Ce va conține ”pașaportul verde” COVID și cum va arăta noul document de liberă circulație în UE

Ce va conține ”pașaportul verde” COVID și cum va arăta noul document de liberă circulație în UE

martie 17, 2021 0

Comisia Europeană a decis ca în interiorul UE să se circule în baza unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Certificatul de imunitate comunitară va specifica dacă purtătorul este vaccinat cu una sau două doze, are anticorpi datorită faptului că a trecut boala sau, în caz contrar, a fost supus unui test PCR sau antigen pentru a detecta o infecție activă. Acesta va fi scris în limba oficială a țării respective și în engleză și va conține toate informațiile cheie într-un cod QR, care poate fi furnizat pe hârtie sau în format digital.

Pașaportul va valida automat toate vaccinurile aprobate de EMA, deși dacă un cetățean a fost vaccinat cu un alt vaccin, statul în care călătorul intră va fi cel care va decide unilateral dacă acceptă sau nu acel vaccin.

Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară, urmând a fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-1, precizează Comisia Europeană. Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

“Cei care se vaccinează, care au un test PCR negativ sau au făcut boala şi au imunitate naturală vor putea solicita şi primi de la autorităţile fiecărui stat acelaşi tip standardizat de certificat. Va conţine date de identificare ale persoanei, nume, număr de paşaport sau carte de identitate, ce tip de vaccin a primit (dacă s-a vaccinat), când s-a făcut un test PCR. (…)”, a explicat comisarul European Adina Vălean la Europa FM.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.