Doi experți chinezi care au identificat coronavirusul alertează lumea despre pericolul gripei H5N8

Doi experți chinezi care au identificat coronavirusul alertează lumea despre pericolul gripei H5N8

mai 22, 2021 0

Scriitorul Benito Pérez Galdós a lansat un avertisment în 1884, la începutul unei epidemii de holeră din Spania: „Se pare că epidemiile își simt declinul, precum rasele regale și chiar și oamenii de rând, ceea ce ar fi o mare consolare pentru omenire dacă istoria nu ne-a învățat că după sfârșitul unei ciume vine apariția alteia ”.

George Fu Gao

Doi oameni de știință chinezi, George Fu Gao și Weifeng Shi, și-au amintit, joi, în revista Science, că după Covid poate sosi o altă pandemie, așa cum s-a întâmplat întotdeauna de milenii. Și cercetătorii indică un suspect: virusul gripei aviare H5N8.

Agentul patogen este un vechi cunoscut. Acesta circulă în Europa din 2014, provocând focare care au afectat milioane de păsări sălbatice și de pasăre, potrivit Agenției europene dedicate controlului bolilor infecțioase, ECDC.

La 20 februarie 2021, Rusia a avertizat că virusul a făcut saltul la oameni pentru prima dată.

Șapte muncitori au fost infectați într-o fermă gigantică cu 900.000 de găini ouătoare în regiunea Astrahan, în sudul țării. Niciunul dintre cei șapte nu a avut simptome.

Virusul se află și în Spania, după cum relatează El Pais. Ministerul Agriculturii a declarat trei focare la păsări sălbatice în ultimele luni, după apariția în noiembrie a unui șoim pelerin muribund în Noja (Cantabria) și descoperirea în ianuarie a trei berze și a unei gâște moarte în Mlaștinile Ampurdán (Girona) și rămășițele unei alte gâște din Laguna Grande de Villafáfila (Zamora).

Weifeng Shi

Ministerul a trimis un mesaj liniștitor după comunicarea acestui ultim eveniment, pe 5 februarie: „Depistarea acestui caz nu implică un risc pentru sănătatea publică, deoarece studiile genetice bazate pe analiza secvențelor complete de virusuri arată că este un virus aviar fără o afinitate specifică pentru oameni”.

Cei doi experți chinezi sunt însă mai puțin optimisti.

„Răspândirea la nivel mondial a virusurilor gripei aviare H5N8 este o problemă de sănătate publică”, avertizează ei în revista Science. George Fu Gao este directorul general al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, iar Weifeng Shi este directorul Laboratorului de referință pentru bolile infecțioase emergente de la universitățile din Shandong.

Ambii au participat la identificarea noului coronavirus în decembrie 2019. În opinia lor, virusurile gripei aviare pot provoca „pandemii dezastruoase” la oameni.

Cel puțin 46 de țări din Europa, Asia și Africa au raportat focare mortale de H5N8 la păsări. Cercetătorii chinezi subliniază că virusul celor șapte muncitori ruși aparținea subgrupului 2.3.4.4b, cu mutații „îngrijorătoare” care par să-i sporească afinitatea pentru celulele umane.

Aceeași variantă a virusului a provocat sacrificarea a peste 20 de milioane de păsări de curte în Coreea de Sud și Japonia, avertizează Fu Gao și Shi.

„Este imperativ ca riscurile potențiale al extinderii virusurilor gripei aviare H5N8 dela păsări, păsări sălbatice la oameni să nu fie ignorate”, avertizează aceștia.

Cei doi experți chinezi, totuși, consideră că înlocuirea fermelor mici de familie cu ferme industriale mari, teoretic cu măsuri stricte de biosecuritate, va contribui la reducerea riscului de salt al virusului de la păsări la oameni.

În Spania, compania Rujamar a anunțat în 2019 o investiție de 25 de milioane de euro pentru a construi o macrofermă cu 1,35 milioane de găini în San Clemente (Cuenca).

Potrivit recensământului oficial, există aproximativ 46 de milioane de găini ouătoare în fermele spaniole, cu peste 817 milioane de păsări sacrificate pentru carne în 2019.

La fel cum noul coronavirus are spiculele sale caracteristice, virusurile gripale au două proteine ​​pe suprafața lor, hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N), cu subtipuri numerotate diferit, de unde și denumirea de H5N8.

Virologul María Montoya, de la CSIC, amintește că virușii cu H5 sar din când în când de la păsări la oameni. H5N1 a provocat sute de cazuri umane, multe dintre ele letale, de la identificarea sa în Hong Kong, în 1997.

María Montoya

Montoya subliniază că este una să sară de la păsări la oameni și cu totul alta să treacă de la om la om.

„Momentele în care H5 a sărit asupra oamenilor au fost destul de devastatoare, dar, din fericire, transmiterea de la om la om nu a fost eficientă”, explică cercetătorul. „În momentul în care apar mutații care dau transmisibilitate de la om la om, ar putea fi o nouă pandemie”, avertizează el.

Virologul subliniază că această capacitate mutațională a virusului gripal este „mult mai mare” decât cea a coronavirusurilor.

„Are potențialul de a genera o pandemie mult mai gravă decât cea pe care o suferim acum, dar se poate întâmpla luna viitoare sau peste 100 de ani de acum înainte”, spune el.

Montoya amintește că instituția sa, CSIC, a pierdut cele două laboratoare principale care au investigat virusul gripal în Spania, după pensionarea virologilor Juan Ortín, în 2016 și Amelia Nieto, în 2020.

„Pentru a face față unei posibile pandemii de gripă, au nevoie de sprijin pentru grupurile de cercetare pe aceste probleme, care sunt strategice”, afirmă Montoya.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.