De ce Germania și UK nu au atins imunitatea de grup. Merkel vrea măsuri dure cu antivacciniștii
Marea Britanie și Germania sunt cele mai interesante cazuri în Europa în privința COVID. Sunt lovite puternic de valul 4 al pandemiei, deși populația e vaccinată, dublu față de România sau Bulgaria, dar sub țări care au atins sau sunt foarte aproape de imunitatea de grup ca Danemarca, Spania, Italia, Portugalia sau Franța.
Nivelul mai scăzut al vaccinării din Germania sau UK este influențat și de imigranții din țările estice, în special România și Bulgaria, care nu se vaccinează masiv și trag astfel în jos nivelul general de vaccinare al țării-gazdă.
Infectările în Germania și Marea Britanie nu mai scad de ceva vreme sub o medie de 30.000-40.000 pe zi, foarte mult, semn că vaccinarea de sub 73,41% (cu cel puțin o doză) nu mai ajută prea mult, ca și în Germania (68,87% – cu cel puțin o doză).
Germania ia în considerare reimpunerea restricțiilor asupra vieții publice, având în vedere numărul record de infecții cu coronavirus pe care le-a înregistrat în ultimele zile.
Al patrulea val al pandemiei lovește puternic țara, care începe să sesizeze suprasolicitarea în secțiile de terapie intensivă și care vede în creștere pe zi ce trece numărul deceselor.
Germania are încă peste 16 milioane de persoane cu vârsta de peste 12 ani nevaccinate, iar administrarea celei de-a treia doze de rapel pentru cei mai vulnerabili progresează foarte lent.
„Pandemia celor nevaccinați”, în cuvintele ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, a înregistrat joi numărul maxim de infecții zilnice de la începutul crizei: 33.949.
Recordul anterior a fost înregistrat în decembrie anul trecut, în mijlocul celui de-al treilea val și când țara închisese industria hotelieră și comerțul neesențial.
Miniștrii Sănătății din cele 16 state federale se reunesc joi la Lindau (Bavaria) pentru a analiza situația și a evalua dacă este necesară reimpunerea restricțiilor.
Unele teritorii iau deja măsuri, cum ar fi reintroducerea temporară a măștilor în școli. Așa a făcut landul Bavaria, care obligă încă o dată elevii să-și acopere gura și nasul, deocamdată pentru o săptămână la ciclul primar și două săptămâni la gimnaziu.
Cancelarul Angela Merkel este în favoarea punerii obstacolelor în calea vieții sociale celor nevaccinați.
Prin purtătorul său de cuvânt, aceasta a subliniat că dacă situația din spitale se va înrăutăți, se va impune așa-numita regulă 2G, care presupune că doar persoanele care prezintă certificat de vaccinare sau s-au vindecat de boală pot accesa în interiorul unităților hoteliere și de alimentație sau al magazinelor.
Cu un procent de 66,9% dintre cetățeni cu program complet de vaccinare (în Spania este de 78,7%), Germania mai are 3,2 milioane de persoane de peste 60 de ani fără vaccinare, care sunt deosebit de expuse riscului, a spus Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch (RKI, în acronimul său în germană), organismul însărcinat cu monitorizarea bolilor infecțioase.
„Dacă nu luăm măsuri acum, acest al patrulea val va aduce din nou multă suferință. Mulți oameni se vor îmbolnăvi grav și vor muri, iar sistemul de sănătate se va confrunta din nou cu o povară grea”, a asigurat el la o conferință de presă la Berlin.
Wieler a vorbit despre „numerele terifiante” de decese pe care le înregistrează țara. Joi, RKI a raportat 165 de decese, o cifră care a crescut în ultimele zile.
Situația din spitale se înrăutățește pe zi ce trece și, deși nu sunt ocupate nici jumătate de paturi de terapie intensivă decât în al doilea val, medicii au tras deja un semnal de alarmă.
Potrivit bazei de date DIVI, lansată în aprilie 2020 pentru a monitoriza situația din secțiile de terapie intensivă a 1.300 de spitale germane, mai multe state federale au mai puțin de 10% din paturile libere.
În plus, asociația șefilor de pediatrie a avertizat, marți, că se tem de „prăbușirea” unităților din cauza creșterii exponențiale a cazurilor de virus respirator sincițial la copii, care se adaugă cazurilor de covid.
Medicii au explicat că închiderea creșelor și școlilor iarna trecută a făcut ca „sistemul imunitar al copiilor să nu fie bine antrenat” și aceștia se infectează în masă, a declarat Andreas Trotter, președintele asociației VLKKD. Mai multe știri din ultimele zile relatează că există spitale care nu pot primi noi internări și trimit copiii către alte centre.
Al patrulea val se comportă exact așa cum se temeau experții: cu o populație vaccinată mică și relaxarea măsurilor de protecție, infecțiile cresc vertiginos.
Incidența cumulativă este de 154,5 cazuri la 100.000 de locuitori, dar în Germania se calculează la șapte zile, deci tradus la standardele spaniole (incidență în 14 zile) ar fi în jur de 300 (adică, în varianta din România, 3 cazuri noi pe zi la 1.000 de locuitori).
În Spania, acum, incidența COVID nu ajunge la 50 (adică, în varianta din România, 0,5 cazuri noi pe zi la 1.000 de locuitori).
„Vaccinarea este prea lentă; avem nevoie de mai multă viteză pentru a evita focarele inutile”, deplânge Hajo Zeeb, epidemiolog la Institutul de Cercetare Preventivă și Epidemiologie Leibniz, care vede două variante de îmbunătățire a procentului de persoane imunizate: vaccinarea obligatorie pentru anumite grupuri profesionale și creșterea eforturilor de a apropia injecțiile către întreaga lume, folosind „echipamente mobile și oferind acces facil, în special pentru populația mai tânără, între 12 și 17 ani”.
Prioritatea autorităților este să îi protejeze pe cei mai vulnerabili, dar a treia doză de rapel, care este oferită celor peste 60 de ani și grupurilor de risc care au fost vaccinate cu mai bine de șase luni în urmă, progresează încet.
Germania, care, spre deosebire de țări precum Franța, a evitat să facă vaccinarea obligatorie, ia în considerare acum că cel puțin persoanele care îngrijesc persoanele în vârstă trebuie să fie vaccinate pentru a lucra în reședințe de bătrâni.
Îngrijorarea legata de cei de 16,2 milioane de germani peste 12 ani care nu sunt vaccinați a ajuns și la agenții economici.
Președintele patronatului german (BDA), Rainer Dulger, a cerut săptămâna aceasta un regulament pentru ca angajatorii să știe dacă lucrătorii lor sunt sau nu vaccinați.
Numai angajații centrelor de zi, școlilor și ai caselor de bătrâni sunt obligați în prezent să își informeze angajatorul și numai dacă li se solicită în mod expres, despre imunizarea lor.
Legile privind protecția datelor din Germania împiedică, cu excepția cazurilor foarte specifice, să solicite informații de acest tip.
Dulger a cerut Guvernului să creeze „o bază legală de încredere” și a reamintit că medicii companiei ar putea contribui la administrarea dozelor de rapel dacă acestea vor fi aprobate în final pentru populația generală.