Năsui, înger și demon. Dă o deputată PSD pe mâna DNA și suportă acuzațiile cu Securitatea. Ce vină are ministrul Economiei?

Năsui, înger și demon. Dă o deputată PSD pe mâna DNA și suportă acuzațiile cu Securitatea. Ce vină are ministrul Economiei?

martie 17, 2021 0

Claudiu Năsui este, alături de Vlad Voiculescu, în centrul atenției presei care a pus lupa pe oamenii noii puteri. Când ești în Opoziție, presa nu te studiază prea atent, pentru că are ca primă grijă guvernarea, dar lucrurile se schimbă când ajungi la Palatul Victoria.

Din acest punct de vedere, Claudiu Năsui a intrat recent în vizorul mass-media pentru presupuse legături cu fosta Securitate ale familiei sale. În paralel, ministrul Economiei își vede de agenda proprie și încearcă să scoată la lumină afacerile din sectorul pe care îl gestionează.

Astfel, Năsui a făcut afirmații foarte grave în legătură cu deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica, despre care susține că este abonată la bani publici de la Ministerul Economiei, prin cele două firme de confecții pe care le deține, și că va sesiza procurorii DNA. Afirmațiile au fost făcute de la tribuna Parlamentului, la moțiunea prin care PSD cerea demiterea ministrului. Moțiunea a fost respinsă.

 “Ați depus această moțiune pentru că am deranjat interesele voastre financiare. Sunteți loviți unde vă doare mai tare, la bani. Inventați cifre din burtă, ca să pară că are moțiunea o bază. Nu am destabilizat nicio economie, ci economia de gașcă cu care erați obisnuiți. Aveți impresia ca puteți sa ma intimidați sau sa ma șantajați, dar nu veți reuși. Aveți impresia ca mi-e frica de abonații la diverse scheme pe care le-ați pus pe picioare și cărora le-am închis robinetul. Am o veste proasta, o să închid toate robinetele pe bani publici, încă nu le-am aflat pe toate, dar o sa le aflu. Și unde am sa descopăr jafuri o sa anunț organele abilitate, DNA-ul. O sa va dau un nume, ca sa nu spuneți ca va acuz doar asa. Va spune ceva doamna Elena Stoica? O cunoașteți pe doamna Elena Stoica, ar trebui sa o cunoașteți, este colega dvs., deputat PSD. Doamna Elena Stoica urlă în comisiile reunite ca omoram exporturile. Ei bine, ce sa vedeți? Doamna Elena Stoica are doua firme, Proxima Moda SRL și Tricotton Junior SRL, și ghiciți ce se întâmplă cu aceste firme? Amândouă sunt mari abonate exact la schema pe care o apărați folosindu-vă de tribuna Parlamentului. Până acum, firmele doamnei Stoica au primit 250.000 de lei de la statul român. De aceea sunteți supărați. Aproape jumătate dintre firme nici măcar nu se găsesc în schema de ajutor pentru exportatorii romani”, a spus Năsui, citat de realitateadevrancea.net.

Aceasta este fața bună a monedei. Cealaltă privește un scandal mai vechi, dar care iese acum puternic la suprafață grație poziției de ministru pe care o ocupă Claudiu Năsui. E vorba de afacerile tatălui său, Dorel Năsui, cu statul român. Acesta trăiește în SUA, unde a ajuns în 1986, în vremea lui Nicolae Ceaușescu.

