BREXIT și la fotbal. Italia e forța Europei, Anglia se pregătește să-și rateze viitorul pe mâna trecutului

BREXIT și la fotbal. Italia e forța Europei, Anglia se pregătește să-și rateze viitorul pe mâna trecutului

iulie 12, 2021 2

N-a existat o ”sărbătoare a pandemiei” mai frumoasă decât EURO 2021. Victoria parțială anticoronavirus a medicinei ne-a permis să ne bucurăm din nou de zgomotul inegalabil al tribunelor, de emoțiile victoriei și ale înfrângerii, să fim conectați la un eveniment planetar cu public, după un an de izolare în fața televizorului sau a ecranului digital de orice fel.

Italia este noua campioană a Europei și punct. Victoria la 11 metri nu face decât să confirme superioritatea unui grup construit de Roberto Mancini, care a controlat toată finala cu Anglia, în ciuda faptului că a început meciul de la 0-1, după golul încasat prematur în minutul 2.

Regina merita o încoronare sportivă pe Wembley, pentru tot: cariera sa măreață, istorie, rolul Marii Britanii în salvarea democrației în Europa de la Churchill încoace și nu numai.

Doar că englezii n-au învățat încă nimic din lecțiile trecutului.

În această noapte magică de ”fotbal pe pizza” servit de echipa Italiei, Anglia a arătat că este în BREXIT și la fotbal, nu doar în UE.

Aveau nevoie mare de victorie. Foarte mare! Simbolurile contează încă, deși lumea noastră e tot mai haotică, dar până când nu vom trăi în anarhie încă e loc de cucerit inimi și minți.

Iar prin prostia BREXIT – o mare înfrângere a viitorului unei mari națiuni – Marea Britanie și-a cam semnat sentința de condamnare la moarte.

Aparent, încă ”se joacă”. Adică, Boris Johnson mai visează să poată prosti în continuare o țară imensă cu hârjoana anti-Europa, pentru a vinde lăptuci grădinarului din insulă.

Dar ce nu poate vinde e succesul. Regatul Unit a devenit prizonierul propriei istorii mărețe și a votat împotriva Europei unite, prin BREXIT, sacrificându-se pe sine.

Englezii o vor duce tot mai rău, pentru că azi nu poți trăi bine din cămara trecutului și în afara unui grup solid. UE nu e ca SUA încă, dar contează enorm, iar să evadezi din Europa pe nava găurită a BREXIT e sinucidere curată.

Dacă Anglia ar fi devenit campioana Europei la EURO 2021, Boris ar fi aburit în continuare bătrânul albion cu iluzia imperiului de odinioară, care, iată, ”renaște și prin fotbal”.

Dar nu, nicidecum nu va mai renaște într-un astfel de suicid colectiv numit BREXIT.

Pe acest traseu de autodesființare ca mare putere, Londra va deveni doar un mare muzeu în aer liber, în care nici măcar fotbalul nu va mai rezista ca business.

Acum încă e acolo, are faimă, bani și audiență, dar priviți halul în care a ajuns Barcelona lui Messi din cauza îndobitocirii catalane și veți înțelege că totul trece prin stomacul marilor blocuri geopolitice.

Ești în ele, reziști, prosperi, contezi. Pleci? Vei muri.

Victoria Italiei este pentru UK un fel de BREXIT și la fotbal.

Echipa lui Macini nu a salvat onoarea Europei în fața unei națiuni care avea mare nevoie de victorie pentru a-și justifica eroarea istorică.

Doar a câștigat convingător o mare finală. Pe care Anglia a pierdut-o. Doar că pierderea ei înseamnă mult mai mult.

Europa merge mai departe și în fotbal, cu noua campioană Italia.

Anglia rămâne doar cu BREXIT. Adică, eșecul garantat pe toate liniile. E doar începutul sfârșitului. Unul mic și încă invizibil, dar care spune multe pentru anii ce vor să vină.

Europa rezistă bine și fără englezi. Poate că o va face și mai bine cu ei înapoiați cuminți la Bruxelles, după o spășenia de rigoare.

”Sorry”. E suficient să spună asta când vor cere anularea BREXIT, ca să-i iertăm. Și să se ierte ei pe ei.

Dar mai pot să aibă onoarea asta? Să recunoască marea ratare a destinului lor de țară?

Nu prea. Însă o mare echipă are viitor nu doar când învinge. Și atunci când știe să piardă.

Poate face Londra asta?

Nu știm. Dar ce poate e să spună, ca toată lumea, acum:

”Mille grazie, Italia!”.

Europa rămâne Cetatea Eternă. Nu doar în fotbal, nu despre BREXIT, ci în viitor.

Acolo unde e vai de cei învinși.

”Vae victis!”, spuneau latinii. Au dreptate de 2.000 de ani…

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.