Nu stim sa dam titluri despre evenimente fericite

august 18, 2008 0

La noi, respectul pentru un medaliat olimpic, de exemplu, ia de multe ori aerul respectului din scara blocului. Scoatem din noi tot soiul de formule… Ultimele medalii de aur au adus in presa zilei de azi niste titluri stranii pe prima pagina a ziarelor:
– Cotidianul si Evenimentul zilei au simtit nevoia sa-i pupe miinile maratonistei: „Sarut miinile” (EVZ), Sarut mina, Doamna de fier! (Cotidianul – ). De unde acest tip de felicitare? Prin sarut mina s-a vrut probabil transmiterea unei maxime forme de respect. Desi eu citesc printre rinduri ca se sugereaza cumva ca e forma de salut potrivita pentru o campioana ceva mai in varsta cu un copil – ceea ce nu mi-ar placea deloc.
– „Fetele noastre aur ne-au adus” – Jurnalul – de ce o astfel de topica? de ce? aici chiar n-am inteles
– Cum de mai luam inca medalii de aur? – intreaba Adevarul care a simtit nevoia sa se mire in loc sa se bucure.
Nu e prima data cind evenimente fericite sunt intimpinate cu titluri fade. Asta e… O spun eu care nu stiu sa dau titluri care sa ia ochiul. Nesimtit, deh. Cel mai nasol e ca chiar nu-mi vin variante de titluri mai bune in cap. Poate chiar nu  ne mai permite limba sa facem jocuri de cuvinte atractive legate de evenimente tari.

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.