Ati vazut? Cit de calm a fost TB linga CPT!

iunie 24, 2007 0

La summit-ul de referinta al UE de la Bruxelles, Traian Basescu a fost mai mult decit calm atunci cind a stat linga adversarul sau intern, Calin Popescu -Tariceanu. A fost chiar amabil cu premierul, provocindu-i acestuia din urma o crispare permanenta; ma gindesc ca primul-ministru nu mai era obisnuit demult cu un asemenea comportament galant din partea presedintelui, de aici si rictusul de rigoare. Cei doi, de altfel, au organizat si o conferinta de presa comuna, la care a participat, in rolul unui element de decor, si Adrian Cioroianu, cel care nu a mai putut sa faca o declaratie de presa pentru ca, brusc, premierul s-a ridicat de la masa, ca reactie la retragerea brusca a presedintelui. Cine crede ca pun de la mine, sa urmareasca atent  imaginile de la televizor.
Deci, Tariceanu si Basescu  nu s-au impiedicat unul de altul la summit-ul de la Bruxelles. A fost, oare, pentru cei doi, un summit al pacii? Dupa mine, o asemenea ipoteza este ultima de luat in calcul intr-o serie de scenarii realiste. 
Pe de o parte, cu Tariceanu premier, TB cistiga pentru ca actualul prim-ministru e o tinta ideala: e tot mai fragil si tot mai vlaguit; a ajuns, ca si Mircea Geoana,  subiect de miszto-uri pentru vicepresedintii partidului pe care il conduce. Daca vrea sa mai ramina in functia pe care o detine acum – si vrea – trebuie sa faca tot mai multe compromisuri care vor oferi „munitie” adversarilor.
Pe de alta parte, aproape ca pot sa bag mina in foc: temperamentul lui Traian Basescu nu ii va da voie sefului statului sa fie asa de detasat. Sint sigur ca masca personajului care lasa mult de la el si da, de principiu, dreptate adversarului il stringe tare de tot pe Traian Basescu si sint sigur, de asemenea, ca seful statului isi pregateste cu atentie o „lovitura din fundul gradinii”, cum inspirat a spus, cindva, Leonard Doroftei.  „O lovitura din fundul gradinii” cu dedicatie precisa. 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.