Caracatița baronului Ionel Arsene. Manevrele smecherilor care au scăpat de pușcărie folosind boli închipuite
Ionel Arsene fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, aflat în Italia din momentul în care a primit condamnarea cu executare, s-a făcut remarcat de-a lungul carierei prin numeroase scandaluri.
În 2014, când era deputat PSD, o televiziune locală a difuzat un filmuleț în care Arsene era cu o tânără, în pat, el fiind dezbrăcat, dar cu șosete în picioare. De atunci, s-a ales cu porecla „deputatul-șosetă”.
Arsene a spus atunci că filmul este un trucaj: „Fără argumente reale și solide, unii dintre adversarii mei politici, din disperare, au ajuns să folosească trucaje video în încercarea de a-mi păta imaginea publică.” spunea fostul baron local.
În 2018, când era consilier județean, DNA l-a trimis în judecată pe Arsene sub acuzația de trafic de influență. Procurorii susțineau atunci că a încasat o șpagă de 100.000 de euro de la fostul baronul PDL Gheorghe Ștefan, cunoscut ca Pinalti, pentru a-și folosi influența asupra unor membri din conducerea Autorității Naționale de Integritate.
În plus, fostul baron de Neamț a fost urmărit penal într-un dosar de trafic de influență. Procurorii DNA Bacău susțineau că în 2015, Ionel Arsene ar fi cerut un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei de la un om de afaceri, pentru a se asigura că respectivul va câștiga un contract uriaș cu Administrația Națională Apele Române. Planul lui Arsene nu a reușit, însă.
În anul pandemiei, 2020, fostul președinte al CJ Neamț a fost protagonistul unui nou scandal. El a publicat un mesaj în care își jignea adversarii politici și presa care a relatat despre contractele publice atribuite în județ în perioada crizei COVID-19. În postarea sa o ataca și pe Ana Birchall, fostul ministru al justiției, după ce aceasta a declarat că Arsene sunat-o pentru a o amenința și intimida după ce a solicitat investigarea contractului câștigat de o firmă de casă.
Numeroase controverse au existat de-a lungul timpului și în ceea ce privește averea fostului baron local. În 2022, Agenția Națională de Integritate anunța că Ionel Arsene nu își poate justifica veniturile. În plus, el avea rate la bănci mai mari decât sumele pe care le câștiga lunar. Într-una dintre declarațiile sale de avere el a scris că a împrumutat două firme, la care acționar este și soția sa, cu peste 670.000 de lei și 40.000 de euro.
După o carieră tumultoasă și după condamnarea la peste 6 ani de închisoare cu executare, fostul baron local a făcut tot posibilul să scape de pușcărie după o rețetă simplă, folosită de numeroși alți politicieni sau oameni de afaceri.
Fostul senator, Cătălin Voicu, este unul dintre cei care au încercat toate tertipurile pentru a-i impresiona pe judecători. El a acuzat puseuri cardiace şi leşinuri și a reușit să „locuiască” la spitalul penitenciarului Jilava pentru o vreme. Însă nimic nu i-a impresionat pe judecătorii de la instanţa supremă.
Iar metoda durerilor de inimă apărute din senin le aparţine foştilor generali Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu. Cei doi au fost condamnaţi în 2009 la 15 ani de închisoare, dar au scăpat de gratii datorită acestor … „probleme”.
Claustrofobia, obezitatea sau nisipul la fiere, sunt alte probleme care au mai fost invocate de-a lungul vremii. Însă niciuna dintre ele n-o întrece pe cea relatată de evazionista Mona de Freitas, soţia fostului deputat Gabriel Bivolaru. Ea a scăpat de condamnare invocând că este însărcinată. Potrivit actelor depuse de ea la instanţă, perioada de graviditate a durat un an şi jumătate.
Sursa: Realitatea din Justitie