Detalii exclusive. Ce i-a făcut pe minerii din Valea Jiului să renunțe la protest

Detalii exclusive. Ce i-a făcut pe minerii din Valea Jiului să renunțe la protest

februarie 23, 2021 0

Lider sindical: Prioritatea noastră, plata salariilor și drepturilor restante

Lider sindical: Avem nevoie de o abordare interministerială

„Să nu ne facem iluzii.  A fost mai mult o stingere a incendiului. Practic avem (n.r. promisiuni de la guvernanți) pentru acele trei luni și pretextul anunțat în contextul protestelor erau necesare. Este extraordinar că într-un timp de câteva zile s-a rezolvat practic cadrul normativ. Pentru că noi nu aveam. Ne lipsea o ordonanță de Guvern, care acum se numește Ordonanța de Guvern 9 din 2021, dată vineri, constituirea fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale. Ordonanța care s-a dat vineri vine pe model european, iar practic este pentru prima dată când vom folosi acest instrument de inspirație europeană în relație cu o regiune minieră carboniferă. Sperăm pe viitor să folosim fonduri din Mecanismul de Tranziție Justă, care este prevăzut special pentru acest obiectiv.  Și în felul acesta scoatem minerii din această zonă în care sunt văzuți ca niște milogi pe lângă Guvernul României”,   a declarat reprezentantul Confederației Sindicale MERIDIAN, Dumitru Fornea, la „Legile Puterii”. 

„Pe termen lung, mâine vom avea discuția cu domnul ministrul Popescu. Sperăm să se angajeze mai multe ministere, pentru că avem nevoie de o abordare interministerială. Fără această abordare și fără o celeritate, vorbim de o perioadă de trei luni, ar însemna un lucru extraordinar dacă s-a reuși mobilizarea într-un timp așa scurt pentru crearea Complexului  Energetic Valea Jiului, așa cum propun minerii. (…) Ei propun să fie patru exploatări miniere, două cu activitate de producție: Vulcan, Livezeni, două cu ajutor de stat conform studiului unui institut polonez Gig, vorbim de Lupeni și Lonea. (…) Vorbim de o sucursală preserv pe Termocentrala Paroșeni, care trebuie în ordinea priorităților să beneficieze de o schemă de sprijin sub forma SIEG. Toate acestea sunt inovații, pentru că  trebuie să fie finanțate din Fondul de Tranziție Justă pentru ca să poată fin pus în funcțiune un grup pe gaz. (…) Prioritatea noastră astăzi a fost plata salariilor și drepturilor restante. Aceasta a fost prioritatea discuțiilor de astăzi. Este adevărat că pe fondul protestelor  mulți se așteptau să obțină mult mai mult, dar ceea ce nu ai reușit să obții într-un deceniu era puțin probabil să obții într-o săptămână”, a punctat Fornea.

„Problema Complexului Energetic Hunedoara este o problemă de natură economică și tehnologică. Lipsa investițiilor fiind unul dintre aspecte, utilizarea incorectă a banilor de-a lungul timpului, dar vorbim de decenii aici, și pe urmă interese diverse, inclusiv legate de fierul vechi, dar nu numai, au făcut să apară aceste fracțiuni concurente în aceste regiuni împiedicând o dezvoltare onestă, o dezvoltare alternativă pentru regiunea Văii Jiului, care putea să meargă în paralel cu procesul de tranziție energetică, cum se întâmplă și în alte părți”,  a explicat liderul sindical. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.