După BREXIT, tsunami-ul Omicron zdrobește Marea Britanie. Afacerile trag obloanele, crize peste crize, stat depășit
Varianta Omicron face ravagii în Marea Britanie.
Liderii NHS și-au exprimat cu privire la o creștere majoră a numărului de spitalizări din cauza Covid-19, după ce 1.171 de persoane infectate din Marea Britanie au fost internate în 24 de ore, un alt număr record de cazuri zilnice, arată The Guardian.
Cele mai recente cifre guvernamentale au arătat că 122.186 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate vineri, la ora 9:00. Alte 137 de persoane au murit, un număr totuși mic, datorat vaccinării
Matthew Taylor, directorul executiv al Confederației NHS, a declarat:
„Internările zilnice în spitale cu Covid au crescut cu peste 40% în ultima săptămână în Anglia [de la 815 la 1.098] și acest lucru este cu adevărat îngrijorător pentru liderii din domeniul sănătății ale căror echipe lucrează”.
El a îndemnat publicul să se comporte cu prudență și să accepte invitațiile de a se vaccina deoarece, în ciuda studiilor care arată că noua variantă Omicron este mai puțin probabil să lase oamenii infectați grav rău, „acest virus prezintă un risc foarte real pentru viața de zi cu zi și pentru NHS”.
În timp ce guvernul Boris Johnson dezbate dacă să impună noi restricții după ziua de Crăciun, așa cum au anunțat deja guvernele din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, explozia infectărilor a lăsat o perspectivă sumbră pe piața muncii.
Absențele forțate ale personalului din toate sectoarele, de la spitale la muzee, teatre și servicii de transport, paralizează viața la nord de Canalul Mânecii, ducând la izolare de facto. Nu a fost decretată oficial carantina, dar are efecte aproape mai grave: aduce zeci de industrii la pământ, fără ajutorul public.
Până la o nouă notificare, restaurantele se pot deschide la orele și capacitatea obișnuite, semnele cu neon ale West End-ului londonez rămân aprinse, iar călătoriile nelimitate în toată țara sunt posibile. Dar asta e teoria. Expansiunea coronavirusului a dat o lovitură dură pe piața forței de muncă și a răspândit teama în rândul cetățenilor.
Epicentrul haosului apare în domeniul sănătății. Serviciul Național de Sănătate (NHS) se confruntă cu o situație dificilă. Pe lângă campania obișnuită de iarnă, lucrătorii sanitari au fost decimați de tsunami-ul variantei Omicron.
Deși Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie a dezvăluit joi, în primul său studiu mult așteptat despre omicron, că cine contractează această variantă are cu 50% și 70% mai puține șanse de spitalizare decât cu varianta delta a SARS-CoV-2, indicele său ridicat de transmisibilitate aruncă în aer siguranța serviciilor publice.
Explicația este pur matematică: chiar dacă procentul celor care trebuie internați este semnificativ mai mic decât la alte variante ale noului coronavirus (Delta, de exemplu), când cifrele zilnice sunt în sute de mii de cazuri, creșterea enormă a pacienților internați poate amenința sistemul de sănătate.
Organismul științific care consiliază Guvernul (SAGE, în acronimul său în engleză) a precizat săptămâna aceasta, conform procesului verbal publicat: omicronul ar trebui să fie cu 90% mai puțin sever decât varianta delta, pentru a evita un val de internări similar celui de la începutul pandemiei.
Perspectivele sunt sumbre
Asociația Medicală Britanică estimează că 32.000 de lucrători ai NHS din Anglia vor lipsi de la locul de muncă din cauza coronavirusului, începând cu 25 decembrie. Și dacă cele mai proaste previziuni ale lor se vor îndeplini, cifra s-ar putea ridica la 130.000, adică 1 din 10 lucrători din domeniul sănătății.
Sunt deja spitale care văd cum numărul victimelor crește cu 25% de la o zi la alta.
„Lipsa personalului este o adevărată îngrijorare, deoarece este o problemă suplimentară față de penuria pe care o trăim deja, ceea ce face și mai dificilă ceea ce era deja o sarcină suficient de solicitantă”, explică Adam Brimelow, directorul de comunicații al NHS Providers, organizația care reprezintă spitalele și serviciile de sănătate mintală și de ambulanță din Anglia.
Fiecare pozitiv provoacă o reacție în lanț, care impune angajarea de angajați externi, din agenții, însă autoritățile sanitare avertizează că „este din ce în ce mai greu” și recunosc că este astfel imposibil să se mențină calitatea serviciilor de sănătate.
