Dan Tăpălagă: E vremea ciudaților, a anarhiei, raționalul a murit. Disperat, publicul vrea să creadă în minuni

Dan Tăpălagă: E vremea ciudaților, a anarhiei, raționalul a murit. Disperat, publicul vrea să creadă în minuni

martie 25, 2021 0
Am intrat azi în cu totul altă etapă față de acum un an. Guvernul, președintele, autoritățile locale nu mai pot, dar nici nu mai vor cu adevărat să impună noi restricții. Le iau doar pe hârtie, praf în ochi, la alibi. Localități întregi intră în carantină una după alta, dar controalele sunt pur formale sau deloc.
Dar autoritățile au o mare parte din vină că nici măcar reguli simple, cum ar fi purtarea măștii, nu mai sunt azi respectate. Orice nouă măsură restrictivă este încălcată a doua zi fără să riște sancțiuni.
Publicul la rândul său și-a pierdut încrederea în autorități, pentru că ele și-au distrus-o metodic cu mâna lor. Politicieni importanți din opoziție, ca liderul PSD, încurajează la rândul lor, cetățenii să nu mai respecte legea. Liderii AUR duc o campanie furibundă anti-restricții, subminând programatic orice efort cât de mic al autorităților.

Neîncrederea publicului în tot și în toate este alimentată din păcate de campanii întregi de fake news, de politicieni și televiziuni iresponsabile. În goana lor după audiență, televiziunile le dau tribună tuturor ciudaților, conspiraționiștilor sau oportuniștilor.

O parte din public a ajuns atât de exasperat, de disperat și debusolat, încât vrea să creadă în miracole, în minuni. Oamenii sunt gata să se uite în gura oricui susține că a descoperit o scurtătură, decât să mai creadă autoritățile, specialiștii, medicii. Iar tot mai mulți exploatează cinic dezorientarea celorlalți.

Comportamentul responsabil s-a evaporat lăsând treptat locul anarhiei. Discursul rațional a murit. A venit vremea vânzătorilor de iluzii și pescuitorilor în ape tulburi. Suntem din nou pe cont propriu. Poate că tot oamenii de rând vor fi cei care vor înțelege, până la urmă, că mai este nevoie de un mic efort.

Autoritățile nu mai par capabile să-l facă și chiar dacă vor, nu mai pot.

Dan Tăpălagă/G4Media

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.