Cîțu, ”încătușat” pe axa Șoșoacă-Groșan-Chichirău. România, prizoniera anarhiștilor&antivacciniștilor

Cîțu, ”încătușat” pe axa Șoșoacă-Groșan-Chichirău. România, prizoniera anarhiștilor&antivacciniștilor

mai 14, 2021 0

România este singura țară din Occident în care oricine se poate vaccina oricând și oriunde, cu orice tip de vaccin. Dar cu tot acest imens avantaj în raport cu state mult mai avansate, există la ora actuală un blocaj provocat de armata conspiraționistă conducă formal de lideri ca Diana Șoșoacă, zisă și senatoarea ”antimască”, ori Flavia Groșan, ”doctorița-minune” de la Oradea care a reușit să manipuleze un număr impresionant de oameni în direcția opusă în care merge lumea științifică internațională azi.

Aceste două personaje nu au fost singurele în acțiunea lor de a sădi neîncredere în actul medical clasic și în avansurile cercetării științifice mondiale.

Lor li s-au alăturat tot felul de lideri de conjunctură, unii dornici de imagine (Adina Alberts), alții acționând parcă la comanda forțelor străine care nu suportă România în Occident (Dan Bittman, Mugur Mihăescu-Garcea, Pompiliu Diplan) sau pur și simplu rătăciți în tranziția de la o lume coruptă la una a legii și regulilor de tip european (Radu Moraru).

Conspiraționiștii, mai tari decât dorința de a reveni la viață normală

Anarhiștii folosiți politic duc România la groapa de gunoi a lumii și produc pierderi de vieți

Acești vectori de imagine de conjunctură – toți interesați în a profita de un public aflat în căutare de ”altceva” – au atras după ei o avalanșă de oameni, care la final au creat, cu ajutorul rețelelor de socializare, un curent foarte influent, antivaccinist și conspiraționist.

Așa se face că astăzi, deși dispune de capacități fără egal în UE, România nu poate reveni la viața normală dinainte de pandemie din cauza acestui blocaj de psihologie populară.

Este un val social creat nu pe adevăr, știință sau valoare, ci pe falsuri, zvonuri și bârfe care nu au pic de credibilitate, dar care au ”prins” la acel public pentru care frica și neîncrederea contează mai mult decât asumarea și curajul de a lupta cu o boală fără precedent.

Premierul anunță că are un plan de rezervă

„Dacă vaccinarea nu merge în direcția corectă, putem trage și frâna de mână, nu putem să ne jucăm”, a afirmat Cîțu.

Întrebat ce înseamnă că „se va trage frâna de mână”, el a răspuns: „Adică să venim mai încet cu aceste măsuri de relaxare”.

Premierul a subliniat însă că românii se vor vaccina pentru că vor să meargă la concerte, nunți și la restaurant.

„Ne-am gândit foarte atent la măsurile pe care le-am luat. Știm că este foarte ușor să elimini niște lucruri și foarte greu să le pui la loc iar. Vrem să nu mai fie mască până la finalul anului, dar contează foarte mult numărul de persoane vaccinate”, a precizat premierul.

Florj Cîțu insistă cu tot ce depinde de el pentru a convinge tot mai mulți români să se vaccineze, dar de moment cel puțin pare că luptă cu morile de vânt.

Mai grav este că fenomenul a pătruns și în mediile educate, contrar a ceea ce se întâmplă în vestul Europei.

Pericol: cum va fi când bolnavii vor ajunge pe mâna acestor studenți la Medicină?

Silvian Emanuel-Man luptă cu știința din interior (Foto: Facebook)

Studenții la Universitatea de Farmacie și Medicină Iași sunt, în proporție de 88%, împotriva ideii de a se vaccina sau testa pentru a intra în sesiunea de examene, a declarat joi, la RFI, Silviu-Emanuel Man, liderul Ligii Studenților din Iași. Acesta a pretins că ar fi existat „amenințări voalate” la adresa studenților că vor avea probleme la examene dacă nu se vaccinează.

Silviu-Emanuel Man, un contestatar al măsurilor sanitare de prevenire a infectării cu virusul, a afirmat că testarea e prea scumpă, iar în cazul vaccinării, studenții fie sunt scutiți medical, fie „au ales să nu se imunizeze”.

Mai mulți studenți au lansat o petiție împotriva “posibilității” să fie adoptată de conducerea UMF Iași o decizie prin care doar cei vaccinați sau care prezintă test PCR negativ să poată intra la examene.

În scurt timp, s-au strâns peste 2.000 de semnături. Silvian-Emanuel Man afirmă că ar fi existat și o consultare pe care conducerea Universității a stopat-o când a constatat că 88% dintre studenți nu sunt de acord cu intenția de a impune aceste măsuri.