Prima consecință este siguranța proprie a pacientului, care amplifica și mai mult efectele colaterale ale coronavirusului asupra sănătății Regatului Unit, așa cum au demonstrat și alte grupuri cheie.
În Londra, principala zonă de concentrare a noii variante Omicron, până la o treime dintre autospecialele de pompieri au fost lăsate în afara serviciului, din cauza lipsei de personal și până la 10% dintre lucrători au fost testați pozitiv sau au fost izolați în săptămâna trecută, conform datelor de la London Fire Brigade (LFB).
Situația este asemănătoare și pentru Poliția Metropolitană și, deși nu există date oficiale, asigură, la fel ca LFB, că, în ciuda tuturor problemelor, reușesc să răspundă normal în situații de urgență.
Cultură și ospitalitate
Situația este foarte diferită pentru mulți operatori din industria culturii și a agrementului, care, având în vedere avalanșa de infecții și contacte pozitive, au fost nevoiți să se închidă.
Instituții cunoscute pe plan internațional precum Muzeul de Istorie Naturală, din capitala Marii Britanii, sau Castelul Edinburgh, a doua cea mai vizitată atracție din Scoția, au fost nevoite să se oprească într-una dintre cele mai importante perioade ale anului.
Au funcționat muzee londoneze precum Wellcome Collection, National Army Museum și Foundling Museum.
British Museum, deocamdată, rezistă, deși responsabilii au avertizat deja că unele galerii ar putea fi nevoite să se închidă fără o notificare prealabilă.
Pentru mulți, problema nu este circumstanțială, dar ceea ce este amenințat este viitorul, întrucât pentru sustenabilitatea lor aceste instituții depind de expoziții plătite, ceea ce îi obligă deja să-și regândească planurile pentru 2022.
Asociația Atracțiilor Lideri de Vizitatori anunță că chiar și cei care nu au fost nevoiți să-și oprească activitatea „se confruntă cu mii de anulări” și critică „colapsul, impus efectiv de Guvern, dar fără sprijinul fiscal care să protejeze turismul, cultura, ospitalitatea, teatrele și patrimoniul”. .
Însuși primarul Londrei, Sadiq Khan, i-a scris premierului pentru a cere un „pachet de sprijin urgent” pentru aceste sectoare, în fața impactului omicron. Ministerul de Finanțe a anunțat o linie de finanțare de 30 de milioane pe care industria a considerat-o insuficientă.
Weekendul trecut, de exemplu, aproape jumătate din marile teatre din Londra au fost nevoite să anuleze spectacole ca urmare a contagiilor: dintre cei 46 de membri ai Societății de Teatru din Londra care aveau spectacole planificate, 22 au fost nevoiți să le anuleze, printre care apar atracții artistice de mari dimensiuni.
Show-uri mari precum Hamilton, Matilda, Cenușăreasa sau Cabaret au închis, ceea ce l-a determinat pe unul dintre greii industriei, producătorul Cameron Mackintosh, să afirme că situația este atât de „teribilă” încât, la propriu, trebuie să decidă în fiecare zi „dacă poți mergeți înainte cu un spectacol sau nu.”
Problema depășește lipsa de personal, întrucât s-a generat o furtună perfectă în care frica de virus afectează obiceiurile de consum.
Vânzările pentru prima jumătate a anului 2022 sunt, pentru moment, cu mult sub așteptări și există sectoare, precum industria ospitalității, care suferă deja flagelul anulărilor.
Din grupul profesional care reunește majoritatea operatorilor, UK Hospitality, oamenii spun că barurile și restaurantele din Londra au, în cea mai mare parte, personal care să deschidă cel puțin minimul necesar, dar ceea ce le lipsește sunt clienții.
Conform calculelor sale, o treime dintre afacerile din City și West End, inima activității din capitală, au fost nevoite să se închidă din lipsă de cerere.
Nici transportul nu este cruțat, iar principalii operatori feroviari ai țării sunt profund afectați de lipsa muncitorilor.
LNER, care leagă Londra de Leeds, a retras 16 trenuri pe zi, din lipsă de șoferi și se pregătește pentru mai multe crize.
Avanti West Coast, care leagă capitala britanică de Scoția, a avertizat că serviciile sunt „supuse anulărilor de ultim moment din cauza impactului covidului asupra disponibilității personalului”.
De altfel, de la regulatorul independent de transport Transport Focus ei recomandă oprirea temporară a serviciilor, în mod planificat, în loc să se expună la „anulări haotice” în ultimul moment.