Dan Tăpălagă: Cîțu și Orban, fără legitimitate, Barna – perdant, Cioloș – numit, niciodată ales, Ciolacu – modest
Florin Cîțu s-a decis, după lungi ezitări, să intre în cursa pentru șefia PNL. Dar cine este domnul Cîțu? N-a trecut niciodată testul urnelor. Totuși, domnul Cîțu vrea să fie lider, să conducă un partid, sărind cu grație peste o groază de etape obligatorii în cariera unui politician serios.
Nici actualul lider al PNL, Ludovic Orban, nu se poate lăuda că s-a umplut de gloria votului. În afara colegilor de partid, nu l-a votat nimeni, niciodată pe domnul Orban. A fost întreaga cariera pus cu mâna pe funcții importante în statul român: ministru, prim-ministru.
Câștigarea încrederii pe bune se face infinit mai dificil în comparație cu micile învârteli și aranjamente de culise.
Nici celălalt mare partid, PSD, nu are la vârf un lider călit în bătălii electorale directe. A fost consilier, viceprimar la Buzău, parlamentar, președinte de Camera Deputaților. Să zicem că a câștigat în 2012 un post de deputat prin vot uninominal, dar tot e cam puțin.
Aproape clasic a devenit însă cazul lui Vasile Dâncu: deși n-a câștigat în viața lui niciun fel de alegeri, nici directe, nici cu filiala PSD Cluj, iată-l instalat în poziția de mare lider, președinte al Consiliului Național al PSD.
Cam la fel stau lucrurile și în noile partide. Liderul USR, Dan Barna, a pierdut alegerile prezidentiale din 2019, partidul său a înregistrat un scor modest în 2020, mult sub așteptări. Totuși, Barna este în continuare lider politic și dorește să candideze la șefia noului partid rezultat din fuziune.
Dacian Cioloș vine și el cu o vastă experiență administrativă, dar cu realizări politice modeste. A fost mereu instalat de alții în funcții înalte: ministru al agriculturii, comisar european, premier. Niciodată ales, tot timpul numit.
Chiar și alegerile interne din USR PLUS a încercat, se pare, să le evite. Cioloș i-ar fi propus lui Barna să se dea amândoi la o parte din cursa pentru șefia noului partid, sub pretextul că o competiție între cei doi lideri ar adânci faliile dintre useriști și plusiști.
S-ar putea ca Dacian Cioloș să fugă de votul colegilor de teamă să nu piardă totul: candidatura la prezidențiale în 2024, șefia grupului Renew Europe din Parlamentul European etc. Dar cum ar putea să ceară votul românilor la cea mai înaltă funcție în stat peste trei ani din moment ce nu-l aleg nici măcar ai lui?
Sursa: G4Media.ro/Dan Tăpălagă