Ce spun oficialii Moderna despre vaccinul vechi și nou, după apariția variantei OMICRON
Varianta Omicron, a cărei răspândire îngrijorează lumea, a fost detectată iniţial în Africa de Sud, însă lista ţărilor unde au fost înregistrate cazuri nu încetează să se mărească, inclusiv în Europa.
Felicitând guvernul şi comunitatea ştiinţifică sud-africană pentru că „au acţionat rapid pentru a identifica urgenţa acestei noi variante de COVID-19”, Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a îndemnat „toate statele” să pună în aplicare „teste repetate pentru călători, precum şi alte măsuri adecvate şi cu adevărat eficace” pentru a reduce riscurile de transmitere, autorizând în acelaşi timp călătoriile.
Guvernul sud-african şi-a exprimat regretul, sâmbătă, în legătură cu faptul că numeroase ţări şi-au închis frontierele în faţa cetăţenilor săi şi a afirmat că Africa de Sud se simte „pedepsită” pentru că a detectat noua variantă de COVID-19.
Ţara africană oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud a înregistrat până acum peste 2,9 milioane de cazuri şi aproape 89.800 de decese asociate COVID-19. Doar 23,8% dintre sud-africani sunt vaccinaţi cu schema completă, mai mult decât în alte ţări din Africa, însă mai puţin decât în restul lumii.
Numeroase incertitudini planează încă în legătură cu cât de periculoasă şi de transmisibilă este varianta cu multiple mutaţii. Însă oameni de ştiinţă au deja temerea că aceasta este extrem de contagioasă şi păcăleşte parţial imunitatea dată de vaccinarea anti-COVID-19 sau de trecerea prin boală.
Moderna recunoaște că vaccinurile actuale pot fi evitate de noua tulpină
Directorul medical al Moderna Inc., Paul Burton, suspectează că noua variantă de coronavirus Omicron ar putea evita protecția vaccinurilor actuale și, în acest caz, o variantă modificată a vaccinului ar putea fi disponibilă la începutul anului viitor, notează Bloomberg.