..de ce e un moment istoric si un semnal de alarma…

noiembrie 5, 2008 0

…e un moment istoric – foarte interesant si, inclin sa cred, nu intamplator cuplat cu semnalul de alarma al crizei financiare (mai vin si altele, mai serioase, stati linistiti:) pentru ca (1) Obama a demonstrat unui establishment care se credea invincibil (cel democrat y compris) ca poate fi daramat de „astia multii si maruntii” si pentru ca (2) i-a convins pe „astia multii si maruntii”, noua majoritate tacuta, ca … se poate! si (3 but not least) fara ca pentru asta sa apeleze la instinctele primare, la gargara ca de vina sunt intotdeauna ceilalti, statul, si ca noi, astilaltii, n-avem nici o responsabilitate… N-am mai vazut pana acum multimi de sute de mii aplaudand cand li se spune ca mai trebuie sa puna si ei umarul… de pe la Churchill incoace… (ei, poate exagerez, dar nu mult).
Unde e semnalul de alarma? Pai taman in aceasta „desconsiderare” a politicii oficiale, de partid. Obama a folosit partidul Democrat – pana acum, cel putin – nu invers. E un semnal lipede ca lumea s-a saturat de ipocrizia politicenilor si ca absenteismul masiv se datoreaza pierderii oricarei sperante in vreo diferenta fundamentala intre X si Y, nu dezinteresului datorat politicii in general sau bunastarii, cum s-a mai argumentat.
E o lectie pe care si romanii ar trebui s-o invete rapid – pentru ca e cu doua taisuri: Vadim, Becali, etc – sunt si ei o forma denaturata a manifestarii acestei scarbe… cum a fost odinioara Hitler.
Intoarcerea la „popor” si la politica la firul ierbii, scurcituitarea canalelor politice clasice e si tentanta  dar si periculoasa. Cand Obama vorbeste depsre garzi civile ?!? cand ai deja militii si National Guard – ma ingrijorez putintel… Imi amintesc, insa, mai degraba de miscarile de dreapta decat de cele de stanga… De Carticica sefului de cuib decat de Manifestul partidului Comunist.
Asa ca a-l cataloga pe Obama socialist e ca si cum l-ai cataloga pe Zelea Codreanu socialist (se poate discuta si asta) – vorbind despre fluidizarea granitelor dintre dreapta si stanga.
Momentan, insa, ingaduiti-mi sa visez…

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.