Dorel Năsui a început să lucreze pentru compania Motorola, al cărei reprezentant a fost imediat după Revoluție în relația cu România, alături de fratele său, Simion Ștefan Năsui, despre care circulă în media detalii concrete:

”Cei doi vând, în două tranșe, Ministerului Apărării, condus de către Victor Atanasie Stănculescu, echipamentele Motorola la prețuri supraevaluate, producând un prejudiciu de 8.053.147 USD. Primul mare tun financiar post-decembrist al Secu.Mai mult, bagă în combinație și Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea, pe care o chelesc de valuta aflată în conturi, via fratele său, Simon Năsui care lucra ca economist în Centrala Peștelui, soția lui lucrând și ea la Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea. Nu-i așa că vă sună cunoscut? Firma Crescent făcea doar afaceri cu firma securiștilor de la ICE Dunărea…Pe schema păgubirii MAPN au urmat și alte instituții ale statului român – MAI și SRI. De dată mai recentă, din 2015 și STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) care prin achiziții directe are nu mai puțin de 82 de contracte cu Ageximco, plus cele peste 600 de licitații cu companii și autorități ale statului.Cel mai recent documentar în presă datează din 23 martie 2020, la șase zile după decretarea stării de urgență – un contract în valoare de 261.850 de euro. În același mod achiziționează echipamente Motorola de la frații Năsui și Ministerul de Interne și SRI. Afacerea cu Armata patriotică a fraților Năsui devine dosar penal. Însă dosarul este tergiversat, iar în 2002 faptele se prescriu și toți inculpații scapă cu fața curată.Ca și în cazul îmbogățirii familiei DIE Burduja, averea lui Dorel Năsui nu este străină de aripa protectoare a Securității, gen SIE pe model nou. Și, uite-așa, oamenii noi din politica românească nu sunt nimic altceva decât copiii oamenilor vechi, ai acelora care ne-au tras la greu de prin buzunare și înainte, dar și după 1989.”, scrie publicația ph-online.ro, citând de fapt informații vehiculate masiv în presă în ultimii ani.

Față de toate aceste acuzații, Claudiu Năsui a avut o replică în Parlamentul României chiar miercuri, la citirea moțiunii depuse de PSD împotriva sa, în care este acuzat acuză că el și familia sa se află ”într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste” și că ar fi ”un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă”.

”Ziceți că tatăl meu ar avea vreo legătură cu Securitatea. O minciună pe care o repetați în fiecare campanie și o spuneți și în moțiunea simplă. Vă bazați pe o tactică comunistă, securistă că o minciună spusă de suficiente ori ajunge să pară adevăr. O tactică securistică pe care o folosiți și dumneavoastră. Nu doar că tatăl meu n-a avut nicio legătură cu Securitatea, dar el chiar a fost o victimă a Securității. Din arhivele CNSAS am adus aici o condamnare la șapte cu închisoare și confiscarea averii și interzicerea drepturilor a tatălui meu. Este sentința 272 din 13 aprilie 1987 pronunțată de Tribunalul Militar București pentru fapta considerată infracțiune penală pe vremea aceea, numită refuzul înapoierii în țară”, a declarat Claudiu Năsui în plenul Senatului.

De ce suportă Claudiu Năsui acest tir al acuzațiilor? Din două motive:

  • Pentru că este privit cu ostilitate în ceea ce numim ”sistem” – acea caracatiță de interese din aparatul de stat care a devenit foarte puternică de-a lungul anilor din afacerile cu statutul girate de miniștri care au fost simple piese pe tabla ei de joc. Cazul acuzațiilor aduse deputatei PSD Elena Stoica, de afaceri cu statul în domeniul Ministerului Economiei, este doar un exemplu de ce un om ca Năsui, care poate strica aceste jocuri financiar-politice, poate fi rejectat de sistem
  • Pentru că ministrul Economiei nu a avut curaj să discute sincer și deschis niciodată despre legăturile familiei sale cu Securitatea sau despre absența acestor legături. De asemenea, a evitat să tranșeze public afacerile cu statul ale firmei reprezentate de tatăl și unchiul său, care a fost chiar în vizorul procurorilor dar a scăpat de acuzații nu că ele nu erau reale, ci că s-au prescris. Calea aleasă de Claudiu Năsui a fost să ascundă gunoiul sub preș, ceea ce nu avea cum să nu fie speculat de adversarii politici.
Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.