Opiniometru: C.T.Popescu scrie că problemele lui Băsescu vin de la obsesia pentru coloana vertebrală-verticală

noiembrie 5, 2009 0

„Coloana verticală” operată a lui Traian Băsescu i-ar duce pe români cu gîndul la faptul că n-au mîncat oase de pe vremea lui Ceauşescu. Asta scrie Cristian Tudor Popescu, încercînd o figură de stil aproape canibală. Patapievici e înnebunit de ura celorlalţi.
Cristian Tudor Popescu explică de ce nu e bine să te lauzi cu proaspăt operata coloană vertebrală. Plus o asociere şoc între oasele preşedintelui şi oasele la care visează românii. nu se recomandă celor slabi de înger.

Acum, dl. Băsescu trăieşte o premieră: are în faţă o criză pe care nu a provocat-o el – criza economică internă şi internaţională. Dacă până în momentul de faţă încăierările d-lui Băsescu cu Tăriceanu, cu Parlamentul, cu listacii, cu mogulii, cu comunismul, cu jurnaliştii şi cu cine mai avea chef d-sa s-au desfăşurat pe un fond economic suportabil, chiar bun, ceea ce a permis cetăţenilor să se uite ca la film, acum criza loveşte crunt nivelul de trai. De un an încoace, cpt. Băsescu nu face decât să-şi demonstreze incapacitatea naturală de a lupta nu în krieg spiel-uri politice, ci cu o criză din lumea reală. De la imprecaţiile adresate „propovăduitorilor Apocalipsei”, adică jurnaliştilor care îndrăzneau anul trecut pe vremea asta să vorbească despre criza economică, trecând prin smuceala declaraţiilor împotriva unui acord cu FMI, urmate de ameninţarea că nu vor mai veni banii de la FMI pentru plata pensiilor şi salariilor dacă nu e votat premierul pus de el, şi sfârşind cu frecatul cu goarna şi talanga de oierii adunaţi în faţa Cotroceniului, dl. Băsescu n-a reuşit să comunice nicidecum populaţiei stresate de necazuri vreo speranţă că va trăi ceva mai puţin prost într-un nou mandat Băsescu. Figura electorală a d-lui preşedinte lipită în modul cel mai jegos pe afişele care anunţă împuţinarea parlamentarilor prin referendum sau zbieretele cu ochii umezi ale d-sale la Alexandria cum că va naţionaliza Petromul şi va apăra Poşta, Transgaz şi Transelectrica de oligarhii nesătui e greu să-i mai înflăcăreze pe cetăţenii striviţi de grija zilei de mâine. Dl. Băsescu le oferă coloana sa vertebrală, garantat verticală, căci a fost operată la Viena – pe mulţi asta îi face să se gândească la faptul că n-au mai mâncat oase de pe vremea lui Ceauşescu. (mai mult)

Aa, nu putem să obţinem postul de comisar la agricultuă. Atunci să visăm la postul de comisar la externe! Ce, n-avem voie? Cristi Ghinea scrie despre Adrian Severin şi despre comisarul nostru pentru Europa.

Adrian Severin are sanse putine, in primul rand pentru ca nu are disponibilitatea de a mentine bune relatii la Bucuresti, fiind mai degraba o personalitate conflictuala in plan intern. Nu discut aici cine are dreptate in conflictele sale cu diverse persoane, am mai scris despre asta. Doar constat un fapt relevant pentru tema data: Severin este in conflict cu prea multa lume si tinde sa foloseasca epitete dure, ba cezarist, ba legionaroid, ba tradator. Iar atunci cand iti propui o cariera mare la nivel european, sa te construiesti ca un personaj eminamente conflictual in plan intern e o strategie sinucigasa. De pilda, daca sustii ca presedintele tarii tale este un neocezarist, un dictator in proces de consolidare, sustinut de intelectuali legionaroizi si care urasc democratia (pe langa ca e tatar), e greu de crezut ca mai speri sa fii sustinut de respectivul presedinte la un post atat de important in UE. (mai mult)

Horia Roman Patapievici a ajuns pe culmile disperării. Vorbeşte chiar despre lupte de stradă…


Aşa încât vă întreb şi pe unii, şi pe alţii. Mâine, când sursele (aparente) ale înveninării se vor fi risipit (prin alegeri), cum vom reveni la normalitate? Cum vom elimina politizarea prin ură pe care televiziunile au construit-o cu sârg în timpul din urmă (cu aprobarea vehementă a multora dintre noi)? Cum ne vom mai putea înţelege? Cum ne vom putea ierta? Şi ce urmează? Vom ieşi în stradă să ne luptăm? Vom scoate în afara legii o parte din România (partea pe care o detestăm)? Înainte de a administra (sau a vă autoadministra) următoarea doză de ură, respiraţi adânc şi gândiţi-vă. (mai mult)

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.