Erdogan duce în cap Turcia. Lira s-a prăbușit cu aproape 50% în acest an, iar inflația a atins 21%!

Erdogan duce în cap Turcia. Lira s-a prăbușit cu aproape 50% în acest an, iar inflația a atins 21%!

decembrie 13, 2021 0

Lira turcească a coborât luni sub pragul de 14 lire pentru un dolar, pe fondul îngrijorărilor că presiunile exercitate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru reducerea costului creditului vor determina Banca Centrală să adopte o nouă reducere de dobândă la reuniunea de politică monetară programată pentru joi, transmite Reuters.

Luni dimineaţa, lira turcească s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul, ajungând în jurul orei locale 10:09 la minimumul istoric de 14,4741 lire pentru un dolar.

De la începutul anului şi până în prezent, moneda turcească a pierdut 47% din valoare în raport cu dolarul american.

Ultima cădere a lirei vine într-un context în care analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază până la 14%, chiar dacă rata anuală a inflaţiei a ajuns la 21%.

În paralel, Banca Centrală a Turciei a intervenit pe pieţele valutare de trei ori în ultimele două săptămâni, vânzând dolari pentru a păstra cursul la 14 lire pentru un dolar.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la „stabilă” la „negativă”, ca urmare a deprecierii lirei şi inflaţiei crescute care, în opinia S&P, reprezintă riscuri la adresa unei economii dependente de finanţarea externă.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile.

Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază în luna noiembrie, de la 16% până la 15%, aceasta fiind a treia reducere a costului creditului adoptată în mai puţin de două luni.

Potrivit S&P, actuala reducere a dobânzilor precum şi deprecierea semnificativă a lirei vor pune presiuni asupra inflaţiei, care la începutul lui 2022 ar putea urca până la 30%, ceea ce va umfla deficitul. 

Agențiile de rating pun Turcia pe lista neagră a finanțelor globale

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la „stabilă” la „negativă”, ca urmare a deprecierii lirei şi inflaţiei crescute care, în opinia S&P, reprezintă riscuri la adresa unei economii dependente de finanţarea externă, transmite AFP.

Pentru moment, S&P a menţinut ratingul de ţară al Turciei la „B plus”, o notă din categoria speculativă, însă o perspectivă „negativă” semnalează că agenţia de evaluare ar putea decide o retrogradare de rating în scurt timp.

„Am putea coborî ratingurile dacă mixul de politică economică a Turciei va afecta şi mai mult cursul de schimb al lirei şi ar înrăutăţi perspectiva de inflaţie, ceea ce ar creşte riscul de stres în sistemul bancar şi ar implica posibile datorii pentru guvern”, a informat S&P într-un comunicat. Potrivit agenţiei de evaluare, acest lucru s-ar întâmpla dacă rezidenţii turci şi-ar „dolariza” în mod considerabil economiile sau le-ar retrage din sistemul financiar precum şi în situaţia în care accesul băncilor turceşti la finanţarea externă s-ar deteriora.

Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan susţine că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia. În consecinţă, Erdogan presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia și exporturile.

Respectând dorinţa preşedintelui, Banca Centrală a Turciei, care în mod teoretic este o instituţie independentă, a coborât dobânda de bază în luna noiembrie, de la 16% până la 15%, aceasta fiind a treia reducere a costului creditului adoptată în mai puţin de două luni.

În paralel însă rata anuală a ţ în Turcia a trecut de 20%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar lira turcească s-a depreciat cu 30% în raport cu dolarul începând din luna octombrie şi până în prezent. Potrivit S&P actuala reducere a dobânzilor precum ş deprecierea semnificativă a lirei vor pune presiuni asupra inflaţiei, care la începutul lui 2022 ar putea urca până la 30%, ceea ce va umfla deficitul.

La începutul acestei luni, o altă mare agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a revizuit şi ea perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei, de la stabilă la negativă, citând deteriorarea încrederii interne ca urmare a unei politici de relaxare a politicii monetare care în opinia Fitch este „prematură”. În prezent, Fitch Ratings atribuie Turciei un rating „BB minus”, cu trei trepte sub nivelul investment grade, în linie cu Brazilia şi Africa de Sud.

Sursa: Agerpres

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.