Andrei Caramitru: ”Mișcarea antivaccinistă ne va arunca în aer. Nu vom obține imunitatea de turmă din cauza lor””
Din 2008, Europa de Vest cade rapid în irelevanță. Covid-ul este ultima lovitură. Vă explic:
Criza din 2008 a lovit brutal în SUA și Europa. Nu în Asia, unde China își consolidează de atunci puterea globală. Însă americanii au acționat imediat, au introdus pachete mari de salvare și au revigorat imediat creșterea economică.
În Europa, Germania a impus fix ce nu trebuia – austeritatea bugetelor publice (deși criza nu avea nicio legătură – a venit din datoriile private; în plus, e absurd să impui tăieri de costuri peste o criză în care cererea a căzut, pentru că accelerezi declinul). Evident – creșterea economică a SUA a fost foarte bună în ultimii 12 ani, în Europa de Vest nu a existat decât stagnare. Un dezastru.
Acum se repetă istoria:
– Americanii au rezolvat agresiv cu vaccinarea (3 milioane de doze pe zi acum!). În mai/Iunie cel târziu, vor fi scăpat de covid. Au introdus un pachet financiar uriaș (1.9 trilioane dolari), care va duce la creștere economică de 7% anul asta, peste nivelul Chinei. Enorm.
– Europenii însă sunt în lockdown cu valul 3. Vaccinuri ioc (din cauza incompetentei absolute din Bruxelles) – poate, poate o să fie suficiente doze până în septembrie, dar nu se știe. O să moară multe zeci de mii de oameni degeaba, în timp ce vor vedea distracție și libertate și în SUA, și în UK, și în Israel, și în multe alte țări.
Mai e și prostie multă – mișcarea anti-vax care ne va arunca în aer, nu vom atinge imunitatea de turmă din cauza lor, oricâte vaccinuri ar fi. Economic e rău de tot, și măsuri de relansare ioc (faimosul pachet al UE nu va livra bani cash deloc anul ăsta, pentru ca e nevoie de “aliniere” și “consens” și multe dosare cu șină).
Merkel a pierdut alegerile locale weekend-ul ăsta. UK a ieșit din UE. Cine știe ce va ieși la următoarele alegeri din țările mari, la câtă frustrare s-a acumulat.
Pe termen mediu – Europa de Vest nu va mai conta, de fapt. Creștere zero, datorii uriașe, fără direcție și sărăcind din ce în ce, an de an. Avem SUA și China ca mari puteri. Zonele interesante de investit sunt Asia de Sud Est (800 milioane de oameni, serioși și muncitori) și țările emergente mari (India, Brazilia, chiar și zone din Africa…).
Europa e văzută din afară cu milă deja, ca un fel de azil de bătrâni sărăciți și frustrați care trăiesc în trecut. Până și Germania – are doar dimensiunea economică a unui singur stat sărac din SUA (un fel de Oklahoma) și e în stagnare. Polonia și România pot fi interesante, că sunt un fel de contrapondere cu creștere economică bună și apropiate de SUA.
Sursa. Facebook/Andrei Caramitru