Ciori, porumbei, Hitchcock, Jurnalul National. Rabufnirile subconstientului

februarie 15, 2008 0

Am citit saptamina asta doua articole cel putin antologice in Jurnalul National – articole de deschidere, atentie! Unul foarte indignat cu cerul fals pe care-l folosesc astrologii pentru prevestirile lor. Ceva mai amatoristic, chiar si pentru un ignorant in ale astrelor cum ma aflu, mai aiurea scris (tonul e unul de compunere de clasa a patra), n-am mai citit de foarte mult timp.
Azi, insa, a fost atins apogeul cu un cap de ziar despre ciori. Da, ciori. Sint foarte multe si se pare ca ciorile ne bintuie, ne ataca si devin, nenorocitele, simbolul Bucurestiului. N-am citit ceva mai aiurea. Sau nu-mi mai amintesc. Socant de-a dreptul e ca, spre sfirsitul articolului, madama semnatara vorbeste cu un ornitolog care ii explica intelept ca nu trebuie luate masuri, ca nu sint ciorile un pericol real. Ceea ce declanseaza un lung sir de blesteme ale reporteritei:

 Domnu’ ornitolog, ne auziţi? Doriţi să vă trimitem nişte dihori să-i ţineţi sub pat, să vă facă fericit în fiecare noapte? Da’ nişte şobolani prin bucătărie, să vă facă dimineţile mai frumoase n-aţi vrea? Să fiţi cuprins de natură, să vă domine viaţa, iar ciorile să vă umple de căcat, pardon, de fericire! Domnu’ ornitolog „… pe la cuiburi se adună/ Noapte bună!”.

 L-am sunat pe Mircea Gogu Bogdan, ornitologul agresat cu salbaticie. omul are telefonul inchis si il inteleg. Ar putea fi proclamat un martir al profesiei cu pricina. Nu cred ca avem precedent in linsarea unui ornitolog. Dar cred ca ar trebui sa vorbim cu un psihanalist despre aceasta rabufnire a subconstientului in maniera Hitchcock. Complexul lui Oedip expus simbolic, varianta cu ciori. Sau poate complexul Voiculescu. Si in „Pasarile”, atacatoarele zburatoare semnifica, dupa abecedarul psihanalitic, o reactie a mamei autoritare la incercarea fiului de eliberare prin dragoste.
Mai avem un articol cu pasari, la fel de aiuristic, semnat de marele Marius Tuca. Nu mai citez si nu mai pot sa comentez. Asta e unul dintre ziarele cu mare tiraj din tara asta. Sa continuu? Si corbul spuse: Nevermore.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.