Madrid: Guvernul recomandă Pfizer, oamenii preferă AstraZeneca. Trombozele și decesele nu-i sperie pe spanioli
Spre deosebire de România – unde autoritățile se roagă de oameni să se vaccineze, în timp ce ei refuză, seduși fiind de teoriile conspiraționiste -, în Spania, imensa majoritate a populației vrea să se imunizeze chiar cu seruri considerate de risc în alte țări.
După cum a asigurat premierul Pedro Sanchez, pe 15 iunie vor exista 15 milioane de persoane complet vaccinate. Conform celei mai recente actualizări de vinerea trecută, există deja 8,8 milioane de persoane care au vaccinul complet în două doze, așa că pare fezabil să se ajungă la această cifră în termen de două săptămâni.
În luna iulie, potrivit lui Sánchez, vor fi deja 25 de milioane de spanioli cu vaccinul complet, în timp ce până la sfârșitul lunii august vor fi 33 de milioane de spanioli imunizați.
Cele 33 de milioane de persoane vaccinate sunt orizontul stabilit de guvern pentru a obține imunitatea mult dorită de turmă, respectiv 70% din totalul populației vaccinată.
Va fi așa ceva posibil?
”Aceasta nu este cea mai mare necunoscută din strategia de vaccinare. Ceea ce rămâne de rezolvat este dacă vor exista suficiente doze de AstraZeneca la sfârșitul acestei luni pentru a începe injectarea celor peste 60 de ani care au fost vaccinați în aprilie, în timp ce lucrătorii esențiali sub 55 de ani preferă în continuare AstraZeneca în locul Pfizer, contra recomandărilor Ministerului Sănătății”, anunță El Diario.
Dacă la sfârșitul lunii iunie nu există suficiente doze secundare pentru 3,2 milioane de persoane peste 60 de ani, vaccinate deja în aprilie cu prima doză de AstraZeneca, atunci Guvernul trebuie să improvizeze o alternativă, de exemplu, oferindu-le Pfizer.
Ministerul Sănătății a raportat săptămâna trecută că au înregistrat 20 de cazuri de tromboze în vaccinarea cu serul britanic și patru decese (din cele 5.098.148 doze care au fost administrate în Spania).
Agenția Europeană a recomandat din punct de vedere medical ca vaccinarea să se facă în ambele doze cu același tip de vaccin, dar studiul realizat de CombiVacs și asumat de Ministerul Sănătății de la Madrid arată că de asemenea folosirea vaccinului Pfizer ca doză secundă asigură anticorpii necesari care ar fi putut fi oferiți de AstraZeneca.
Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte țări care au frânat vaccinarea cu AstraZeneca și în ciuda cazurilor de decese înregistrate în țara din Peninsula Iberică, spaniolii preferă AstraZeneca, deși au la dispoziție tot mai mult Pfizer.
17 milioane de doze vor ajunge în iunie, în Spania
Iunie va fi o lună cheie pentru vaccinare în Spania. Conform previziunilor, țara din Peninsula Iberică va experimenta un record în ceea ce privește sosirea dozelor.
În total, Ministerul Sănătății se așteaptă să primească peste 17 milioane de vaccinuri luna viitoare, ceea ce va face ca viteza de croazieră atinsă de comunitățile autonome în campania de imunizare să crească și mai mult.
Numai de la Pfizer, se așteaptă să ajungă 13 milioane de doze. La ele, trebuie adăugate cele 3,7 milioane de vaccinuri Janssen promise deja pentru această lună. Astfel, n-ar mai mai o problemă dozele de la AstraZeneca și Moderna, care nu sunt suficiente, deși săptămâna viitoare sunt așteptate mai mult de 1 milion de doze de la compania farmaceutică anglo-suedeză.
Adunând toate serurile și, în cele mai conservatoare prognoze, peste 17 milioane de doze vor ajunge în Spania în luna iunie.
Din partea AstraZeneca, livrările nu sunt clare din cauza problemelor apărute între UE și compania farmaceutică, dar cantitatea care trebuie primită în această săptămână, împreună cu faptul că există aproximativ 900.000 de doze în frigidere, asigură că se poate da a doua doză tuturor acelor profesioniști esențiali (militari, polițiști, profesori …) care au fost vaccinați cu acest ser la prima doză.
Următoarele livrări de la AstraZeneca vor servi pentru completarea campaniei celor peste 60 de ani vaccinați cu această doză.