Fierbe Spania! Guvernul socialist vrea să-i grațieze pe liderii separatiști condamnați pentru referendumul privind independența Catalunyei

Fierbe Spania! Guvernul socialist vrea să-i grațieze pe liderii separatiști condamnați pentru referendumul privind independența Catalunyei

iunie 8, 2021 0

Întâlnirea dintre Pedro Sánchez, premierul Spaniei, și Pedro Aragonès, liderul Catalunyei, a dat semnalul ”dezghețului” dintre Guvernul central de la Madrid și guvernul regional din Barcelona, pe tema amnistiei liderilor separatiști condamnați la sentințe grele de închisoare, între 9 și 12 ani, pentru organizarea referendumului ilegal de independență, din 1 octombrie 2017.

Guvernul socialist condus de Sanchez vrea să-i grațieze pe liderii separatiști, din motive de refacere a concordiei și pace socială între catalani și spanioli.

Intenția premierului de la Madrid a iscat reacții dure din partea Opoziției de dreapta, conduse de Partidul Popular, dar și din mediul justiției spaniole, care consideră actul grațierii un atac direct.

Sánchez a apărat în repetate rânduri importanța dialogului pentru a pune capăt etapei de „criză și conflict” care, în opinia sa, a început cu declararea independenței Catalunyei și a dus la condamnarea liderilor separatiști.

„Să fim curajoși. Riscăm viitorul, nu putem da greș. Să pariem pe armonie și pace și să ne apucăm de treabă. Desigur, Guvernul Spaniei o va face”, a spus premierul Sanchez, în vizita sa de curtoazie la Barcelona.

Oriol Junckeras, lider al unei formațiunii politice independentiste catalane, aflat la închisoare, a recunoscut public că ideea ”căii unilaterale” de declarare a independenței Catalunyei nu a fost una bună.

Dar declarația sa nu este împărtășită și de formațiunea liderului separatist, Carles Puigdemunt, refugiat în Belgia de justiția spaniolă.

Colegii acestuia susțin în continuare că ”autodeterminarea”, adică dorința de a declara independența Catalunyei indiferent ce vrea Spania, rămâne un țel al liderilor catalani.

Sondajele de opiniei arată însă că majoritatea populației din Catalunya nu susține desprinderea regiunii de Spania.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.