Covid-19. Mizerii ale zilei

martie 18, 2020 0

Ce-a mai scos Covid-ul la suprafață? Tot felul de chestiuni pe care ne prefăceam că nu le știm.

De exemplu, ”x a îmbolnăvit y persoane”. Zici că umblă teroristul cu virusul în el și îl aruncă în populație. Sigur, poți să te indignezi când vezi militari sau sereiști cum nu se conformează minimal unor reguli. Dar un caz de linșaj inacceptabil a avut loc în cazul unei tinere din Petroșani care s-a întors în țară și se afla în situația atât de răspândită a cetățeanului român neasigurat, uitat de toată lumea, dar bine hămălit: lucra șoferiță de tir (am înțeles din declarațiile familiei) și avea dureri groaznice de spate.

A luat amendă 10.000 de lei pentru că nu a respectat autoizolarea. Toată lumea s-a repezit cu judecata: părea, din relatări, că s-a dus prin spitale special ca să infecteze oameni sau că a zburdat inconștient printre spitale, de plăcere. De fapt, a stat cât a putut în izolare, numai că durerile de spate au pus-o complet la pământ, a povestit pentru presă cumnatul ei. Este o poveste despre cum a fost plimbată între spitale cu o durere insuportabilă de spate de care nimeni nu s-a îngrijit – COVID-ul e tratat gratis, restul durerilor se tratează doar dacă ești asigurat. E o poveste despre câți români muncesc din greu fără să aibă asigurări. Aici intervin cealaltă categorie, ăia care urlă că sunt ”evazioniști”, de ca și cum lucrătorul își alege singur soarta, alege să nu fie asigurat etc. Povestea acestei femei este povestea a milioane de români care au căzut printre drepturi: muncesc de sparg, dar nu au nici măcar asigurări minimale de angajat.

Împărtășania colectivă. E și un moment al populismului cu lingurița de împărtășanie. Mai grav e că sunt credincioși care promovează lupta rin rugăciune și cumva sfidarea măsurilor autorităților. Credincios sau nu, este complet anormal să mai încurajezi un astfel de ritualism inconștient – orice credincios cu capul pe umeri știe că nu e o tragedie dacă nu pupi icoane câteva săptămâni. Mai mult, e absolut antisocial să promovezi conduită anti-autorități ca fiind calea cea dreaptă pentru ortodocși și cea dreaptă anti-corona virus.

„Avantajul” vârstnicului român. O mizerie scoasă la iveală de virus este felul în care ne tratăm pensionarii. Este o mizerie ”pozitivă”. Un specialist (dr. Dorel Săndesc) observa pe bună dreptate că pensionarii italieni sau spanioli sunt mult mai bine integrați social și de aceea au suferit mai mult de pe urma coronavirus, s-au infectat mai ușor pentru că erau foarte prezenți în spații publice. Cum noi ne ținem pensionarii bine izolați în case cu pensii mici, fără prea mare acces la spațiile publice (pentru că n-au resurse pentru așa ceva), practic i-am ”protejat”. Mulți dintre ei au grijă de nepoți care sunt foarte buni purtători de virus. Deci i-am ajutat mai mult închizând școlile și grădinițile. Așadar, ”avantajul” vârstnicului român era că oricum trăia într-o societate care îl excludea. Am lucrat mult la asta.

Politicianul local are alegeri, nu uitați. Îi văd pe Băluță și Florea (îi numesc pentru că sunt cele mai flagrante cazuri) cum fac tot soiul de ”acțiuni” anticorona evident orientate electoral, mai văd și politicieni din alte partide cum își cumpără spațiu mediatic la pachet cu corona și îmi amintesc că avem alegeri și că de fapt corona virusul îi va mai ajuta pe ăștia încă o dată: iar nu vom discuta pe bune despre halul în care arată unele din comunitățile noastre. Virusul va încuraja păstrarea status quo-ului. De aia nu e o idee prea rea ca, de la isteria alegerilor anticipate, să trecem la niște alegeri întârziate cu câteva luni că poate mai apucăm să discutăm și politică pe bune. Orice reprezintă autoritate în această stare de urgență va fi încurajată să NU comunice, să NU răspundă întrebărilor cetățenilor și, eventual, să-și cheltuie pe publicitate fondurile oricum mari – efectul Corona e complet antidemocratic și e complet în avantajul celor care sunt deja primari.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.