Iulian Leca: Războiul lui Voiculescu & USR-PLUS cu Guvernul Cîțu

Iulian Leca: Războiul lui Voiculescu & USR-PLUS cu Guvernul Cîțu

martie 10, 2021 0

Când ministrul Sănătății a dat publicității date referitoare la pandemie și vaccinare, informații privind pandemia de Covid-19 defalcate pe județe și centre de vaccinare, a dat șah liberalilor și Guvernului condus de Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu este deja atât de controversat în pan public încât lovitura de imagine pe care a exersat-o prin publicarea de date inedite despre evoluția pandemiei l-a dus la un alt nivel în rolul pe care îl joacă în alianța de guvernare.

Vlad Voiculescu a fost primul ministru de la USR-PLUS care a sărit la beregata miniștrilor liberali din Guvernul Cîțu după ce alianța de dreapta PNL-USR-PLUS-UDMR a preluat guvernarea. Când Sorin Cîmpeanu sau alt ministru liberal anunța că se gandește să dea drumul la școli și la alte măsuri de relaxare, ieșea ministrul Sănătății și ne spunea că ar trebui să fim mai precauți și nu e bine ce au anunțat miniștrii liberali din Executiv.

Tot Vlad Voiculescu ne-a spus că se sare rândul la vaccinare, iar trișorii ar trebui probabil devoalați și făcuți de rușine în public, plus un dosar penal pentru săritul planului național de vaccinare.

În nici trei luni de guvernare, Voiculescu a reușit performanța să pară soldatul kamikaze al USR-PLUS care se luptă cu nedreptățile, erorile și prostiile miniștrilor liberali sau ale premierului Cîțu. Lăsat liber și nesupravegheat, Vlad Voiculescu pare chitit să-și ducă războiul cu liberalii din Guvern până la punctul de rupere al alianței dintre PNL și USR-PLUS.

Vlad Voiculescu a dat șah liberalilor și pentru că scandalul datelor publicate de ministrul Sănătății a reușit să atragă toți liderii importanți ai puterii, de la Dan Barna până la Klaus Iohannis. Gestul lui Voiculescu i-a pus în corzi pe liberali pentru că nu e ușor să te lupți cu plăcerea oamenilor de a afla date din culisele combaterii pandemiei care a ajuns și la noi să lovească în valul trei.

Nu e ușor să spui că prin publicarea acelor informații s-a periclitat siguranța națională când lumea înțelege că aceasta se face mai degrabă prin nerespectarea propriilor reguli și legi pe care aceleași institutuții ale statului chemate să le aplice și să le respecte le încalcă și le ignoră cu bună știință.

Din acest motiv, Vlad Voiculescu este câștigătorul la capitolul imagine și foloase politice. Plus că bâlbele liberalilor care au reacționat la atacul lui Voiculescu nu au făcut decât să pară și mai deplasată revolta inițială. „În spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce”, spune ministrul Sănătății, mimând naivitatea. Umorul lui Vlad Voiculescu e doar involuntar.

Într-un final, dându-și seama că dacă scandalul din Guvern dintre Voiculescu și Cîțu ar mai continua mult s-ar putea ajunge la probleme și mai mari în alianță, Klaus Iohannis i-a chemat pe cei doi alături de alți miniștri și le-o fi spus să o lase mai moale cu ciondăneala că în ritmul asta rup coaliția înainte să se împlinească trimestrul de când au depus jurământul.

Oricum ar fi, semnalele de tensiune care se emit din Guvern sunt catastrofale pentru coaliție. Și nu în ultimul rând, ar trebui să fie „îngrijorătoare” și pentru președinte. În timp ce valul trei al pandemiei se pregătește să ne lovească fără să avem vreo idee cât și cum, să ne mai găsească și cu o coaliție în prag de război intern, în timp ce spitalele ne iau foc tot mai des, e cum nu se poate mai rău.

E de fapt un coșmar politic de care majoritatea aflată acum la guvernare trebuie să scape urgent dacă vrea să reziste măcar un an în actuala formulă la putere. Nu de alta, dar nu știm dacă rezervele politice aflate la încălzire pe margine ar putea să sară în teren și să se înțeleagă mai bine.

Având în vedere angoasa tot mai răspândită pe care o generează pandemia aparent fără sfârșit, scenariul ruperii alianței ar trebui să dea frisoane tuturor liderilor politici implicați. Altfel, nimeni nu poate anticipa undele de șoc posibil să se răspândească în societate și formele în care acestea s-ar putea exprima.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.