Cum vă sună, domnule C.T. Popescu, o Coaliţie pentru o Presă Curată?

noiembrie 12, 2009 0

De la apariţia stenogramelor “Macovei”, Cristian Tudor Popescu spumegă împotriva mişeliei lui SRS şi îl ceartă uşor pe Bogdan Chireac, fostul său coleg.  Îmi amintesc că atunci când s-a aflat de contractul lui Chireac cu STS, de 24 de miloane de euro, l-am sunat pe domnul Popescu pentru un scurt interviu. Mi- răspuns că nu ştia de afacerile lui Chireac, că nu l-a interesat averea acestuia (într-un top al averilor jurnaliştilor publicat de Săptămâna Financiară, BC stărea sus, foarte sus). Ce, vreţi să fac pe NKVD-ul cu colegii mei? Aceasta a fost replica domnului Popescu. Încă mai cred că ştia, nu tot, dar ceva ştia. Nu avea cum, în calitate de şef de gazetă şi jurnalist bine informat, să nu-i fi ajuns la nas nimic din mirosul puturos al banilor pe care îi făcea colegul său.
Astăzi, CTP acuză. Există o presă nescrisă, profitabilă, din care s-au construit averi, spune domnia sa.  A aflat asta luni, cu ocaza stenogramelor? CRP-ul -pe care l-a condus atâţia ani- mustea de Seresei milionari din tiraje confiedenţiale. Cine putea să schimbe starea de lucruri? Nişte redactori amărâţi, cu salarii la limita decenţei? Corectorii?  DTP-iştii? Da, poate că şi ei – nu e jurnalist care să nu fi ştiut ce hram poartă un SRS sau un Nistorescu, dar totul s-a redus, de-a lungul anilor, la discuţii de fumoar sau bârfe şoptite în pauzele conferinţelor de presă- dar oare ar fi stat cineva să le asculte vocile piţigăiate? Cui i-ar fi fost mai uşor să scârme buboiul, lor, care stăteau cu gândul la rata la casă, leasingul la maşină, factura la întreţinere ori pamperşii copilului, sau vectorii pentru care mulţi dintre primii au ajuns să se facă ziarişti?
În fine, nu vreau să-i caut nod în papură lui Cristian Tudor Popescu, îl respect şi cred că are o doză de onestitate cu mult peste media şefilor din presa românească. Tocmai de aceea, în condiţiile în care jurnalismul a fost terfelit că de-ar face mătănii cinci acum înainte tot nu l-ar primit popa în biserică, de frică să n-o spurce, cred că CTP poate mai mult decât o reacţie acidă la Realitatea TV şi un editorial tăios în Gândul.  Cum ar fi, întreb, ca de mâine să se înfiinţeze Coaliţia pentru o Presă Curată, că tot se poartă coaliţiile. Cu CTP membru fondator. Asta pentru ca slinul să nu se transforme în scoarţă, iar tinerii care s-au înscris anul acesta la Jurnalism, visând, poate, să ajungă chiar CTP, să nu fie nevoiţi, peste cîţiva ani, să înghită în sec atunci când SRS se va bate pe portofel după ce la va fi publicat un articol doar în sertar.
Update: Citiţi-l pe Istodor, nu bravează. Ce va fi când ne vom resemna toţi?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.