Încă un fost apropiat o ”dă în primire” pe Elena Udrea. Mărturie în afacerea creanței de la ”Evenimentul zilei”

Încă un fost apropiat o ”dă în primire” pe Elena Udrea. Mărturie în afacerea creanței de la ”Evenimentul zilei”

martie 16, 2021 0

Elena Udrea este liberă să plece din țară, după condamnarea la opt ani de închisoare (nedefinitivă), în procesul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu, dar primește noi lovituri din partea foștilor săi parteneri de afaceri.

Unul dintre ei este Dinu Pescariu, fost tenisman, audiat azi ca martor de Curtea de Apel București în marele dosar de corupție instrumentat de DNA pe numele Elenei Udrea în ”afacerea Hidroelectrica”.

În mărturia sa, Pescariu nu a ezitat să facă declarații care au expus-o și mai mult în fața justiției pe Elena Udrea, cu care a recunoscut că se afla în relații apropiate.

”Atunci ne vedeam destul de des”, a mărturisit Pescariu, citat de stiripesurse.

Declarațiile lui Dinu Pescariu privind-o pe Elena Udrea

  • „Nu-mi amintesc precis anul dar cred că era 2011; am fost căutat de Elena Udrea care m-a rugat ca, printr-o firmă a mea, să preiau o creanță ce avea legătură cu Evenimentul Zilei.
  • Nu mai rețin dacă această discuție am avut-o tete-a-tete sau telefonic. Atunci ne vedeam destul de des. Nu mi-a dat detalii suplimentare la tranzacție, iar eu am folosit pentru acea tranzacție firma controlată direct de mine.
  • Nu-mi amintesc dacă atunci i-am cerut detalii Elenei Udrea privitor la tranzacție. Mi-a spus că nu implică niciun cost pentru firma mea.
  • Îmi amintesc că m-a pus în legătură cu Anamaria Topoliceanu cu indicația că ea se va ocupa de perfectarea documentelor.
  • Apoi administratorul firmei, un cetățean elvețian, a venit aici și s-a întâlnit cu Topoliceanu, undeva, pentru întocmirea documentației privind preluarea creanței.
  • Nu rețin exact, dar cred că eu am trimis draftul documentelor. Nu s-a plătit niciun preț al cesiunii. Creanța era de la o firmă, dar nu mai rețin…
  • Nu am avut personal nicio implicare în activitatea editurii EVZ si Capital.

 

Care sunt acuzațiile din Dosarul ”Hidroelectrica-EVZ”

Potrivit DNA, în 2011, Elena Udrea, fostă ”mână dreaptă” a fostului președinte al României, Traian Băsescu, ar fi primit de la magnatul Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu, o mită de 3,8 milioane de dolari și creanța de 900.000 de euro pe care Buzăianu o avea de recuperat de la Bobby Păunescu, patronul EVZ și Capital.

Practic, susțin procurorii, preluând creanța lui Buzăianu, Elena Udrea ar fi devenit patronul de facto al EVZ. Buzăianu i-ar fi dat această mită Elenei Udrea pentru ca aceasta să intervină la conducerea Ministerului Economiei și Hidroelectrica pentru derularea, în continuare, a contractelor de furnizare energie hidro (ieftină, în raport cu alte forme de energie) dintre Hidroelectrica și firmele controlate de el, Energy Holding fiind cea mai renumită.

Recunoașterea de către Radu Budeanu a intermedierii mitei date de Buzăianu Elenei Udrea îl plasează de facto în situația de martor al acuzării în procesul penal intentat de DNA Elenei Udrea.

În plus, Budeanu nu are cum să nu respecte înțelegerea cu procurorii întrucât ar putea fi acuzat de favorizarea făptuitorului, în termenul de încercare, ceea ce automat i-ar anula suspendarea executării pedepsei. Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Budeanu cu procurorul DNA Cosmin Iordache a fost aprobat de judecători, potrivit G4Media.ro.

Buzăianu ar fi denunțat-o pe Elena Udrea la DNA şi a scăpat de dosarul de dare de mită

În 2017, procurorii DNA au acuzat-o pe Elena Udrea, care se ”lupta” cu ”băieții deștepți din energie”, că i-ar fi cerut 5 milioane de euro lui Bogdan Buzăianu ca să îl scape de dosarul Hidroelectrica de la DIICOT, unde şefă era Alina Bica, fostă parteneră de shopping a Elenei Udrea, la Paris, condamnată definitiv în România, dar fugită de justiție în Italia.

Buzăianu ar fi scăpat de dosarul de dare de mită după ce ar fi denunţat-o pe Udrea şi ar fi beneficiat de clauza de nepedepsire întrucât a denunţat fapta „înainte să afle organul de urmărire penală”.

În vara lui 2019, omul de afaceri Radu Budeanu, care controlează publicațiile Gândul și Cancan, a recunoscut că a intermediat șpaga dată Elenei Udrea. Budeanu a căzut la înțelegere cu procurorii pentru o pedeapsă de 2 ani cu suspendare și un termen de încercare de 4 ani.

Geanta cu 3,8 milioane de dolari cash ar fi fost dată de Lavinia Țicu lui Budeanu care, mai departe, i-ar fi dat-o Anei Maria Topoliceanu, pentru a ajunge la Elena Udrea.

Lavinia Țicu (contabila lui Buzăianu – n.r.) mi-a dat o geantă. Am deschis geanta și am văzut că în interior se aflau bani, care erau așezați și legați în folie de plastic cu scotch. Pot spune că deasupra se vedeau euro. Nu am numărat banii și nici nu am discutat cu Lavinia Țicu despre cuantumul sumei care se afla în geantă. Precizez că era o geantă de voiaj de circa 1,2 metri pe 80 centimetri”, a mărturisit Budeanu.

M-am trezit la partid cu o geantă cu bani de la Radu Budeanu. Sincer nu-mi amintesc la acest moment dacă mi-a predat el geanta cu bani sau a trimis-o prin altcineva. Acest moment s-a petrecut la începutul anului 2012. Nu am numărat o valiză de bani. Știu că în geantă se afla un bilețel, deasupra banilor, pe care erau menționate sumele în dolari, euro și lei. În total era vorba de 3.800.000 de dolari. Sumele în euro și în lei erau mai mici, echivalentul a câtorva sute de mii de dolari”, a declarat și Ana Maria Topoliceanu.

Detalii, AICI

În afară de Radu Budeanu, în acest dosar a fost inculpat și un alt om de presă: Dan Andronic, fost patron la ”Evenimentul zilei” și ”Capital”, care a fost acuzat de mărturie mincinoasă de către DNA.

Cu ocazia audierii sale ca martor, potrivit DNA, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, spun procurorii, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos:

– că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;

– că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;

– că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.

 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.