Mi-a placut Adrian Cioroianu. Pe bune! Si BONUS despre iubire

februarie 12, 2008 0

Mi-a placut cum se spune  ca a punctat Adrian Cioroianu in intilnirea de la Munchen cu presedintele Voronin: „Nu credeti ca, avind aceeasi limba cu un stat membru al UE, recunoasterea acestui lucru v-ar facilita integrarea europeana?”.
Vl Voronin, la rindul lui, a spus ca, desi romana si moldoveneasca sint identice, fiecare stat isi poate alege propria denumire pentru limba sa. Fata de alte remarci ale presedintelui Rep Moldova pe aceeasi tema, aceasta reprezinta un pas inainte – pina acum, dl Voronin spunea ca „romana” si „moldoveneasca” sint limbi diferite.
Cit despre faptul, subliniat tot de dl Voronin, ca Moldova exista ca stat de 650 de ani, in vreme ce Romania abia daca face 170 – avem tot dreptul sa zimbim putin. Despre organizatii statale, nationale, in sens modern, se vorbeste doar de vreo doua sute si ceva de ani. Asa incit, pe logica presedintelui moldovean, se poate vorbi vechimea venerabila a statului Moldova in aceeasi masura in care s-a vorbit despre Romania – ca stat „national-unitar” vechi de 2000 si ceva de ani, infiintat de Burebista, etc, etc. Culmea e ca Vladimir Voronin s-a plins cu acelasi prilej, ca exista „doctrine perimate” si „interpretari divergente cu privire la identitatea statala si nationala”.
BONUS. Miine, in colectia Cotidianul, o aparitie de zile mari. Detalii aici! Pun pe blog, pentru cei care nu au vazut-o pina acum, si coperta volumului care apare miercuri.
06_1.jpg

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.