BNR a majorat prognoza de inflație la 13,9% pentru finalul anului. Isărescu: Vacanță plăcută și inflație scăzută

BNR a majorat prognoza de inflație la 13,9% pentru finalul anului. Isărescu: Vacanță plăcută și inflație scăzută

august 10, 2022 0

Banca Naţională a României a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate marţi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. La finalul intâlnirii cu presa, guvernatorul le-a urat celor prezenți „vacanță plăcută și inflație scăzută.”

Noua prognoză a Băncii Naționale arată o inflație de 15,1% pentru finalul celui de-al treilea trimestru din acest an și de 13,9% pentru finalul anului.

Estimarea pentru primul trimestru din 2023 este de 11,6%, pentru cel de-al doilea de 13,8%, pentru cel de-al treilea de 8,9%, iar pentru finalul anului 2023 de 7,5%.

Potrivit prognozelor și a interpretării guvernatorului BNR, partea bună este că dinamica scumpirilor ar urma să scadă semnificativ, spre plafonare, în trimestrul III, pentru ca din trimestrul IV să intre pe o traiectorie descendentă. Prognoza se bazează însă pe condiționalități care se pot modifica, pe fondul războiului din Ucraina și al efectelor acestuia asupra economiei mondiale. 

În acest context, la finalul perioadei de prognoză, iunie 2024, BNR a estimat o rată a inflației de 2,3%.

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.