Liderul studenților din Iași, al cărui cont de Facebook e plin cu ceremonii religioase, steaguri tricolore și mesaje de contestare a măsurilor sanitare de prevenire a infectării, evită cu grijă să-și facă publice preferințele politice.

În preajma mitingurilor AUR din martie, el și-a îndesit însă mesajele care erau convergente cu liniile discursului promovat de George Simion, Diana Șoșoacă și alții asemenea.

Pe 23 martie, Silvian-Emanuel Man scria: „«Dreptul pandemiei» este cocktail toxic de limitări neconstituționale ale drepturilor fundamentale, combinat cu lipsa de garanții judiciare și căi de atac, o crasă lipsă de pregătire juridică din partea autorităților precum și cu foarte, foarte multă dublă măsură și discriminare. Singurul «fundament» găsit de oamenii politici este pixul și puterea arbitrarului“. Cu doar câteva zile mai devreme, postase un mesaj cu subînțeles: „Bibliotecile se închid din nou. Voi nu v-ați săturat?”. O prietenă îi răspundea prompt, a la Șoșoacă: „Eu m-am saturat. Vreau referendum prin care politicienii sa fie demisi si prin care sa li se interzica sa mai dea diferite «legi» ilegale si abuzive. Purtatul mastii este o FORMA DE TORTURA FIZICA SI PSIHICA. Nu se poate legaliza tortura“.

Pe 4 martie, liderul studenților ieșeni difuza și un fake-news: studenți străini îi spuseseră, iar apoi văzuse el, cu ochii lui, cum prezentau certificatele de vaccinare și erau lăsați să stea fără mască în interiorul clădirilor. Numai că, la acea oră, nici în România și nici în altă parte campaniile de vaccinare nu ajunseseră la etapa în care să fie imunizată toată populația. În România, etapa a treia de vaccinare, în care se puteau imuniza și studenții, a început abia pe 15 martie. În majoritatea celorlalte țări, această etapă a început chiar mai târziu.

Certificatele de vaccinare se eliberează abia după rapel.

Ca și când conspiraționiștii n-ar fi de-ajuns…

Dar Iașiul nu e doar locul unde virusul conspiraționist a intoxicat și mințile studenților (oare ce încredere mai poți avea în viitorii medici?), ci și orașul unde actuala coliție care susține guvernarea Cîțu se faultează singură.

Este cazul boicotului absolut iresponsabil declanșat de Cosette Chichirău, lideră USR din Iași, care a ținut în loc orașul săptămâni bune, refuzând să voteze bugetul.

După ce și-a dat seama că ieșenii s-au săturat de scandal (singura explicație pentru blocaj fiind aceea că șefa USR Iași nu-l suportă pe primarul în funcție), un consilier din echipa Chichirău a ”trădat” cauza sabotajului și a votat în numele ”conștiinței”, iar bugetul a trecut.

Dar altfel, pare că dacă era după Cosette Chichirău, Iașiul putea să moară bine-mersi pe mâna lui, cu tot ce ține de dezastrul provocat de un blocaj.

La fel a fost și la București, unde consilierii USRPLUS au provocat un haos general tot prin blocarea bugetului, spunând că este supradimensionat.

Mai mult, viceprimarul Horia Tomescu i-a cerut primarului general Nicușor Dan să declare incapacitate de plată – un gest de o iresponsabilitate fără precedent, de care n-a fost capabilă nici măcar Gabriela Firea.

La toamnă, vom plăti iar prețul anarhiei și al iresponsabilității

Așadar, aparent Florin Cîțu ține bine hățurile, dar este încolțit pe mai toate fronturile. Fiind prim-ministru, deci politician, nu poate să ia prea multe măsuri nepopulare. De aceea, crede Răzvan Cherecheș, specialist din Cluj, în toamnă va fi iar jale.

Specialistul în politici publice de sănătate, care în ultimul an a făcut mari eforturi să explice populației ce se întâmplă în pandemie, de ce trebuie să ne protejăm și să ne vaccinăm și ce urmează, afirmă că strategia Guvernului este greșită.

E răsplătită la grămadă, indiferent dacă s-a vaccinat sau nu, întreaga populație. “E ca și cum le-ai da 10 la lucrare tuturor elevilor, indiferent dacă au învățat sau nu. E clar că la al doilea examen nu va mai învăța nimeni”, a explicat Cherecheș în ce constă eroarea Guvernului aplicând măsurile de relaxare pa grămadă.

Expertul spune că măsurile de relaxare – printre care eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și a portului măștii în aer liber – sunt în concordanță cu reducerea numărului de cazuri și nu cu ritmul campaniei de vaccinare.

Însă, la toamnă, când anotimpul rece va găsi populația României neimunizată, virusul – care este unul asemănător gripei, adică se reactivează iarna – va provoca un val 4 al pandemiei în țara noastră. Asta va aduce noi aglomerări în spitale, noi valuri de morți și noi restricții.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.