Doua "castane" bune pentru Vasile Blaga si PD-L

iunie 4, 2008 0

I. PD-L a cistigat, fata de localele din 2004 (punctul de referinta cel mai adecvat pentru comparatii ale performantei electorale), un nmar de mandate mai mult decit dublu. Comparatia cu rezultatele de la europarlamentare ale celor doua partide care compun acum PD-L-ul (PD si PLD) e deplasata. Europarlamentarele si localele sint „filme” foarte diferite. Nu insist acum de ce anume e asa. Pe de alta parte, a compara rezultatele efective de la urnele din 1 iunie (rezultate ce vor fi upgradate cu cele din 15 iunie, dar nu intr-un mod semnificativ, dupa parerea mea) cu datele inregistrate in dreptul acestui partid in sondajele de opinie e riscant (pentru ca sondajele de opinie nu sint mai mult decit niste sondaje de opinie), dar nu inutil. Spun asta 1) pentru ca pedelistii si-au creat un orizont de asteptare mult prea generos in legatura cu posibilitatilor lor de a face performanta electorala si pentru ca 2) faptele au dovedit ca pedelistii nu pot cistiga acum asa de mult pe cit isi doresc ei. 
Scorul bun, dar nu foarte bun, nu iesit din comun, pe care l-a inregistrat PD-L la aceste locale ii poate mentine in priza pentru ce va fi in toamna pe „populari”, cu conditia ca acestia sa nu se multumeasca – asa cum au facut-o adesea pina acum – doar sa astepte pur si simplu sa culeaga ceea ce ei CRED ca li se cuvine. Un scor spectaculos de mare obtinut la jumatatea drumul e, pentru cei pasivi, periculos.
II. Pe Vasile Blaga, in mod normal, ar trebui sa il ajute faptul ca  pleaca in cursa din turul doi pentru Primaria Capitalei de pe locul II, plasat, asa cum e acum, la distanta mica in spatele lui Sorin Oprescu. Intii si intii, pentru ca aceasta pozitie – reala, nu aproximata de exit-poll-uri – relativizeaza „lectura populara” a prestatiei lui Vasile Blaga, o lectura usor inflamata a unei prestatii modeste in prima luna electorala. Da, Blaga a plecat de jos si a urcat constant, da, Oprescu a intrat cu o cifra de simpatie fabuloasa in competetitie si a tot scazut din ea! Dar, orisicit! Blaga a luat sub partidul lui, iar Oprescu are in continuare un rever retoric redutabil. Insa, un Blaga – asa cum e acum! – pe locul al II-lea poate provoca o reactie care pare minora, dar care poate fi decisiva: poate SPERIA. Teama de, panica pentru, sperietura din cauza – sint adesea ingrediente electorale aproape insesizabile care insa,  bine impachetate, pot face minuni.
  

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.