Austria, gata de vaccinarea obligatorie din 1 februarie! Fac pușcărie cei care refuză serul anti-COVID?
Guvernul austriac a anunțat duminică demararea de la 1 februarie a vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului a tuturor locuitorilor cu vârsta peste 18 ani, adică în jur de 7,4 din cei 8,9 milioane de locuitori ai țării central-europene, relatează presa europeană.
După o fază inițială de tranziție și informare, poliția austriacă va începe din 16 martie să efectueze verificări aleatorii asupra stării de vaccinare a persoanelor.
Din acel moment, locuitorii Austriei nevaccinati pot fi amendați cu 600 de euro. Dacă cetăţeanul persistă în intenţia de a nu fi imunizat, sancţiunea poate ajunge până la 3.600 de euro pe an, dar nu legea nu prevede posibilitatea de a ajunge la închisoare pentru cei care refuză totuși vaccinarea.
Autoritățile vor trimite o scrisoare de reamintire tuturor persoanelor nevaccinate, conform legii care stabilește vaccinarea obligatorie. Dacă cei în cauză ignoră această scrisoare, se va impune o programare obligatorie pentru vaccinare, iar dacă ignoră autoritățile din nou, amenda se va aplica automat.
„Așa cum era planificat, vom face vaccinarea obligatorie la începutul lunii februarie” pentru adulți, a indicat conservatorul Karl Nehammer, cancelar federal al Austriei, într-o conferință de presă duminică, potrivit El Pais.
„Este un proiect sensibil”, dar „în conformitate cu Constituția”, a insistat Nehammer. O „fază de adaptare” este planificată pentru cei mai reticenți să se pună în ordine „până la jumătatea lunii martie”, a adăugat el. „Ulterior se vor face controale”, iar nevaccinarea va constitui „infracțiune” cu „sancțiuni”.
Sâmbătă, aproximativ 27.000 de persoane au manifestat în capitala Austriei împotriva măsurii, susținând că aceasta este împotriva libertăților individuale. Guvernul austriac are o mare majoritate în Parlament: pe lângă conservatori și ecologisti, liderii partidelor social-democrat și liberal susțin textul. Doar extrema dreapta se opune.
Potrivit datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), în Austria 80,8% din populația adultă a fost vaccinată cu programul complet, în linie cu media Uniunii Europene (80,4%). Este însă o rată mai mică decât cea din alte țări, precum Portugalia (93,3%), Danemarca (90,8%) sau Spania (85,8%). De la izbucnirea pandemiei, coronavirusul a provocat aproape 14.000 de decese în Austria.
Autoritățile au anunțat duminică peste 15.400 de noi infecții cu coronavirus în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat nivel de până acum pentru o duminică. În ciuda creșterii puternice a infecțiilor din ultima săptămână, din cauza variantei omicron, presiunea spitalelor, în special în unitățile de terapie intensivă, continuă să scadă în Austria.