Aduceti-l pe Gigi Becali la Bookfest!

iunie 10, 2007 0

Am fost la tirgul de carte  de la Romexpo. De trei ori, nu o data, in trei zile diferite. Dupa ultima descindere, nu mi-am schimbat impresia initiala: tirgul de carte de anul acesta a fost unul modest, prea modest. Am in minte Bookfest-ul de anul trecut si ar fi fost de dorit ca si organizatorii de anul acesta sa aiba in minte reusitele – nu putine – ale precedentului tirg si sa le reediteze. Bookfest-ul de anul trecut e „modelul”; cel din acest an, o copie palida si anemica a „modelului”. Anul trecut, s-a platit bilet la intrare si publicul a descins la standurile editurilor in numar mare; anul acesta, intrarea a fost gratuita, si lumea nu s-a inghesuit. Anul trecut, Bookfest-ul a avut un arhitect care a gindit o logica a spatiului de tirg; anul acesta nu stiu daca a avut un arhitect, dar locatiile editurilor si spatiile de lansare pareau aruncate cu furca. In fine, anul trecut, zgomotul mediatic despre tirgul de carte a fost suficient de mare incit sa asigure evenimentului un succes incontestabil; in seara  asta, citiva amici cu care am iesit „la bere” nici nu auzisera despre tirg.
In fine, desi nu sint” specialist” in zona asta, cred ca am dreptate: tirgul de carte din acest an a fost unul modest. De altfel, intre patru ochi, o vor recunoaste si cei care au avut de-a face intr-un fel sau altul cu aceasta manifestare; in public, asa cum le sta in fire, unii o vor da la intors si vor broda retoric – acceptabil ca, de fapt, nu a fost chiar asa de nasol. Dar asta e o alta discutie.
La tirg, in ultima zi, a venit si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Presedintele a vorbit la lansarea lui Volo, a dat un „head” pentru presa (a propos de lustratie si de necesitatea unei asemenea legi), dar nu a reusit sa anime din cale afara atmosfera tirgului. Ar mai fi fost o singura sansa: sa fi venit la Bookfest Gigi Becali si sa fi cumparat, eventual, citeva sute sau citeva mii de carti. Desigur, nu e o solutie realista si nici decenta, asa incit, la anul, organizatorii viitoarei editii ar face bine sa invete din ce a fost in neregula anul acesta si, eventual, din ce a fost in regula, acum doi ani.
 P.S. Jos palaria pentru campania „Un Nobel pentru Romania” a ziarului meu! Jos palaria, fara ipocrizie! Oamenii care s-au implicat in acest proiect chiar merita sa fie aplaudati.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.