MAE suspendă finanțările către Agenţia ONU pentru refugiații palestinieni, după acuzațiile privind implicarea unor angajați în masacrul Hamas din Israel

MAE suspendă finanțările către Agenţia ONU pentru refugiații palestinieni, după acuzațiile privind implicarea unor angajați în masacrul Hamas din Israel

ianuarie 30, 2024 0

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că suspendă finanțarea către Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), ca urmare a acuzațiilor că mai mulți angajaţi ar fi avut legături cu masacrul Hamas din 7 octombrie, din Israel. După izbucnirea scandalului, numeroase state și-au blocat finanțările.

”MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzaţii grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Apropiat – UNRWA – în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023.

Aceste acuzaţii trebuie să facă obiectul unor investigaţii imediate şi aprofundate ale ONU. Salutăm reacţia rapidă a conducerii UNRWA de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate şi ne exprimăm toată încrederea că investigaţiile demarate de ONU, aflate inclusiv în atenţia Secretarului General al organizaţiei, vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp.

Până la finalizarea investigaţiei, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuţii voluntare către UNRWA”, a transmis ministerul de Externe.

CITEȘTE ȘI Scandal la nivel înalt: Angajați ONU implicați în atacul Hamas din 7 octombrie, sub lupa anchetatorilor

Cea mai recentă hotărâre de Guvern referitoare la finanţarea UNRWA, prevede o contribuţie de 200.000 de euro, scrie news.ro

Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a anunţat vineri că a deschis o anchetă în cazul mai multor angajaţi suspectaţi de implicare în atacurile din 7 octombrie din Israel comise de Hamas şi a precizat că a întrerupt colaborarea cu aceşti membri ai personalului.

„Autorităţile israeliene au furnizat UNRWA informaţii despre presupusa implicare a mai multor angajaţi ai UNRWA în atacurile oribile din Israel de la 7 octombrie”, a declarat Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

Ca reacţie, SUA şi numeroase alte ţări au anunţat că suspendă temporar finanţarea UNRWA, după ce Israelul acuză 12 membri de implicare în atacul de la 7 octombrie.

Şeful UNRWA a declarat că decizia este şocantă şi a îndemnat aceste ţări să revină asupra deciziei.

„Este şocant să vedem o suspendare a fondurilor către agenţie ca reacţie la acuzaţiile împotriva unui mic grup de angajaţi, mai ales având în vedere măsurile imediate pe care UNRWA le-a luat prin rezilierea contractelor acestora şi prin solicitarea unei investigaţii independente şi transparente. Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (OIOS), cea mai înaltă autoritate de investigaţie din sistemul ONU, a fost deja sesizat cu privire la această chestiune foarte gravă”, menţionează şeful UNRWA.

Dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA bănuiți de implicare în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediaţi, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”, a transmis secretarul general al ONU, António Guterres, citat de CNN.

 

Sursa: Newsinn

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.