Azi, în Timișoara, mâine-n toată țara! ”Secretul Maratonului Vaccinării? Voluntariatul”. Modelul de pe Bega cucerește România

Azi, în Timișoara, mâine-n toată țara! ”Secretul Maratonului Vaccinării? Voluntariatul”. Modelul de pe Bega cucerește România

aprilie 25, 2021 0

Succesul maratonului vaccinării de la Timișoara face autoritățile să ”exporte” modelul în București și în Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Iași și Craiova, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare din România.

La Timișoara a început vineri după-amiază un adevărat maraton al vaccinării. Au fost 3 zile și 3 nopți în care s-au imunizat peste 10.000 de oameni. Oricine a împlinit 16 ani a putut fi imunizat doar cu buletinul, fără să aibă nevoie de programare. 

”Suntem copleșiți de bucurie de impactul maratonului nostru. Este o mare reușită, un moment de grație al comunității medicale. S-a creat un spirit extraordinar. Am lucrat 80 de oameni pe ture de 8 ore. Am văzut lucruri extraordinare: tineri care au venit să ne întrebe dacă pot să lucreze încă o tură. Secretul e voluntariatul. Este ceva miraculos. Ne-am întrebat cum de a mers așa de bine, asta e explicația, voluntariatul își face bine, produce energie, endorfine. La ora 20.35 deja am atins 7.000 de oameni vaccinați. A fost esențial că această campanie nu a fost acaparată de forțe politice. Nu în ultimul rând, extraordinara reacția a presei, suportul mediatic a fost unul fără precedent”, a declarat pentru Digi 24, Dorel Săndesc, unul dintre organizatorii maratonului de la Timișoara.

Dorel Săndesc, ”sufletul” campaniei de succes de la Timișoara

A fost o campanie exclusiv de voluntariat – ceva fantastic pentru România

Maratonul Vaccinării a început vineri după-amiaza la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unde au fost organizate 30 unde fluxuri la care se pot vaccina 10.000 de persoane cu serul Pfizer, până luni, la ora 8.00. Cei care vor să se vaccineze se pot prezenta direct, fără programare, doar pe baza cărţii de identitate.

Imunizarea este asigurată pe toată această perioadă, adică de  vineri, 23 aprilie și până luni dimineața de sute de voluntari, medici şi asistenţi din spitalele timişorene, alături de studenţi medicinişti, pentru ca oraşul să revină la normalitate.

„Ca medici în secţii de Terapie Intensivă, suntem ca nişte medici de front, ne zbatem zilnic să salvăm cât mai multe vieţi. Dar acum, faţă de anul trecut pe vremea aceasta, avem puterea de a ieşi împreună din pandemie, prin vaccinare. Vaccinarea este gratuită, e eficientă, e sigură şi îi îndemn cu toată căldura pe toţi timişorenii care încă nu s-au vaccinat să se înscrie de îndată pe platforma RoVaccinare şi să vină la maratonul vaccinării. Salutăm gestul de solidaritate al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Timiş, care a pus la dispoziţie gratuit complexul CRAFT, cu toate facilităţile, asigurând astfel o locaţie excepţională pentru desfăşurarea maratonului vaccinării”, a declarat şeful Secţiei ATI a Spitalului Judeţean Timişoara, Dorel Săndesc.

Comunitatea medicală şi cea locală îşi doreşte ca prin această campanie de vaccinare în masă, Timişoara să poată deveni primul oraş liber de COVID-19.

Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în prima jumătate a lunii mai va avea loc în Bucureşti un maraton al vaccinării similar celui organizat zilele acestea la Timişoara. Până sâmbătă seară, la ora 20:00, fuseseră vaccinate aproape 3.200 de persoane, în cadrul maratonului de la Timişoara.

Medicul Valeriu Gheorghiţă declară că evenimente similare celui de la Timişoara, unde zilele acestea are loc un maraton al vaccinării, vor fi organizate şi în alte oraşe (Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu-Mureș), el arătând că a discutat deja cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din România, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza astfel de evenimente de vaccinare, prin implicarea personalului medical şi a corpului academic. Un astfel de maraton a fost deja programat, de altfel, pentru prima jumătate a lunii viitoare, în Capitală.
„Pe 7-9 mai va fi acest maraton al vaccinării la Bucureşti. Foarte probabil, locaţiile vor fi două: la Sala Palatului şi Biblioteca Naţională. Trebuie să combinăm acest eveniment medical cu unul social şi cultural. Va fi nevoie doar de cartea de identitate.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă seară, potrivit News.ro.

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.