Cristian Diaconescu sau Ilie Bolojan, candidatul PNL la președinția României?

Cristian Diaconescu sau Ilie Bolojan, candidatul PNL la președinția României?

noiembrie 12, 2021 2

Deși actualul lider al PMP, Cristian Diaconescu, a negat o posibilă fuziune a partidului pe care îl conduce cu liberalii, ideea unei astfel de mișcări politice cu impact pe termen lung nu a fost respinsă de președintele PNL, Florin Cîțu.

„Sunt doar negocieri. Nu sunt trase concluziile”, a precizat Florin Cîţu la Palatul Parlamentului, întrebat care ar fi miza unei fuziuni a PNL cu PMP.

Biroul Executiv (BEx) al PNL a decis, vineri, demararea discuţiilor cu PMP în vederea fuziunii prin absorbţie, potrivit unor surse liberale. De asemenea, liberalii au stabilit o echipă de negociere pentru aceste discuţii.

Partidul condus de Cristian Diaconescu numără în prezent 2300 de consilieri. PMP împreună cu PNL dispun de același număr de consilieri locali în Consiliul General al Municipiului București dar și în sectoare. De asemenea, în PNL ar urma să intre 50 de primari.

Potrivit surselor G4Media.ro, fostul președinte Traian Băsescu nu a fost implicat în procesul de negociere, el retrăgându-se din prima linie din PMP după alegerile parlamentare din 2020, când partidul a ratat intrarea în Parlament.

Ideea contopirii celor două partide e mai veche, dar ea poate ascunde un plan pe care puțini îl iau în calcul la acest moment: o posibilă candidatură a lui Cristian Diaconescu la președinția României, în 2024, din partea PNL.

Diaconescu este politicianul român cu cea mai mare credibilitate internă din perspectiva relațiilor internaționale, în ciuda faptului că nu a avut până acum o poziție de top în ierarhia politică.

Dar credibilitatea sa externă a fost confirmată recent de două evenimente importante, pe axa Chișinău-Washington.

Astfel, politicianul român cu cea mai mare credibilitate în cancelariilor occidentale a primit recent o mână de ajutor direct din Statele Unite ale Americii.

P.J. Crowley, fost asistent al secretarului de stat la Departamentul de Stat al SUA, a fost numit consilier al președintelui PMP, Cristian Diaconescu.

Prin această mișcare practic democrații americani, aflați la putere în SUA, indică clar pe cine mizează în România în acest moment, anunțul privind noul consilier american al liderului PMP fiind clar și un mesaj trimis de partea americană politicienilor români, la modul: ”Noi avem încredere în Cristian Diaconescu”.

Cristian Diaconescu a fost primit recent și de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în continuarea relației foarte bune începute peste Prut de fost președinte Traian Băsescu, al cărui consilier a fost și actualul lider al PMP.

Într-un comunicat ulterior, Maia Sandu a vorbit despre Diaconescu foarte pozitiv, ca despre principalul ei partener politic de dincolo de Prut.

Întâlnirea Cristian Diaconescu-Maia Sandu a crescut încrederea în PMP

Și din aceste motive, Diaconescu rămâne poate cea mai respectabilă figură politică internă cu contacte la nivel înalt în Uniunea Europeană și Statele Unite.

Imaginea sa bună vine de pe vremea când a ocupat funcția de ministru de Externe, iar PNL știe că aducerea sa în partid ar fi nu doar o lovitură de imagine, ci și o posibilă trambulină pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

PNL nu are în acest moment o figură puternică pentru acest post și nu vrea să piardă Palatul Cotroceni după plecarea lui Klaus Iohannis, nici măcar dacă se va schimba Constituția și viitorul președinte va avea puteri decorative.

Cristian Diaconescu nu ar avea rival în PNL, la acest capitol, chiar dacă nu provine direct din PNL, ci urmare a unui proces de fuziune.

PSD nu are nici el un candidat de forță, iar USR, prin Dacian Cioloș, deși poate avea avantajul Opoziției în 2024, asta înseamnă și un dezavantaj.

USR nu va avea un aparat de partid care să aducă voturi prin primari, cum au PNL și PSD, iar Cioloș este perceput ca o figură antisistem, ceea ce va respinge masiv votanții PSD, PNL și chiar UDMR.

Singura necunoscută e ce va face PNL. Dacă va dori să parieze pe o figură cu mare priză internațională, precum Diaconescu, sau va merge pe mâna unui liberal ”pur-sânge”, de tip Ilie Bolojan.

Acesta din urmă ar avea avantajul pe care l-au avut și Klaus Iohannis și Traian Băsescu atunci când au venit rapid pe turnanta alegerilor prezidențiale, aparent fără șanse, câștigând însă ulterior la finish: succesul în administrația locală.

Iohannis venea după ”revoluția” urbanistică de la Sibiu, Băsescu după luptele pentru schimbarea Capitalei în bine, iar asta i-a ajutat enorm. Ilie Bolojan are și el acest atu, Oradea fiind bijuteria Ardealului ieșită din mâinile sale de primar liberal.

În PNL, numele lui Bolojan este vehiculat intens pentru o candidatură la prezidențiale în 2024, singura necunoscută fiind dacă liderul de la Bihor va dori să plece din administrația locală pentru a face saltul în Capitală, la marile butoane ale puterii. Surse liberale citate de VoxPublica.ro susțin că Bolojan își dorește să mai continue cel puțin un mandat în administrația locală, pentru a-și împlini proiectele. La fel, și Emil Boc, un alt posibil candidat la prezidențiale din partea PNL.

De aceea, numele lui Cristian Diaconescu, face sens tot mai mult, în eventualitatea în care PNL și PMP vor fuziona, iar fostul ministru de Externe de deveni liberal cu acte în regulă.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.