EURO-gol. Doar vaccinul ne mai poate salva pe terenul COVID. ”Este eficient și pentru tulpina indiană”
Două doze din vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent în UE, precum şi doza unică în cazul vaccinului Johnson&Johnson par să ofere protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană), foarte contagioase, a coronavirusului SARS-CoV-2, a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează Agerpres, care citează agenția France-Presse.
„Date recente, rezultate din probe concrete, arată că două doze de vaccin protejează contra variantei Delta”, a declarat Marco Cavaleri, responsabilul EMA pentru strategia de vaccinare.
„La ora actuală, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta”, a adăugat el.
Vaccinurile avizate până în prezent de EMA sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat estimarea Centrului European pentru prevenirea Controlului Bolilor (ECDC), potrivit căreia până în august varianta Delta va deveni predominantă în Europa.
De asemenea, OMS a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă un nou val epidemic în toamnă dacă nu se menţin măsurile de precauţie.
Conform OMS, sunt întrunite cele trei condiţii necesare pentru apariţia unui nou val epidemic: noile variante ale coronavirusului (în special varianta Delta), rata redusă de vaccinare şi sporirea contactelor sociale.
Europa va fi lovită de un al treilea val de infectare cu coronavirus, a anunțat, joi, într-o conferință de presă șeful OMS în Europa, Hans Kluge.
„Vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Delta. Nu o doză, ci două doze. Întârzierile în vaccinare costă vieți și economii și, cu cât campaniile de vaccinare sunt mai lente, cu atât vor apărea mai multe variante. Multe țări au rate bune de vaccinare, dar rata medie de acoperire în Europa este de doar 24%. Și mai grav este că jumătate dintre persoanele vârstnice și dintre angajații din sistemul sanitar nu sunt încă vaccinați. Este inacceptabil, pentru că asta arată că suntem departe de acoperirea recomandată de 80% a populației adulte”, a spus șeful OMS Europa.
El a atras atenția că pandemie nu s-a încheiat nicăieri în lume și că ar fi greșit ca oamenii sau autoritățile să considere asta.
„Dacă decideți să călătoriți sau să participați la evenimente mari, evaluați cu atenție riscurile și faceți-o în siguranță, purtați masca mai ales în spații închise sau în mulțime.
”Vaccinați-vă! Nu ezitați! Vaccinați-vă pentru voi și pentru toți ceilalți”, a mai spus Kluge.
Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat joi îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor de COVID-19 în ţările ce găzduiesc EURO 2020, amintind că evenimentele unde se reuneşte multă lume sunt evenimente de „supercontagiere”.
Ministrul german de interne, Horst Seehofer, a calificat drept ”absolut iresponsabilă” decizia UEFA de a permite prezenţa a zeci de mii de suporteri pe stadionul Wembley din Londra la meciurile EURO 2020, mai ales în condiţiile în care Marea Britanie înregistrează o creştere a infectărilor şi varianta Delta este acolo predominantă.
Reducerea contactelor la minim şi respectarea normelor de igienă sunt măsuri indispensabile, dar care greu pot fi aplicate, dacă privim imaginile de la meciuri, spune Seehofer, potrivit Agerpres.
Aglomerările de oameni şi îmbrăţişările pentru a sărbători victoria alimentează infectările în mod inevitabil, a explicat oficialul german, care a mai remarcat faptul că ”încă o dată aspectul comercial” primează în faţa protejării sănătăţii populaţiei.