Iulian Leca: Război și pace cu mii de morți la câteva zile
Ceea ce mulți comentatori și analiști au spus de săptămâni și luni de zile s-a întâmplat. Criza politică a degenerat într-un haos administrativ și în curând va agrava și mai mult criza economică pe care în mod sigur nu vom reuși să o evităm la cum suntem guvernați.
I s-a spus președintelui că prin jocul pe care l-a făcut cu susținerea lui Florin Cîțu în fruntea PNL dincolo și împotriva oricărui bun-simț și îmbrâncirea USR-ului în afara Guvernlui va produce o criza politică extrem de periculoasă în aceste vremuri.
Din momentul în care Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției s-a putut anticipa destul de ușor blocajul politic major în care vom ajunge mai devreme sau mai târziu.
Mai degrabă mai devreme decât mai târziu, după cum vedem deja din cererea de armistițiu venită din partea generalului Ciucă, premier desemnat pentru formarea unui Guvern care să obțină învestirea în Parlament, blocajul politic în care ne-au adus coaliția PNL-USR-UDRM și Klaus Iohannis s-a extins la întreaga clasă politică, astfel încât acum și dacă vor partidelor le va fi extrem de greu să găsească o soluție pentru ieșirea din criză.
Dacă nici generalul Ciucă nu reușește să strângă o majoritate contextuală pentru a-și trece Guvernul, într-o perioadă extrem de delicată din punct de vedere social și sanitar, înseamnă că președintele Iohannis a pierdut orice șansă să formeze o alianță pe partea dreapta.
Și pentru că ceea ce urmează în cazul în care Nicolaie Ciucă nu reușește să se înțeleagă cu partidele pentru a avea un Guvern legitim în funcție este cel mai urât coșmar pe care îl are Iohannis, negocierile care vor urma pentru voturile necesare noului Executiv sunt mai importante ca niciodată.
În cazul unui eșec al lui Ciucă după această nominalizare se deschide o gaură neagră în care nici cei mai buni consilieri prezidențiali nu îndrăznesc să privească. Nu au curajul nici să-și imagineze măcar cum ar fi dacă președintele va ajunge în situația de a relua consultările cu partidele, negocierile și calculele politice infinite pentru ca într-un final nimeni să nu poată să-i dea de capăt.
S-ar deschide astfel calea și mai larg către alegerile anticipate ca singura soluție pentru deblocarea crizei politice, ultima dorință pe care Iohannis nici măcar nu și-o poate reprezenta. Pe acest val de impopularitate alegerile anticipate ar echivala cu predarea guvernării în mâinile PSD-AUR care ar putea singure să obțină o majoritate în urma unui scrutin anticipat.
Cu cât va trece mai mult timp în criză cu atât alegerile anticipate vor deveni ultimul lucru la care președintele și-ar dori să apeleze, iar până atunci mai are la îndemână alte câteva nominalizări care să poate debloca guvernarea în plin val patru.
Iar una dintre soluții ar putea fi inclusiv oferirea mandatului de premier către PSD atât pentru că este partidul cu cele mai multe mandate parlamentare cât și pentru că după câteva tentative eșuate pe partea dreapta a politicii, Iohannis ar avea obligația morală să propună și celorlalte partide să își asume guvernarea.
Aceasta din urmă ar fi o soluție de compromis pentru Klaus Iohannis însă tot ar fi mai bună decât alegerile anticipate care i-ar putea aduce o majoritate parlamentară și mai ostilă decât actuala.
Singurul lucru sigur este că pe măsură ce trece timpul și morții de Covid-19 se numără cu sutele pe zi, șansele lui Klaus Iohannis să mai obțină vreo majoritate parlamentară favorabilă scad direct proporțional.
Sursa: Realitatea de Bucuresti