) al Națiunilor Unite a anunțat că civilii se confruntă cu un risc imediat de foamete din cauza lipsei de rezerve de alimente, potrivit indiatoday.in.
În același timp, OMS a anunțat că speră să poată desfăşura cât mai curând o echipă în Gaza pentru evaluarea situaţiei şi cere implementarea unui „mecanism pentru facilitarea evacuării pacienţilor în starea cea mai critică”, a mai declarat presei de la Geneva Peeperkorn, potrivit AFP, relatează agerpres.ro.
„La OMS, suntem extrem de îngrijoraţi pentru securitatea pacienţilor şi a personalului, nu doar la Al-Shifa, ci şi în alte spitale”, a subliniat Peeperkorn.
Reprezentantul OMS în regiune a explicat și că ar trebui evacuaţi zilnic 50-60 de pacienţi.
A fost trimisă presei o notă în care cere organizarea de „evacuări medicale zilnice (…) fără obstacole şi în siguranţă pentru pacienţii grav răniţi şi bolnavi, către Egipt”.
OMS a anunțat că 47 dintre cele 72 de centre de asistenţă medicală primară din Gaza nu mai funcţionează, iar 25 din cele 36 de spitale nu mai sunt operaţionale, în timp ce unităţile rămase deschise se confruntă cu dificultăţi. Peeperkorn a comentat că „este clar că asta nu este suficient pentru a face faţă necesităţilor continue cauzate de ostilităţi”.
Înainte de atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, care a declanşat riposta israeliană în Gaza, pe acest teritoriu erau disponibile circa 3.500 de paturi de spital. În prezent, mai sunt doar aproximativ 1.400, a afirmat oficialul OMS.
Israelul şi-a intensificat în ultimele zile asediul asupra oraşului Gaza, în special asupra spitalelor, cum este Al-Shifa, acuzând gruparea islamistă Hamas că le foloseşte ca baze şi se ascunde după „scutul uman” format din bolnavi.
În urmă cu o lună, Peeperkorn declara că în 11 zile avuseseră loc 51 de atacuri asupra unităților de sănătate din Gaza, iar 15 lucrători din spitale și din sistemul sanitar fuseseră uciși și 27 – răniți.
Sursa: Newsinn