De ce este uciderea generalului rus Suhovețki o mare lovitură dată de ucraineni lui Putin

De ce este uciderea generalului rus Suhovețki o mare lovitură dată de ucraineni lui Putin

martie 8, 2022 0

În mod normal, într-o armată profesionistă, un general nu stă pe câmpul de luptă, deoarece asta este un semn prost: dacă e nevoie de prezența unui general în teren înseamnă că acolo ceva merge prost.

Mai mult, o armată profesionistă nu-și expune liderii, ei stau în spatele frontului pentru a dirija operațiunile.

De aceea, uciderea generalului este un mare eșec pentru Vladimir Putin.

Mai multe surse – ucrainene, ruse și neutre – au anunțat joi că generalul Andrei Suhovețki, comandant adjunct al Armatei 41 a Rusiei, a fost ucis în Ucraina. Suhovețki a fost decorat de mai multe ori de Vladimir Putin, inclusiv pentru rolul său în misiunea de capturare a Crimeei, în 2014.

Generalul Andrei Suhovețki (47 de ani), o legendă a armatei ruse, ar fi murit miercuri în Ucraina, anunță pagina oficială a Forțelor Armate Ucrainene. Informația a fost asumată, pe baza unor „surse sigure”, și de Newsweek și Europa Liberă.

Moscova nu a comentat oficial această informație, dar ea a fost confirmată de camarazi ai militarului, din armata rusă.

Informația a fost dată ca sigură de pagina oficială de Facebook a Forțelor Armate Ucrainene.

Știrea a fost anunțată și de corespondentul tabloidului rus Komsomolskaia Pravda, Alexander Kots, pe canalul său Telegram, fără referire la surse, scrie Europa Liberă.

Potrivit Newsweek, și presa ucraineană a citat o postare de pe rețeaua socială rusă VKontakte, care anunța decesul, postare scrisă de Serghei Cipilev, un deputat al grupului de veterani ruși, Combat Brotherhood.

„Cu mare durere am aflat vestea tragică a morții prietenului nostru, generalul-maior Andrei Aleksandrovici Suhovețki, pe teritoriul Ucrainei în timpul unei operațiuni speciale”, se arată în postarea lui Cipilev, fără a preciza circumstanțele.

În paralel, informația a fost confirmată de un camarad al generalului, pentru jurnalistul  Mark Krutov de la Europa Liberă.

Christo Grozev, directorul executiv al site-ului de investigații Bellingcat, a scris și el pe Twitter că vestea morții pare a fi confirmată de un purtător de cuvânt al Uniunii Parașutiștilor Ruși. Jurnalistul a speculat că, dacă vestea se confirmă, aceasta ar fi „un factor major de demotivare pentru forțele rusești”.

Gen. Andrei Suhovețki

Andrei Suhovețki a fost numit comandant adjunct al armatei în toamna anului 2021. Anterior, el a comandat Divizia a 7-a de asalt aeropurtat din Novorossiisk, timp de trei ani. A mai luptat în războaiele din Cecenia și Siria.

Generalul are o bogată colecție de decorații, inclusiv pentru „Recuperarea Crimeei”, după invazia rusă din 2014.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.