Elveția, UK, Italia, Spania: nevaccinații ajung masiv la ATI. Șanse și de ZECE ori mai mari pentru forme grave de COVID

Elveția, UK, Italia, Spania: nevaccinații ajung masiv la ATI. Șanse și de ZECE ori mai mari pentru forme grave de COVID

ianuarie 16, 2022 0

Al șaselea val de covid-19, cu varianta omicron, a înmulțit infecțiile atât în ​​rândul celor care nu sunt vaccinați, cât și în rândul celor care sunt – în ultimele 14 zile au fost raportate aproape 1,4 milioane de cazuri și mai sunt mii neraportate – dar vaccinurile se dovedesc foarte eficiente în protejarea celor infectați de boli severe și evitarea internării la Terapie Intensivă, arată datele din mai multe țări publicate de El Pais.

Deși precizarea acestui nivel de protecție este foarte complexă, datele parțiale culese în Spania și analizele exhaustive efectuate în Regatul Unit și alte state din Europa arată că persoanele imunizate au un risc mult mai mic de a fi spitalizate sau de a muri din cauza virusului.

Cele mai detaliate informații din Spania sunt oferite de Catalunya, care arată date defalcate în funcție de starea de vaccinare.

Analizând decesele din această comunitate autonomă între 23 decembrie și 12 ianuarie la 100.000 de locuitori, mortalitatea persoanelor în vârstă de 70 sau 80 de ani este de cinci ori mai mare pentru cei nevaccinați decât pentru cei imunizați.

Și ceva asemănător se întâmplă în alte segmente de vârstă. Astfel, în această perioadă, s-au raportat 50 de decese la 100.000 de persoane în rândul persoanelor nevaccinate cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani, în timp ce la cei imunizați cifra este de doar 10 la 100.000, adică de cinci ori mai puțin.

Între timp, în grupul de 60 până la 69 de ani diferența este similară: mortalitatea celor nevaccinați este de 15 decese la 100.000 de persoane; pentru cei vaccinați, în schimb, se reduce la 5,5 la 100.000.

Datele catalane mai arată că protecția vaccinurilor este observată și în spitale și unități de terapie intensivă.

Pentru cei imunizați între 70 și 79 de ani, probabilitatea de a ajunge internați este de aproape șase ori mai mică decât pentru cei care nu au primit nicio doză.

Iar șansa de a ajunge la secțiile de terapie intensivă după ce te-ai infectat cu covid este de până la 10 ori mai mică în primul grup decât în ​​al doilea.

Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani, de exemplu, se observă rate de internare în spital de 18 ori mai slabe pentru cei nevaccinați. 

În alte țări, datele spitalelor indică același lucru. În Italia, unde al șaselea val urmează un ritm similar cu cel al Spaniei, diferența dintre vaccinați și nevaccinați este evidentă și rămâne în timp.

Probabilitatea de internare în spital este de 10 ori mai mare pentru persoanele nevaccinate în vârstă de 60-79 de ani, o cifră similară cu cea a Elveției.

Pentru cei vaccinați cu doza 3, șansele de a evita spitalul sar de 90%, în Marea Britanie (rândurile 4 și 5, imaginea alăturată)

În Regatul Unit, Agenția pentru Securitatea Sănătății (HSA) a analizat în detaliu peste jumătate de milion de infecții cu omicron în ultimele săptămâni din 2021.

În plus, pentru a trage concluzii ferme, atunci când comparăm grupele de vaccinați și nevaccinați, luați luați în considerare mulți factori care vă pot influența probabilitatea de contagiune și venituri.

Englezii iau în considerare vârsta celor infectați, sexul acestora sau regiunea în care locuiesc, dar și dacă există cazuri pozitive anterioare, dacă au călătorit în alte țări sau dacă suferă de vreo patologie. Obiectivul este de a monitoriza eficacitatea vaccinurilor, adică de a măsura în ce măsură riscul de contagiune, spitalizare sau deces al unei persoane este redus prin faptul de a fi vaccinat.

Rezultatele lor confirmă faptul că vaccinurile continuă să-i protejeze pe cei imunizați și că o fac în special împotriva bolilor severe, dar observă și o pierdere a eficacității pe măsură ce săptămânile trec. La începutul primirii celei de-a doua doze, eficacitatea vaccinurilor împotriva internării este de aproximativ 72%, dar scade la 52% în șase luni.

În acest sens, vestea bună este că dozele de rapel ridică din nou protecția; pentru cei peste 65 de ani, de exemplu, ajung la 90%.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.