De ce l-a ales Iohannis pe Cîțu, și nu pe Orban, pentru șefia PNL
„Lupta la vedere dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban are ca substrat un conflict ideologic puternic în PNL, în care un rol central îl joacă președintele Iohannis.
Cu ochii pe o funcție la nivel european, unde aderarea la valorile progresiste/moderne/europene e obligatorie, Iohannis încearcă, prin sprijinirea aripii Cîțu – Alina Gorghiu, să pună PNL pe curentele politice larg acceptate la Bruxelles.
Așa se explică poziționarea bizară, neanunțată de nimic, a lui Ludovic Orban, când a spus că liberalii trebuie să sprijine valorile tradiţionale ale românilor (…), adăugând că PNL are parteneri de guvernare (USR PLUS) care (…) se comportă ca şi cum nu s-ar fi născut în România.
De ce joacă Iohannis pe cartea modernității, a progresismului?
În primul rând, din convingere, nu intrăm în detaliile educației religioase din comunitatea germană.
În al doilea rând, Iohannis vede că în estul Europei s-a ridicat un zid de conservatorism dur (Ungaria, Polonia, Slovenia, Cehia), iar UE și SUA condusă de Administrația Biden caută în această zonă cu disperare parteneri de dialog din aceeași familie ideologică.
Președintele Iohannis, la rândul său, face gesturi politice care arată că e mai apropiat de noua generație de politicieni care fac jocurile la Bruxelles și în marile capitale europene decât de ideologia conservatoare.
Or, atât în cercurile de putere de la Bruxelles, cât și în marile capitale europene este dominantă ideologia progresistă, cu accent pe politicile de mediu, drepturile minorităților (sexuale sau de oricare alt tip), pe statul laic.
Iohannis știe că are o șansă pentru o astfel de poziție doar dacă va fi acceptat ca unul ”de-al lor”, ca reprezentantul unui partid care nu face mare caz de valorile tradiționale, care nu se cramponează de conservatorismul pe care s-a fondat UE.
De aceea Iohannis vrea să lase în urma lui un PNL mutat înspre progresism: ca să aibă o carte de vizită la Bruxelles. În același timp, el știe că nu poate muta brusc, violent tot PNL-ul.
Ar fi sinucigaș din punct de vedere politic – dovadă stau reacțiile lui Adrian Papahagi, de exemplu, un exponent al ultra-conservatorilor din fostul PDL.
Și l-a flancat pe Cîțu cu exponenți ai curentului conservator din partid, astfel încât liderii locali să nu se simtă agresați: Rareș Bogdan și Emil Boc dintre cei moderati, Robert Sighiartău si Gheorghe Flutur dintre cei ultraconservatori.”
Sursa: G4Media/Cristian Pantazi